Problem z wczytywaniem programów
Problem z wczytywaniem programów
Hej.
Jestem tu nowy wiec Witam Wszystkich Serdecznie:-)
Udało mi się nabyć to cudo jakim jest C128.W młodości posiadałem tylko C64 i A600 wiec C128 jest dla mnie nie lada wyzwaniem.
Mam problem z wgrywaniem programów ze standardowego magnetofonu DR1535.Wgrywa mi się tylko pierwszy program na kasecie (TURBO ROM)
Dalej po komendzie RUN szereg cyfr i liter.Nie ma nic na ten temat w instrukcji.Natomiast wszystko ładnie wczytuje się w trybie C64 tylko nie działają wtedy klawisze od F1 do F8.
Wiem że coś źle robię tylko nie wiem co;-) Możecie mi doradzić?
Nakierować??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam:)
Jestem tu nowy wiec Witam Wszystkich Serdecznie:-)
Udało mi się nabyć to cudo jakim jest C128.W młodości posiadałem tylko C64 i A600 wiec C128 jest dla mnie nie lada wyzwaniem.
Mam problem z wgrywaniem programów ze standardowego magnetofonu DR1535.Wgrywa mi się tylko pierwszy program na kasecie (TURBO ROM)
Dalej po komendzie RUN szereg cyfr i liter.Nie ma nic na ten temat w instrukcji.Natomiast wszystko ładnie wczytuje się w trybie C64 tylko nie działają wtedy klawisze od F1 do F8.
Wiem że coś źle robię tylko nie wiem co;-) Możecie mi doradzić?
Nakierować??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam:)
- Załączniki
-
- po komendzie RUN
- C128.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 12873 razy
sugestia comankha jak najbardziej zasadna.
bo pytanie czy ten turbo rom faktycznie jest na c128 dedykowany?
wczytanie z taśmy robisz tak jak zrobiłeś: poprzez load i widać że załadowało ci się tylko nie chce się uruchomić, bo to może być program na c64 a nie na c128.
zrób tak:
go64
load
run
zobacz czy się uruchomi.
bo pytanie czy ten turbo rom faktycznie jest na c128 dedykowany?
wczytanie z taśmy robisz tak jak zrobiłeś: poprzez load i widać że załadowało ci się tylko nie chce się uruchomić, bo to może być program na c64 a nie na c128.
zrób tak:
go64
load
run
zobacz czy się uruchomi.
c64portal.pl, retronavigator.com
Mam karty i nawet dwie stacje ale 1541:-D tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-F8) i sytuacja jest patowa:-D
W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.
Próbuje dalej może jakoś to rozgryzę:-D
W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.
Próbuje dalej może jakoś to rozgryzę:-D
To znaczy że masz uwaloną klawiaturę.wolf1128 pisze:W C128 nie wgrywa mi w ogóle taśm a w C64 wgrywa ale nie działają klawisze F.
Jeżeli w danym programie masz nacisnąć F1 to ten klawisz nie musi być specjalnie oprogramowany, on działa tak jak każdy inny. Jeżeli więc wgrywasz w trybie C64 program i klawisze F1-F8 nie działają, to najprawdopodobniej masz walniętą klawirę.
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.
no właśnie chyba nie bo w trybie 128 te same klawisze działają jak gdyby nigdy nic:)I gdy startuje C64 z trybu karta X czy BB to też te przeklęty F-y działają!a bez karta są nieaktywne.
Teraz próbowałem wgrać program z dyskietki normalnie w trybie C128 Basic 7.0.Dyskietka zaskoczyła,wy-listowałem ją wpisałem, DLOAD"Turtles 2" gra sie wczytała natomiast po komendzie RUN mam znowu to przeklęte BREAK cyfry i liczby
O co tu chodzi?Jestem pewny że coś źle robię
Teraz próbowałem wgrać program z dyskietki normalnie w trybie C128 Basic 7.0.Dyskietka zaskoczyła,wy-listowałem ją wpisałem, DLOAD"Turtles 2" gra sie wczytała natomiast po komendzie RUN mam znowu to przeklęte BREAK cyfry i liczby
O co tu chodzi?Jestem pewny że coś źle robię
a jak już wczytoasz to turbo i uruchomisz przez run to co się dzieje na ekranie? podeslij screen. pomożemy.
a nawiązując do postu powyżej:
robisz źle to że wczytujesz programy przeznaczone dla c64 w trybie c128. gry dla c64 wczytujesz tylko w trybie c64 (po komendzie go64).
a nawiązując do postu powyżej:
robisz źle to że wczytujesz programy przeznaczone dla c64 w trybie c128. gry dla c64 wczytujesz tylko w trybie c64 (po komendzie go64).
nawet. po to zrobiony tryb c64 (uruchamiany komendą go64).wolf1128 pisze:nawet jeśli na kasecie jest napis C64/C128??
A co z dyskami?dlaczego one nie wczytują sie w trybie 128?
z Dyskami jest tak samo. W dużym uproszczeniu traktuj c128 i c64 jako dwa różne komputery.
[edit]
do trybu c64 można chyba też przejść przy włączeniu komputera i przytrzymaniu albo run/stop albo c=
nie pamiętam który dokładnie.
Jeśli chcesz się naprawdę nauczyć czy to BASIC'a czy to ASM'a, a przynajmniej zrobić to szybko, to proponuje robić to z literatury, czy to papierowej czy też online.tylko ze naukę Basica i kurs maszynowy mam na taśmie i w niektórych momentach wymagane jest klikniecie którego z klawiszy funkcyjnych (F1-FCool i sytuacja jest patowa:-D
Polecam zacząć przygodę od tego doca:
http://www.antimon.org/code/Linus/
Wyjaśnienia do dwóch punktów:
a) programów napisanych dla C64 nie uruchomisz na C128 w trybie C128, tylko w trybie C64. Do C128 masz dedykowane programy.
b) na kasetach z programami /grami masz napisane: "Commodore 64/128", zgadza się, tylko przez to rozumie się niestety "C64" oraz "C128 w trybie C64". Jeżeli program jest pod C128 to tylko na C128 działa w trybie C128. Niestety nie ma tak jak na iOS że jest appka która działa i na iPhone, i na iPadzie
Teraz jeżeli chodzi o klawiaturę:
1. ściągasz http://csdb.dk/release/?id=21514
2. uruchamiasz w trybie C64
3. uruchamiasz test klawiatury
4. dajesz nam znać czy w tym programie jak naciskasz F1 do F8 to wszystko działa
a) programów napisanych dla C64 nie uruchomisz na C128 w trybie C128, tylko w trybie C64. Do C128 masz dedykowane programy.
b) na kasetach z programami /grami masz napisane: "Commodore 64/128", zgadza się, tylko przez to rozumie się niestety "C64" oraz "C128 w trybie C64". Jeżeli program jest pod C128 to tylko na C128 działa w trybie C128. Niestety nie ma tak jak na iOS że jest appka która działa i na iPhone, i na iPadzie
Teraz jeżeli chodzi o klawiaturę:
1. ściągasz http://csdb.dk/release/?id=21514
2. uruchamiasz w trybie C64
3. uruchamiasz test klawiatury
4. dajesz nam znać czy w tym programie jak naciskasz F1 do F8 to wszystko działa
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.