coś by się tam dało podkolorować pewnie duszkami i na DLI?
Tony na C64
Re: Tony na C64
c64portal.pl, retronavigator.com
Tak oczywiście Żartowałem, no i nie chciałbym być w skórze kodera wersji dla Atari. Nasza decyzja wynika z presji środowiska Jak widać presja ma sens. Mam też pomysł, aby wersja mono była na jednej stronie a color na drugiej stronie dyskietki no i aby dało się przekładając dyskietkę zmieniać wersję poszczególnych leveli. Zobaczymy jak to wyjdzie.
To można iść za ciosem i przygotować dwie etykiety na dyskietkę i/lub pudełko z dwiema różnymi okładkami:)
Wszystkie opcje są rozważane!
W wersji mono gotowe jest intro oraz prawie gotowy jest nowy, interaktywny ekran tytułowy. Zapewne pojawią się też kolorowa wersja (hires bitmap).
Wow! Zaczyna to bardzo fajnie wyglądać! Trzymaj tak dalej! Super!
. : dream : .
Boom!
Boom!
Powiem krótko, premiera gry na PixelHeaven 2024. Zapraszam
No to widzimy się na PH!
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
Gratuluję!
A czy wiesz coś więcej w sprawie kolorowej wersji Tony'ego?
Wiem, ale nie powiem
A tak na serio: wersja kolorowa jest wykonalna, jest w planach, ale wziąłem na siebie całą robotę z kolorami włącznie z gruntownym przerobieniem wszystkich bitmap (sama gra włącznie ze sprajtem Tony'ego jest, że tak powiem banalna). Ta wersja na pewno się pojawi, ale nie na PH 2024.
Zdecydowałem w wersji Mono zostawić możliwość zmiany schematów kolorystycznych, dodałem dodatkowe schematy z niższym kontrastem, które powinny zaowocować wyraźniejszym obrazem w niektórych sytuacjach. Jest wersja sterowania z klawiatury oraz dodatkowo wersja sluggish pozwalajaca na łatwiejsze wykonywania skoków dla tych, co nie opanowali Montezuma's Revenge
Gra ma też efekty dźwiękowe alternatywnie dla muzyki z dźwiękami "tła" w niektórych komnatach. Liczba zgniatających kamieni, które są wyświetlane na raz na ekranie wzrosła do 6 (aczkolwiek aktualnie gra wykorzystuje max 5). W ostatnim poziomie z murów strzelają strzałki, jak w Rick Dangerous. Wszystko działa płynnie, nawet na NTSC, więc chyba jest to sukces. Jestem też bardzo zadowolony z ekranu tytułowego - szczyt projektu UX na C64
Oprócz edycji fizycznej na cartridge/dysku 5.25'' dostępna będzie wersja elektroniczna w formatach: CRT (Magic Desk) oraz 2xD64. Wersja dyskowa ma wbudowany fastloader, jeszcze nie testowałem z wszystkimi urządzeniami, ale powinno działać wszędzie - zobaczymy. W późniejszym terminie zrobię też wersję obrazu na EasyFlash, gdyż bardzo lubię to urządzenie.
Gra ma też efekty dźwiękowe alternatywnie dla muzyki z dźwiękami "tła" w niektórych komnatach. Liczba zgniatających kamieni, które są wyświetlane na raz na ekranie wzrosła do 6 (aczkolwiek aktualnie gra wykorzystuje max 5). W ostatnim poziomie z murów strzelają strzałki, jak w Rick Dangerous. Wszystko działa płynnie, nawet na NTSC, więc chyba jest to sukces. Jestem też bardzo zadowolony z ekranu tytułowego - szczyt projektu UX na C64
Oprócz edycji fizycznej na cartridge/dysku 5.25'' dostępna będzie wersja elektroniczna w formatach: CRT (Magic Desk) oraz 2xD64. Wersja dyskowa ma wbudowany fastloader, jeszcze nie testowałem z wszystkimi urządzeniami, ale powinno działać wszędzie - zobaczymy. W późniejszym terminie zrobię też wersję obrazu na EasyFlash, gdyż bardzo lubię to urządzenie.
Wygląda to absolutnie fantastycznie! Piękne!
Talking about grafix - a co byś powiedział na taki ficzer, żeby w menu dać możliwość włączenia inwersji ekranu? Od strony kodu to banał natomiast gra mogłaby nabrać nowych rumieńców.
Walę czołem w podłogę że Ci się chce... (moje koty patrzą na mnie z wyniosłym obrzydzeniem....)
Talking about grafix - a co byś powiedział na taki ficzer, żeby w menu dać możliwość włączenia inwersji ekranu? Od strony kodu to banał natomiast gra mogłaby nabrać nowych rumieńców.
Walę czołem w podłogę że Ci się chce... (moje koty patrzą na mnie z wyniosłym obrzydzeniem....)
Oczko się urwało! Temu misiu!
Nie zdążę już raczej, zresztą zobaczę. Poza tym, mam błąd który mi taką inwersję robi (białe tło, czarne Pixele) i prawdziwy Vic strasznie mi sieje po audio przy czymś takim.
Przy okazji, Rafał zrobił fajny filmik z przeglądem wszystkich levelu:
https://youtu.be/B5TlrIp4uQI?si=6bAEPSGounOxBlge
https://youtu.be/B5TlrIp4uQI?si=6bAEPSGounOxBlge
Co to jest "sluggish controls" i na czym polega obsługa tego?
Dodałem to specjalnie dla Borga bo nie radził sobie ze skokami na arcade sticku. W skrócie tak opcja zbiera sygnały z joysticka przez trzy kolejne ramki i dopiero potem reaguje. Nie ma potrzeby korzystania z tej opcji przy dobrej jakości joysticku z fire w rękojeści. Dobrej jakości joystick to nie tylko Unithor (miałem okazję przetestować, jak tym razem się chłopakom uda to wyprodukować, będzie super zabawka), ale nawet wystarczy w miarę sprawny 30-to letni Quickshot/Quickjoy.
Tu masz historię tej opcji
https://youtu.be/XV-TbSDoMQ8?si=KBXQDx8gwcElhmYs&t=308
Sluggish control jest ponoć zbawienny dla oryginalnego Joya z The64 mini. Tak mi doniesiono...
Ogólnie świetna robota.
Jesteś bardzo dobrym koderem.
Gratulacje
Jesteś bardzo dobrym koderem.
Gratulacje