Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
prezes
Posty: 213
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 5:40 pm

XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

#1 Postautor: prezes » śr kwie 07, 2010 11:55 pm

[DRAFT]

Mysle ze taki watek jest potrzebny. Nie od dzis wiadomo ze instalacja XU1541 jest upierdliwa jak kamienie stolcowe w jelicie Warlocka. Plug&Play nie zadziała. Podlaczenie kabli do komputera + odpalenie GUI = failure. Verbosity softu - jakie verbosity?

To co napisałem zadzialalo u mnie na Windows XP. Linux (przynajmniej moje Ubuntu 9.10) to tylko pobożne życzenie z aukcji Rafa.

Kolejnosc wazna.

1. Sterownik

http://www.trikaliotis.net/Download/xu1541-drv.zip

Rozpakuj gdzies archiwum ze sterownikiem (xu1541-drv.zip) - powinno byc 5 plikow:
libusb0.dll
libusb0.sys
libusb0_x64.dll
libusb0_x64.sys
xu1541.inf

Podłącz pudełko z 1541 i wlacz stacje (dioda zasilania ma swiecic).
Potem podlacz pudelko kablem USB do PC. Jesli najpierw podlaczysz USB a potem stacje moze nie zadzialac.

Windows wyswietli kreator 'Znaleziono sprzet'. Wybierz opcje instalacja z wybranej lokalizacji i wskaz plik sterownika (xu1541.inf). Instalacja powinna przejsc bezproblemowo.

:idea: Uwaga! Sterownik jest wrazliwy na to do ktorego konkretnie portu jest podlaczony kabel. Windows chce instalowac urzadzenie od nowa przy podlaczeniu do innego portu.

Działający sterownik dodaje wpis w Menedzerze urządzeń (kiedy kabel jest podlaczony):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. OpenCBM

http://www.trikaliotis.net/Download/opencbm-0.4.0.80/opencbm-0.4.0.80-i386.zip
http://www.trikaliotis.net/Download/opencbm-0.4.0.80/opencbm-0.4.0.80-amd64.zip

Rozpakuj archiwum z OpenCBM.

Zainstaluj - uruchom polecenie z konsoli (konsola = cmd.exe):

Kod: Zaznacz cały

instcbm xu1541


// TODO: log i c.d.

3. GUI - CBMXfer

http://www.6502.org/users/sjgray/software/cbmxfer/cbmxfer027b.zip

Zainstaluj DOT.NET Framework 2.0.

// TODO: url

Rozpakuj archiwum.

Uruchom CBMXfer.exe.

W okienku Options kliknij przycisk 'Detect Drive'. Prawda zostanie objawiona.

// TODO: komunikat

// TODO: screenshot

-----------------

// TODO: Tips & Tricks

Linki
- Strona projektu XU1541 http://www.trikaliotis.net/xu1541
- OpenCBM 0.4.2 Users Guide http://opencbm.trikaliotis.net/
- CBMXfer http://www.6502.org/users/sjgray/software/cbmxfer/cbmxfer.html
- GUI4CBM4WIN http://blog.paytonbyrd.com/?cat=11


Nie wiem ile są warte paczki instalacyjne Rafa bo dla zasady ich nie dotykalem ;)

Jesli sa lepsze pomysly na instalacje albo leżę w błędzie to piszcie pod spodem.

Prosze o usuwanie z watku gadki szmatki.
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 8:31 pm przez prezes, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#2 Postautor: skull » czw kwie 08, 2010 12:03 pm

Hehe, no dobra teraz ja się wypłaczę...
Na początku od razu nadmienię, że rozwiązaniem "kabel XU" jestem zawiedziony - a mam również wersję Raf-a.

Mam obecnie na jednym z kompów Win XP pro MCE, i kabel działa niedostatecznie. Co to znaczy ? Wczytuje tylko katalogi, przenoszenie plików, kończy się fiaskiem, i zwieszaniem WIN4CBM/XFer. Muszę przyznać, że tu kabel Raf-a wygrywa, kopiuje - ale też na samym końcu ma problem z zakończeniem operacji - chociaz plik sie pojawia na dysku. Przedtem miałem innego xp i na tamtym kabel Raf-a działał bez zarzutów (szkoda, że wtedy nie miałem tego kabla).

Ale przytoczmy kilka faktów o XU (mówie tu o obydwu kablach):

1) Jeśli chcecie go zainstalować na Viście tudzież win7 to zapomnijcie, w żaden sposób nie udało mi się zmusić system do zainstalowania driverów - a wiąże się to z podpisaniem driverów certyfikatem - kombinowałem z różnymi programikami -> dupa, może ktoś mial wiecej szczęścia.

2) Transfer danych jest zajebiście powolny, kojarzy mi się z wgrywaniem z kasety bez turbo. Jedyny plus to formatowanie dyskietek idzie całkiem żwawo.

3) Myślałem że jak już się zainstaluje drivery to poprzez tak wolny transfer te rozwiązania są niezawodne, niestety okazuje się że nie (patrz początek posta).


Uważam, że kabel XE jest na dzień dzisiejszy lepszym rozwiązaniem - a kurw. muszę się i tak męczyć bo za każdym razem gdy chce coś przekopiować na real c64, zamykam windowsa, uruchamiam system (DOS) z dyskietki FDD, i kopiuje z pen drive : Uroki Systemu Vista,win7 oraz dysków SATA.
Bo pecet to zwykły banan...

jad
Posty: 35
Rejestracja: czw lis 20, 2008 1:03 am

#3 Postautor: jad » czw kwie 08, 2010 2:44 pm

skull pisze:Mam obecnie na jednym z kompów Win XP pro MCE, i kabel działa niedostatecznie. Co to znaczy ? Wczytuje tylko katalogi, przenoszenie plików, kończy się fiaskiem, i zwieszaniem WIN4CBM/XFer. Muszę przyznać, że tu kabel Raf-a wygrywa, kopiuje - ale też na samym końcu ma problem z zakończeniem operacji - chociaz plik sie pojawia na dysku. Przedtem miałem innego xp i na tamtym kabel Raf-a działał bez zarzutów (szkoda, że wtedy nie miałem tego kabla).

rzeczywiscie. kopiowanie plikow nie dziala. ja sobie wczesniej przygotowywalem plik .d64 i calosc wrzucalem na dyskietke.
skull pisze:1) Jeśli chcecie go zainstalować na Viście tudzież win7 to zapomnijcie, w żaden sposób nie udało mi się zmusić system do zainstalowania driverów - a wiąże się to z podpisaniem driverów certyfikatem - kombinowałem z różnymi programikami -> dupa, może ktoś mial wiecej szczęścia.

instalowalem i uzywalem kabla pod vista. zero problemow z instalacja.

sprawdz zawartosc pliku 'c:\Windows\System32\opencbm.conf'.
u mnie wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

[xa1541]
location=C:\Windows\system32\opencbm-xa1541.dll

[xm1541]
location=c:/windows/system32/opencbm-xa1541.dll

[xu1541]
location=c:/windows/system32/opencbm-xu1541.dll

[plugins]
default=xu1541

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#4 Postautor: skull » czw kwie 08, 2010 9:24 pm

jad pisze:instalowalem i uzywalem kabla pod vista. zero problemow z instalacja.


Mówisz o 64bit ?(bo zapomniałem dodać)
Bo pecet to zwykły banan...

Awatar użytkownika
Raf
Posty: 584
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 11:30 pm
Grupa: Vulture Design

#5 Postautor: Raf » ndz kwie 11, 2010 8:23 pm

w zwiazku z prosba Kenjiego moj instatalaor po raz kolejny, tym razem na normalnym serwerze ;)

http://zsi.tech.us.edu.pl/~swi/inne/ope ... 0setup.rar

Linux (przynajmniej moje Ubuntu 9.10) to tylko pobożne życzenie z aukcji Rafa


DJ Gruby uruchomil na Linuxie.

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 692
Rejestracja: ndz wrz 06, 2009 8:58 pm
Grupa: Dream

#6 Postautor: kenji » pn kwie 12, 2010 9:58 pm

Udało mi się kabel odpalić. Wszystko chodzi tak jak powinno.

Miałem jeden problem podczas instalacji - stąd prośba do Rafa (dzięki za sterowniki) - nie wiem czy to jest reguła, czy czegoś nie doczytałem, ale OpenCBM dał się uruchomić tylko wtedy gdy był w katalogu głównym. Jak miałem go w katalogu ze znakami typu !_ i spacja, to nie było szans na komunikację ze stacją.

Korzystając z okazji: Prezes - dzięki!

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1225
Rejestracja: śr wrz 03, 2008 8:23 pm
Grupa: Black Sun

#7 Postautor: Nitro » pt lip 30, 2010 11:13 am

Dziś doszedł do mnie kabel, z edycji społecznościowej.
Na Win 7 wszystko działa idealnie, nic dodać nic ująć.

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 692
Rejestracja: ndz wrz 06, 2009 8:58 pm
Grupa: Dream

#8 Postautor: kenji » pt gru 24, 2010 3:25 am

Niedawno musiałem przeinstalować Windows XP. No i niestety, po reinstalce nie ma mowy o uruchomieniu XU1541. Ciągle nie widzi napędu. Skończyły mi się już pomysły co robić dalej.

Na co powinienem zwrócić uwagę?

DJ Gruby

#9 Postautor: DJ Gruby » pt gru 24, 2010 10:16 am

Raf pisze:
Linux (przynajmniej moje Ubuntu 9.10) to tylko pobożne życzenie z aukcji Rafa.

DJ Gruby uruchomil na Linuxie.

Yup! Nie było żadnych większych problemów (Fedora)... Jeśli dobrze pamiętam, to chyba pod Windowsem właśnie miałem więcej kłopotów z uruchomieniem ustrojstwa. ;) Aha, nie testowałem jeszcze urządzenia Prezesa, tylko wersję zmontowaną własnoręcznie... :)

DJ Gruby

#10 Postautor: DJ Gruby » czw sty 06, 2011 8:46 pm

Piszę właśnie dość obszerny tutorial, jak zainstalować i uruchomić kabelek pod Linuxem. Mam nadzieję, że przyda się także tutaj.

romeok01
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 22, 2018 6:06 am
Kontaktowanie:

Re: XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

#11 Postautor: romeok01 » wt maja 15, 2018 9:23 pm

Na moim blogu opisałem budowę i instalację XU1541 -> https://ccomodore64.blogspot.com/2018/05/budowa-xu1541.html

elban
Posty: 1521
Rejestracja: śr wrz 17, 2008 11:19 am
Grupa: aRise

Re: XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

#12 Postautor: elban » pn maja 28, 2018 4:03 pm

Kakao wycofał się z forum? coś mnie ominęło?
czy wygrywasz czy nieeee.....

bimber
Posty: 786
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 10:16 am
Grupa: arise

Re: XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

#13 Postautor: bimber » pn maja 28, 2018 5:09 pm

Ewidetnie brak czasu -> ten tutorial musi być naprawdę obszerny!

kotrobot
Posty: 2201
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

Re: XU1541 (USB => 1541) - Instalacja

#14 Postautor: kotrobot » pn maja 28, 2018 9:34 pm

Dobre necro nie jest złe. :twisted:
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości