Stacje/Dopałki/Rozszerzenia
A ja nie kupiłbym Chameleona ani 1541U nawet jakby kosztowały 100zł. Co to za przyjemność wepchnąć wszystko do emulatora sprzętowego ? Chcesz REU piszesz soft emulujący REU, chcesz SuperCPU - piszesz soft emulujący SuperCPU. To ja wolę odpalić VICE...
Wg mnie FPGA trochę wypacza sens budowania dopałek do retrokomputerów. CPLD, to trochę inaczej - wepchnięcie tych wszystkich bramek i przerzutników w jeden układ.
To tylko moje zdanie oczywiście...
Taki SD2IEC jest pamięcią masową po prostu i świetnie spełnia swoją rolę.
Wg mnie FPGA trochę wypacza sens budowania dopałek do retrokomputerów. CPLD, to trochę inaczej - wepchnięcie tych wszystkich bramek i przerzutników w jeden układ.
Taki SD2IEC jest pamięcią masową po prostu i świetnie spełnia swoją rolę.
http://www.youtube.com/watch?v=ahnU-acuPZU - andropolis dla leniwych.
3D zaczyna sie od 4:15
PS. Zyga - so far nie dostalem od Ciebie maila itd
3D zaczyna sie od 4:15
PS. Zyga - so far nie dostalem od Ciebie maila itd
za http://icomp.de/news/news_e.htm :
28.3.2009: Chameleon delayed
The new multi-functional cartridge for the C64 with flickerfixer, memory expansion, floppy-emulation, freezer- and turbo-functionality has experienced multiple changes during recent development that have delayed mass-production. In addition to that, several semiconductor vendors have disappointed us with extremely long delivery times, so we had to make more changes in order to keep quick mass-production possible. Development of Chameleon is our top priority at the moment and it does not depend on chip delivery times any more. If you want to test Chameleon before it's release, you can do that with the C-One. A Chameleon core is available for free download.
http://www.syntiac.com/chameleon.html
ogolnie: wiecej niz polowa c64 (poza romem i gniazdami ) w fpga dolaczona do expansion slotu... rownie dobrze do tego fpga moglby gosc dodac jeszcze kilka rzeczy... i moze to byc standalone system.
28.3.2009: Chameleon delayed
The new multi-functional cartridge for the C64 with flickerfixer, memory expansion, floppy-emulation, freezer- and turbo-functionality has experienced multiple changes during recent development that have delayed mass-production. In addition to that, several semiconductor vendors have disappointed us with extremely long delivery times, so we had to make more changes in order to keep quick mass-production possible. Development of Chameleon is our top priority at the moment and it does not depend on chip delivery times any more. If you want to test Chameleon before it's release, you can do that with the C-One. A Chameleon core is available for free download.
http://www.syntiac.com/chameleon.html
ogolnie: wiecej niz polowa c64 (poza romem i gniazdami ) w fpga dolaczona do expansion slotu... rownie dobrze do tego fpga moglby gosc dodac jeszcze kilka rzeczy... i moze to byc standalone system.
Ja bym tego nie nazywał emulacją, raczej implementacją - sprzęt jest kreowany przez nas, a nie jeden sprzęt udaje drugi sprzęt.Co to za przyjemność wepchnąć wszystko do emulatora sprzętowego ? Chcesz REU piszesz soft emulujący REU, chcesz SuperCPU - piszesz soft emulujący SuperCPU. To ja wolę odpalić VICE...
Rozszerzeniom mogę powiedzieć tak, ale dopałkom mówię nie (no może poza starociem nie wymagajacym zadnych dodatkowych ukladow to jest burscie c64<>stacja dyskow 1541/1541-II).
Jako zajebiste rozszerzenia traktowałem +60kb do kodowania, potem udalo mi sie byc uzytkownikiem RAMCarta 128KB z przerobionym macroasseblerem tez w sumie do kodowania no i do teraz od kilku dobrych lat IDE 64+dysk 1GB tez do kodowania i wazne ze daje mi szybszy dostep do plikow i katalogow na c64 i do assemblera i monitora niz pc+edytor+kompilator+zakladanie d64/kopiowaie do d64 i uruchamianie tego w emulatorze. Mankamentem jest wlasnie brak emulacji stacji dyskow. Obraz dyskietek w d64 trzeba zapisywac na dyskietke wiec i dyskietka i stacja jest potrzebna.
Widzialem 1541u w akcji i super jak to wszystko dziala, ale patrze od strony kodowania na ten sprzet i mam takie pytanie czy on to oferuje ?
Ktos wie czy korzystając z 1541u można korzystać z jakiegoś turbo/macro-assemblera który wykorzystuje REU ? Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak mam to w IDE64 ?
Idealnym byloby polaczenie ide64 z 1541u.
I prosze nie odpowiadac ze mozna kodowac na pc
Jako zajebiste rozszerzenia traktowałem +60kb do kodowania, potem udalo mi sie byc uzytkownikiem RAMCarta 128KB z przerobionym macroasseblerem tez w sumie do kodowania no i do teraz od kilku dobrych lat IDE 64+dysk 1GB tez do kodowania i wazne ze daje mi szybszy dostep do plikow i katalogow na c64 i do assemblera i monitora niz pc+edytor+kompilator+zakladanie d64/kopiowaie do d64 i uruchamianie tego w emulatorze. Mankamentem jest wlasnie brak emulacji stacji dyskow. Obraz dyskietek w d64 trzeba zapisywac na dyskietke wiec i dyskietka i stacja jest potrzebna.
Widzialem 1541u w akcji i super jak to wszystko dziala, ale patrze od strony kodowania na ten sprzet i mam takie pytanie czy on to oferuje ?
Ktos wie czy korzystając z 1541u można korzystać z jakiegoś turbo/macro-assemblera który wykorzystuje REU ? Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak mam to w IDE64 ?
Idealnym byloby polaczenie ide64 z 1541u.
I prosze nie odpowiadac ze mozna kodowac na pc
Ze strony
P.S. Kodowanie na PC nie gryzie i jest szybsze
Nie wiem zupełnie jak to się ze sobą komponuje, chyba ten support odnosi się tylko do wybierania obrazów. Ogólnie 1541U ma być zamiennikiem stacji tak więc trudno się spodziewać dodatkowej funkcjonalności.Secondary 'IEC-drive' for direct access to FAT filesystem.
Can be used in stand alone mode to mount disks into the emulated 1541.
FAT/FAT32 support, with sub-directories and long filenames
P.S. Kodowanie na PC nie gryzie i jest szybsze
nie wiem jak Fenek, ale np ja nie narzekalbym na szybszy procek jesli bylby mi przydatny do wygodniejszej pracy nad rzeczami, ktore beda chodzic na zwyklym 1MHz.
Fenek, pogadaj z Lukiem, walczy z tym tematem od meetingu.fenek pisze: Ktos wie czy korzystając z 1541u można korzystać z jakiegoś turbo/macro-assemblera który wykorzystuje REU ?
- Sebaloz/Lepsi.De
- Sebaloz/Lepsi.De
Dla samego art studio nie oplaca sie kupowac C128. Jest art studio z wbudowanym pakerem obrazkow, oszczedza czas przy zapisie i odczycie. Jesli korzystasz z automatycznego rysowania linii itp to polecam przelacznik 1.8 Mhz w zwyklym C64, na pewno narysuje sie szybciejbimber pisze:jest na niego jakies szybsze art studio?
Hm.. mi się wydaje że z wszystkim jest tak że każdy trochu kręci nosem do puki nowego nie skosztuje i mu to nie zasmakuje. Potem nawet jeżeli by to było i gówienko w polewie czekoladowej, ale smacznie zrobione gówienko i tak sobie nie odmówi mając okazje po nie sięgnąć.
No cóż C128 to właściwie nic innego jak stuningowane C64 z kartem Z80/CPM na pokładzie, może dla tego tak słabo akceptowalne są tuningi C64, bo w sumie logicznie na to patrząc po co się mazać w update C64 jak se można kupić C128 i mieć wsio bez roboty.
No cóż C128 to właściwie nic innego jak stuningowane C64 z kartem Z80/CPM na pokładzie, może dla tego tak słabo akceptowalne są tuningi C64, bo w sumie logicznie na to patrząc po co się mazać w update C64 jak se można kupić C128 i mieć wsio bez roboty.
A szóstego dnia Bóg stworzył człowieka ... Aby mógł się napić.
Emulacja stacji chodzi niezależnie od REU - obie te rzeczy można mieć włączone naraz.fenek pisze:Ktos wie czy korzystając z 1541u można korzystać z jakiegoś turbo/macro-assemblera który wykorzystuje REU ? Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak mam to w IDE64 ?"
Co do systemu plików - coś tam jest, ale może niech się wypowie ktoś, kto go używa (ja tam ani razu nie użyłem). Ale do IDE64 to raczej daleko...
- konto nieaktywne -
Niby tak ale..Devia na chama probowal uzywac komend pod SidDuzzIt i zapisywal jakos na tego drive'a IEC-SD. Trza by obczaić na ile to jest funkcjonalne tak jak Fenek pyta. Pobawie się z ciekawości.Nitro pisze:Ze stronyNie wiem zupełnie jak to się ze sobą komponuje, chyba ten support odnosi się tylko do wybierania obrazów..Secondary 'IEC-drive' for direct access to FAT filesystem.
Can be used in stand alone mode to mount disks into the emulated 1541.
FAT/FAT32 support, with sub-directories and long filenames
REU na 1541U chodzi razem z 1541 ofkoz.
Jest coś takiego jak TurboMacro Pro+REU 1.2.
Z drugiej strony jest kart Soundemona z assemblerem, wiec moze to rozwiazuje sprawe kompilowania do calego 64KB (zn. 0800 - FFFF jeżeli o to biega?)
Obraz carta mozna po prostu wsadzic Ultimejtowi (o ile jeszcze go nie ma w firmware 1.7b)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, 00:22 przez booker, łącznie zmieniany 3 razy.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.