Chciałbym przedstawić modyfikacje jakie zrobiłem do mojego C64G. Mam wielki sentyment do tego komputerka. Nauczyłem się na nim programować :) Zawsze śledziłem produkcje scenowe ale nigdy nie byłem aktywnym "scenowcem", itd. Moje zainteresowania skupiły się bardziej na programowaniu gier co zawodowo robię do dnia dzisiejszego. W domowym zaciszu napisałem parę małych gierek na C64 w tym np. saperka. Niestety, czego żałuje do dziś nie posiadam już kopii tych programów.
Wracając do tematu. Jestem również hobbystą elektronikiem wiec ostatnio zmodyfikowałem mojego poczciwego C64. Dzięki tym zmianom mogę swobodnie po pracy pobawić się c64 na kanapie bez potrzeby wyciągania stacji, monitora i całego tego majdanu.
Oto lista zmian:
- SD2IEC (zrobione domowym sposobem).
- Wbudowany wyświetlacz LCD.
- Wbudowany wzmacniacz z głośniczkiem.
Planuje zrobić:
- JiffyDOS
- Stereo SID
- Zasilanie z akumulatorków :)
Oto mała fotka i link gdzie można znaleźć więcej informacji.
http://wpqrek.blogspot.com/2011/09/my-c64-mods.html
Na zakończenia mam małą prośbę. Mam 5 szt. 27C128 ale niestety nie posiadam programatora EPROM'ów. Z chęcią zmontowałbym ROM'a z JiffyDOS'em prezentowanego w wątku na tym forum. Szukam kogoś w okolicach Gliwic, kto by zaprogramował mi te epromki. W ramach rewanżu odstąpię za cenę wysyłki 4 szt. zmontowanych układów dla społeczności scenowej :)