Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Moduł z alternatywnym OS do C64 - prosty montaż!

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

Moduł z alternatywnym OS do C64 - prosty montaż!

#1 Postautor: suchy » śr cze 02, 2010 11:44 pm

Powszechnie znany sposób wymiany Basica&Kernala w komciu opisany np. tutaj:

http://www.geneb.org/jiffydos/

czy pokazany przez ola:

http://c64pl.1ts.pl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=61

... związany jest z koniecznością wylutowania oryginalnego ROMa w obudowie DIP28 (w starych PCB samego Kernala DIP24) i zastąpieniem go kompatybilnym EPROMem (z zaprogramowanym nowym OS) o takiej samej pojemności lub większej (jeśli chcemy zmieścić kilka systemów operacyjnych). Wylutowanie (czytaj: wyrwanie :P ) 28-mio nóżkowego scalaka (lutowanego dwustronnie), nie jest rzeczą najłatwieszą dla amatora, nie posiadającego dobrego sprzętu lutująco/rozlutowującego i nie mającego większego doświadczenia w lutowaniu (skończy się to najczęściej przerwaniem metalizacji otworów i ewentualnym wyrwaniem ścieżek).

Dlatego opracowalem prosty w konstrukcji i montażu moduł alternatywnego OS, koegzystującego z istniejącym w systemie Kernalem, bez konieczności usuwania oryginalnego układu Kernala (U4) z płytki komcia. Moduł po prostu lutuje się na wierzch (na kanapkę), równolegle z układem U4 (poza jedną nogą EPROMa, która jest odgięta - zaznaczona na żółto na rysunku poglądowym) - rozwiązanie dla "graczy". Moduł można również zamontować na podstawce, którą lutujemy z wierzchu do układu U4 - rozwiązanie dla "hardware'owców" (którzy zechcą sobie jeszcze pogrzebać w systemie i będą chcieli przeprogramować EPROMa - patrz również moja oferta na samym dole).

Wygląd gotowego modułu z okablowaniem:

Obrazek

Moduł składa się z EPROMa i nieskomplikowanego układu elektronicznego realizującego automatyczny reset w czasie przełączania systemów oraz funkcję przełączania układów ROM(old OS)/EPROM(new OS). Cała elektronika, składająca się raptem z jednego tranzystora, dwóch rezystorów, oraz jednego cyfrowego układu scalonego, została (ze względu na swoją prostotę) zamontowana bezpośrednio na EPROMie (bez żadnej dodatkowej płytki) i jest do niego dolutowana tylko w trzech punktach. Dzięki temu "elekronikę" łatwo jest zdemontować z EPROMa w celu np. ponownego jego przeprogramowania (czy naprawy uszkodzonego elementu). Do modułu dolutowany jest (przy użyciu trzy-przewodowego kabelka) miniaturowy (dwusekcyjny) przełącznik dźwigienkowy, którym robimy przełączanie systemów (stary/nowy) z automatycznym RESETem. Od modułu odchodzą dodatkowo trzy jednożyłowe przewody, ponumerowane: 1, 2, 3, które należy dolutować do płytki PCB zgodnie z taką samą numeracją (niebieskie cyfry) punktów (padów) zaznaczonych na żółto na rysunku poglądowym:

Obrazek

... RYSUNEK POGLĄDOWY WIĘKSZY

Montaż w skrócie:
1/ Zalutować moduł na układzie U4 (ewentualnie z pośrednictwem podstawki, którą stosujemy w sposób "nietypowy" - lutujemy na wierzchu układu U4, a w nią wkładamy moduł)
2/ Przylutować przewody 1, 2 do gotowych punktów lutowniczych: pad 1, 2 na PCB
3/ Przylutować przewód nr 3 do punktu 3 - punkt lutowniczy: pad 3 musimy wykonać poprzez zdrapanie (przynajmniej na odcinku 5mm) ze ścieżki lakieru (soldermaski) i pocynowanie ("pobielenie") tak otrzymanego punktu lutowniczego.
4/ Przeciąć jedną ścieżkę w punkcie zaznaczonym czerwoną kreską.
5/ Odpalić komcia i cieszyć się z posiadania dwóch systemów operacyjnych z automatycznym resetem przy przełączaniu. :wink:

Dla wprawnej w lutowaniu osoby, zamontowanie modułu w komciu, to nie więcej jak 10 min roboty. ;)

Mam zmontowanych sześć takich modułów z możliwością użycia do nowych PCB komcia (Basic&Kernal w jednym układzie DIP28). Zaprogramowanych, uruchomionych i przetestowanych w C64:

Obrazek

... cena modułu: 20,- PLN (plus list polecony, priorytetowy PP: 4,60 zł lub 5,20 zł z dodatkową tekturą - czytaj niżej)

- płacicie tylko za części i symboliczne zmontowanie układu. Za OS: JiffyDOS NIE POBIERAM OPŁATY, gdyż nie jest to moje dzieło. Dostajecie go w celu przetestowania (można go ściągnąć z netu) i jeżeli będzie Wam odpowiadał, to trzeba wykupić obraz ROMa (licencję) u Jima Brain'a za $8:

http://www.jbrain.net/products/JiffyDOS-64-KERNAL-ROM-Overlay-Image.html

... myślę, że $8 to cena niewygórowana - warto bo system idealnie współpracuje z SD2IEC (szybkie ładowanie plików) oraz daje bardzo dużą wygodę obsługi C64 (można zapomnieć o ciągłym i czasochłonnym wklepywaniu: OPEN.......:CLOSE.. itd):

Instrukcja obsługi JifyDOS'a

Jeśli będą chętni (???) na moduł, róbcie listę - ewentualnie pisać do mnie na e-maila: eltopsj(małpa)o2.pl (w temacie wklepać: "Moduł do C64")

PS
1/ Koniecznie zaznaczyć, czy moduł ma być do starej płyty (Basic i Kernal w oddzielnych ROMach: 2 x DIP24)

2/Jeśli chętnych będzie więcej, to mogę zmontować jeszcze max. ok. 20 szt. - tyle mam zakiszonych EPROMów na magazynku (nówki firmy Texas Instruments) i na tym koniec!

3/Dla wszystkich, którzy zakupią moduł OS, dodatkowa NIESPODZIANKA (szczególnie dla "graczy"), oraz gratis dodatkowe przeprogramowanie EPROMa, jeśli ktoś sobie zmieni coś w systemie pod swoje potrzeby:

mapa-JiffyDOS

(pokrywacie tylko koszty przesyłki pocztowej)!
Ostatnio zmieniony sob lip 10, 2010 7:57 am przez suchy, łącznie zmieniany 15 razy.
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#2 Postautor: suchy » czw cze 03, 2010 11:50 am

Rozmowa na temat przedstawionego przeze mnie modułu toczy się również: TUTAJ
C64PLC

Jacek31
Posty: 230
Rejestracja: sob maja 02, 2009 9:33 pm

#3 Postautor: Jacek31 » czw cze 03, 2010 12:39 pm

Ten scalak to 74lS74 :?: , no i z tego rysunku poglądowego wynika że trzeba przeciąć jakąś ścieżkę na PCB ?
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#4 Postautor: suchy » czw cze 03, 2010 12:58 pm

@Jacek31,
ad1 to nie jest 7474, po co miałby tam być? Chociaż jakby się tak uprzeć to na dobrą sprawę można by tam prawie każdy układ cyfrowy wstawić (ilu elektroników - tyle pomysłów!). :wink: Chodzi o to, żeby to było jak najprostsze, a skuteczne! Tak jak pisałem przed chwilą na forum C64POWER, na pewno opiszę budowę tego modułu.
ad2 tak trzeba przeciąć jedną ścieżkę, ale to chyba mniejsze zło, niż wyrwanie przez amatora wszystkich "bebechów"z biednego komcia przy wylutowywaniu Kernala! :wink:
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#5 Postautor: suchy » sob cze 05, 2010 1:31 pm

Z pierwszej partii (z tych widocznych na fotce powyżej) zostało jeszcze 3 szt. Chętni nie czekać, tylko składać zamówienia, bo nie wiem, kiedy będę miał czas zmontować następne (przy "pajączku", nawet jeśli jest dobrze przemyślany, trzeba się trochę pobawić - szybciej, rzecz jasna, lutuje się na płytkach!)! Dla tych wszystkich, którzy mają dostęp do programatora równoległego podam niebawem szczegółowy opis tego prostego modułu!

Jeśli będą chętni na następną partię, zróbcie w temacie listę - będę wiedział ile jeszcze EPROMów zaprogramować i ile modułów zmontować. Koniecznie we wpisie podajcie, czy moduł ma być na starą, czy nową płytę (bo różni sie trochę konstrukcją i wsadem)!

(dopisek z 6 czerwca: niedziela) UWAGA! Aktualnie wszystkie moduły zarezerwowane! Gdyby ktoś jednak zrezygnował, dam znać!
C64PLC

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#6 Postautor: suchy » śr cze 09, 2010 7:56 pm

FILM - co prawda marnym sprzętem robione (chciałem coś na szybko "upichcić"), ale jak działa moduł - najważniejsze widać:

- przełączanie OS z autoresetem
i przy okazji
- surfowanie po katalogach/podkatalogach przy pomocy DraCopy
- łatwa obsługa komcia i szybkie ładowanie plików z SD2IEC przy użyciu JiffyDOSa (żółta, okrągła dioda LED, u podstawki monitorka LCD, pokazuje czasy ładowania, kiedy się świeci - jak widać uruchamianie aplikacji trwa dłużej niż samo ładowanie - przykładowa gra, pełnodyskowa M2I: RENEGADE III, na karcie SD mam w tej chwili ok. 300 takich gierek - pełnodyskowe programy - znane tytuły, owoc pracy "chłopaków" z niemieckiego forum: forumC64.de , przekonwertowane z .D64 do .M2I przy pomocy M2I-makera.

... a tutaj zbiór tych gierek:

PEŁNODYSKOWE GRY DLA SD2IEC (M2I)
C64PLC

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#7 Postautor: zyga » pt cze 11, 2010 2:40 pm

Dzięki Suchy, moduł doszedł i nawet działa ;)
Montaż trwał jakieś 10 minut !

Fajnie przemyślane i przygotowane.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#8 Postautor: suchy » wt cze 15, 2010 1:34 pm

@Zyga, z epromkiem do stacji zrób to samo (jak jest zrobiony moduł to już wiesz - ładnie można wkombinować na wierzch: 00, 138, 139 i pewnie na tym nie koniec - wszystko niebawem opiszę dokładnie), bo starego OSa w stacji również warto mieć na podorędziu, tak jak starego Kernala w komciu. Jiffy np. nie obsługuje magnetofonu, bo i po co (?), ale jak ktoś ma dużo kaset i chce sobie zrobić z nimi porządek, to musi korzystać również i z Kernala. Dla tego egzystujące równolegle systemy: stary/nowy do wyboru, to najlepsze rozwiązanie.

UWAGA! Następna seria do chwycenia! DWIE sztuki już zarezerwowane, zostało CZTERY do wzięcia. Kto chce się załapać, to się nie ociągać, bo EPROMki ze starych zapasów, szybko mi się kończą, a tylko te chcę zagospodarować: NIE PRZEWIDUJĘ ZAKUPU NOWYCH! Mogę jeszcze co najwyżej dwie lub trzy serie modułów (jeśli będzie mniej chętnych na epromki do stacji) zmontować i NA TYM KONIEC "PRODUKCJI"(!)

... a więc,

chętni??
C64PLC

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#9 Postautor: zyga » pt cze 18, 2010 8:20 pm

JiffyDos do stacji na razie po prostu zamieniłem z oryginalnym romem. Jest w podstawce więc jeszcze szybciej to trwało :)
Fajnie działa. Komcio bez cartridża, a działają klawisze funkcyjne i wczytuje się szybko jak z actionem/finalem.

Jak będzie czas pobawię się z przełącznikiem dosów.

spc
Posty: 71
Rejestracja: czw maja 13, 2010 4:55 pm

#10 Postautor: spc » pn cze 21, 2010 5:19 pm

Modul dotarl, zamontowany i dziala. Udalo sie pomimo, ze nasza ukochana poczta polska sprasowala go jakby walcem po nim jezdzili ;)

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 696
Rejestracja: ndz wrz 06, 2009 8:58 pm
Grupa: Dream

#11 Postautor: kenji » pn cze 21, 2010 5:41 pm

U mnie też wszystko ok. Jeszcze raz dzięki.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#12 Postautor: suchy » wt cze 22, 2010 1:36 pm

@kenji, dzięki za złącze! Zajrzyj na pocztę.

@spc, tak jak rozmawialiśmy mailem, podejrzewam, że ktoś musiał list polecony rozdeptać na poczcie. To się bierze stąd, że pracownicy placówek pocztowych, nagminnie rzucają na podłogę przygotowane do wysyłki przesyłki i jak coś jest niedużego, to nie problem się zagapić i to dokładnie rozdeptać (i nie pomoże tu koperta bąbelkowa)! Starałem się aby przesyłki były jak najtańsze, dla tego moduły jadą listem poleconym, priorytetowym (koszty wysyłki paczką są za wysokie, jak na cenę samego modułu!!). Moduł zapakowany jest w szarą kopertę z grubego papieru, owinięty dodatkowo papierem z reklamówek, znajduje się w woreczku plastykowym, wciśnięty nogami w styropian, owinięty folią aluminiową (moich kosztów pakowania nie liczę, tylko koszty PP). Normalnie powinno to wystarczyć, jak ktoś nie będzie po tym "jeździł walcem", rzecz jasna! Miejmy nadzieję, że to był jedyny przypadek - odosobniony! Mogę ewentualnie rozważyć inny sposób pakowania (dodatkowa tektura, wokół modułu), ale to podniesie koszty wysyłki do: 5,20 zł (ze względu na grubość listu, wagę).

Po prostu przy wpłacie sami wybierajcie rodzaj pakowania modułu przy doliczaniu kosztów pocztowych przesyłki: 4,60 zł lub 5,20 zł (z dodatkową tekturą)

(dopisek, po poście snerga). Żeby następny "snerguś" zaraz nie wyskoczył z bzdetami, wyjaśniam dokładniej o co chodzi. Darmowe, ale porządne pakowanie przesyłki w kosztach pocztowych: 4,60 jest w zupełności wystarczające wg. mnie, nie mniej zawsze może się zdarzyć przypadek taki, jaki miał SPC (tu żadne opakowanie nie pomoże, chyba, że metalowa, pancerna skrzynka ;-) ). Natomiast darmowe pakowanie przesyłki w kosztach pocztowych 5,20 to dodatkowa tekturę wokół modułu, która daje większą sztywność przesyłce (nie jest to jakaś rewelka - na "walec drogowy" nie pomoże, ale zawsze jakieś dodatkowe zabezpieczenie jest). 60 gr więcej wynika nie z mojego "widzimisię", czy doliczania tektury (PAKUJĘ ZA DARMO), tylko z faktu, że list polecony z modułem i dodatkową tekturą nie mieści się w 2 cm grubości i poczta kwalifikuje to do drugiej grupy cenowej. Więc jeśli wasz listonosz chodzi spocony i zmęczony z wiecznie wypchaną torbą z której ciągle coś wypada, a wasza placówka pocztowa jest o "przysłowiową dupę potłuc", to wybierać opcję: 5,20 (dla mnie to trochę więcej roboty, ale czego się dla Was nie robi? ;-) ). Natomiast jeśli Wasza placówka pocztowa jest wzorem do naśladowania (zdarzają się takie), a przesyłka nie będzie się dodatkowo, po drodze tułać gdzieś po wioskach, to wybierać opcję: 4,60. Ot i wszystko, wystarczy trochę rozsądnego myślenia!!
Wysyłanie modułu paczką przy kosztach pocztowych 11,- zł (ponad 50% wartości modułu) nie ma przecież sensu (ale jak Ktoś sobie życzy, proszę bardzo)!

Ostały się dwa moduły z drugiej serii!! Chętni??
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 9:43 pm przez suchy, łącznie zmieniany 4 razy.
C64PLC

snerg
Posty: 32
Rejestracja: wt mar 17, 2009 8:00 pm

#13 Postautor: snerg » wt cze 22, 2010 2:54 pm

Sorki ze sie wpieprze z kopytami. Ale Ty tak serio z ta cena wyslylki? 4.60-5.20 czyli wybor: moze przezyje/raczej przezyje!? Nie znamy sie suchy ale wiesz co, nawet nie rob sobie jaj i wysylaj tak jak ma byc a nie zeby zaoszczedzic na.. kurde chyba nie ma nic znczacego za 60gr.

Jeszcze raz sorki bo mnie gadzet nie kusi wiec nie ja bede za niego placil i roznica moze miec znaczenie dla kogos.
Dla mnie natomiast to jakas banialuka.
C64 bylo ok lecz jest "milion" spraw wazniejszych ponad to... a zycie za krotkie.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#14 Postautor: suchy » wt cze 22, 2010 6:13 pm

Drogi snergu, dla Ciebie to mogę wysłać nawet jako paczkę na warunkach szczególnych , cena kosztów PP: 19-20 zł (albo jeszcze lepiej: kurierem :-) ), Jak to się ma do ceny modułu?? Bezsensownie podnosi ostateczną cenę całości!! No ale tego to chyba nie muszę pisać, bo rachunki to masz pewnie opanowane na perfekt! ;-) Nadal jesteś chętny (no skoro 60 gr nic dla Ciebie nie znaczy, to pewnie tak ;-))? A przepraszam, Ty w ogóle chętny nie byłeś ;-) ! No więc nie wiem, po kiego grzyba wpierdalasz sie do tematu ze swoimi smętami (dosadnie skwituję, tak jak ma to w zwyczaju kisiel, a co mi tam (!) :-) :-) :-) ). Zaprojektuj i zmontuj najpierw jakiś PRZYDATNY gadżet do C64 za 20 zł i wysyłaj go kurierem z dodatkowymi kosztami wysyłki 20-30 zł. Nie zapomnij sprawdzić, czy będziesz miał chętnych na taką opcję i dopiero zabieraj głos!! Cała akcja, którą tu przeprowadzam, to i tak jest "jeden wielki śmiech na sali", a ja całe gówno z tego mam, przy nakładzie pracy, który trzeba w to włożyć (dobrej flaszki nawet za to nie kupisz)! Ot po prostu miałem trochę EPROMów od dobrego producenta (a nie jakiegoś badziewia z demontażu) z dawnych czasów w prywatnych zapasach, dla tego mogłem zaproponować niską cenę za zmontowany i przetestowany moduł (akcja niestety dobiega niebawem końca, bo EPROMki topnieją w oczach!)! Takie wyciągnięcie ręki do osób, posiadających już SD2IEC, a chcących znacząco przyspieszyć współpracę komcia z tym interfejsem. Robienie mi zarzutu z tego, że staram się wybrać optymalne koszty wysyłki, co by poczcie polskiej kabzy niepotrzebnie nie nabijać, dla czegoś co kosztuje całe 20 PLN, to żart jakiś chyba! Acha snerg, nie zabieraj już więcej głosu w temacie (jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia), bo na bzdety polemizować z Tobą nie mam ochoty!

PS Jeszcze jedno. Na głupotę ludzką pancernego opakowania niet! Mam nadzieję, że zrozumiałeś, co miałem na myśli. ;-) i bez obrazy.
Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 7:32 pm przez suchy, łącznie zmieniany 1 raz.
C64PLC

k.

#15 Postautor: k. » wt cze 22, 2010 7:13 pm

kurwa suchy suchej nitki nie zostawił... jakie te epromy potrzebujesz?

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#16 Postautor: suchy » wt cze 22, 2010 7:59 pm

A po kie licho mi epromki, kisiel!!? :wink: :wink: Mam jeszcze trochę własnych, jak się skończą, to koniec akcji o kryptonimie "moduł"! :wink: Kto się załapie, ten będzie miał.
C64PLC

snerg
Posty: 32
Rejestracja: wt mar 17, 2009 8:00 pm

#17 Postautor: snerg » śr cze 23, 2010 12:29 pm

Powiem Ci tylko jedno - pierdzielisz jak potluczony. Skoro taki przyplyw pary masz o zwrocenie uwagi na temat jakis 60gr to chyba przeczytales bez zrozumienia. Wyladuj agresje zanim cos napiszesz .
C64 bylo ok lecz jest "milion" spraw wazniejszych ponad to... a zycie za krotkie.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1228
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#18 Postautor: Nitro » śr cze 23, 2010 2:12 pm

Panowie spokojnie, każdy może mieć zły dzień i z jednej i z drugiej strony, nie rozpoczynajcie wojny o 60gr ;)

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#19 Postautor: suchy » śr cze 23, 2010 9:52 pm

Nitro, już jestem grzeczny! ;-) ;-) Jak zwykle, zresztą. :D
C64PLC

k.

#20 Postautor: k. » śr cze 23, 2010 9:53 pm

suchy nie kop pana bo się spocisz ;P ... kingsize dla każdego.. hehe


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości