http://www.geneb.org/jiffydos/
czy pokazany przez ola:
http://c64pl.1ts.pl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=61
... związany jest z koniecznością wylutowania oryginalnego ROMa w obudowie DIP28 (w starych PCB samego Kernala DIP24) i zastąpieniem go kompatybilnym EPROMem (z zaprogramowanym nowym OS) o takiej samej pojemności lub większej (jeśli chcemy zmieścić kilka systemów operacyjnych). Wylutowanie (czytaj: wyrwanie

Dlatego opracowalem prosty w konstrukcji i montażu moduł alternatywnego OS, koegzystującego z istniejącym w systemie Kernalem, bez konieczności usuwania oryginalnego układu Kernala (U4) z płytki komcia. Moduł po prostu lutuje się na wierzch (na kanapkę), równolegle z układem U4 (poza jedną nogą EPROMa, która jest odgięta - zaznaczona na żółto na rysunku poglądowym) - rozwiązanie dla "graczy". Moduł można również zamontować na podstawce, którą lutujemy z wierzchu do układu U4 - rozwiązanie dla "hardware'owców" (którzy zechcą sobie jeszcze pogrzebać w systemie i będą chcieli przeprogramować EPROMa - patrz również moja oferta na samym dole).
Wygląd gotowego modułu z okablowaniem:

Moduł składa się z EPROMa i nieskomplikowanego układu elektronicznego realizującego automatyczny reset w czasie przełączania systemów oraz funkcję przełączania układów ROM(old OS)/EPROM(new OS). Cała elektronika, składająca się raptem z jednego tranzystora, dwóch rezystorów, oraz jednego cyfrowego układu scalonego, została (ze względu na swoją prostotę) zamontowana bezpośrednio na EPROMie (bez żadnej dodatkowej płytki) i jest do niego dolutowana tylko w trzech punktach. Dzięki temu "elekronikę" łatwo jest zdemontować z EPROMa w celu np. ponownego jego przeprogramowania (czy naprawy uszkodzonego elementu). Do modułu dolutowany jest (przy użyciu trzy-przewodowego kabelka) miniaturowy (dwusekcyjny) przełącznik dźwigienkowy, którym robimy przełączanie systemów (stary/nowy) z automatycznym RESETem. Od modułu odchodzą dodatkowo trzy jednożyłowe przewody, ponumerowane: 1, 2, 3, które należy dolutować do płytki PCB zgodnie z taką samą numeracją (niebieskie cyfry) punktów (padów) zaznaczonych na żółto na rysunku poglądowym:

... RYSUNEK POGLĄDOWY WIĘKSZY
Montaż w skrócie:
1/ Zalutować moduł na układzie U4 (ewentualnie z pośrednictwem podstawki, którą stosujemy w sposób "nietypowy" - lutujemy na wierzchu układu U4, a w nią wkładamy moduł)
2/ Przylutować przewody 1, 2 do gotowych punktów lutowniczych: pad 1, 2 na PCB
3/ Przylutować przewód nr 3 do punktu 3 - punkt lutowniczy: pad 3 musimy wykonać poprzez zdrapanie (przynajmniej na odcinku 5mm) ze ścieżki lakieru (soldermaski) i pocynowanie ("pobielenie") tak otrzymanego punktu lutowniczego.
4/ Przeciąć jedną ścieżkę w punkcie zaznaczonym czerwoną kreską.
5/ Odpalić komcia i cieszyć się z posiadania dwóch systemów operacyjnych z automatycznym resetem przy przełączaniu.

Dla wprawnej w lutowaniu osoby, zamontowanie modułu w komciu, to nie więcej jak 10 min roboty.

Mam zmontowanych sześć takich modułów z możliwością użycia do nowych PCB komcia (Basic&Kernal w jednym układzie DIP28). Zaprogramowanych, uruchomionych i przetestowanych w C64:

... cena modułu: 20,- PLN (plus list polecony, priorytetowy PP: 4,60 zł lub 5,20 zł z dodatkową tekturą - czytaj niżej)
- płacicie tylko za części i symboliczne zmontowanie układu. Za OS: JiffyDOS NIE POBIERAM OPŁATY, gdyż nie jest to moje dzieło. Dostajecie go w celu przetestowania (można go ściągnąć z netu) i jeżeli będzie Wam odpowiadał, to trzeba wykupić obraz ROMa (licencję) u Jima Brain'a za $8:
http://www.jbrain.net/products/JiffyDOS ... Image.html
... myślę, że $8 to cena niewygórowana - warto bo system idealnie współpracuje z SD2IEC (szybkie ładowanie plików) oraz daje bardzo dużą wygodę obsługi C64 (można zapomnieć o ciągłym i czasochłonnym wklepywaniu: OPEN.......:CLOSE.. itd):
Instrukcja obsługi JifyDOS'a
Jeśli będą chętni (???) na moduł, róbcie listę - ewentualnie pisać do mnie na e-maila: eltopsj(małpa)o2.pl (w temacie wklepać: "Moduł do C64")
PS
1/ Koniecznie zaznaczyć, czy moduł ma być do starej płyty (Basic i Kernal w oddzielnych ROMach: 2 x DIP24)
2/Jeśli chętnych będzie więcej, to mogę zmontować jeszcze max. ok. 20 szt. - tyle mam zakiszonych EPROMów na magazynku (nówki firmy Texas Instruments) i na tym koniec!
3/Dla wszystkich, którzy zakupią moduł OS, dodatkowa NIESPODZIANKA (szczególnie dla "graczy"), oraz gratis dodatkowe przeprogramowanie EPROMa, jeśli ktoś sobie zmieni coś w systemie pod swoje potrzeby:
mapa-JiffyDOS
(pokrywacie tylko koszty przesyłki pocztowej)!