C&A Games 1

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ramos
Grupa: Samar/HVSC Crew

C&A Games 1

#1 Post autor: Ramos »

Zapraszam do poczytania nowego maga o grach:
http://www.ca-fan.pl/newsy/95-cagames.html
- Ramos/Samar/HVSC Crew -

Awatar użytkownika
SUDi

#2 Post autor: SUDi »

Ramos, z całym szacunkiem dla dobrze wykonanej roboty,Twojej i całego teamu C&A Games, uważam akurat ten projekt za "puszczanie pary w gwizdek" czyli zbyteczną stratę czasu. Dowodem jest zero odzewu ze strony członków sceny i dosłownie dwa komentarze na stronie www
Sam przyznaje że tylko z grubsza przescrolowałem tego zina, zatrzymując się jedynie na wywiadzie z twórcą gry "Knoorkie" (o której notabene nie wiedziałem chociaż akurat w latach 95-96 miałem dostęp do ostatnich polskich nowości wychodzących na C64 i w które namiętnie grałem, no ale w końcu ta gra nie została nigdy oficialnie wydana, to zrozumiałe) oraz na artykule o L.K.Avalon. Pozostałe pominę milczeniem, sorry ale kogo to dziś zainteresuje? Na plus pochwalę, że chociaż przez chwilę powróciły mi miłe wspomnienia jak z wypiekami na twarzy czytałem recenzje gier w starym dobrym papierowym C&A (i paru innych).
Podsumowując, uważam że oddzielny zin o samych grach to "przesadzony projekt" biorąc pod uwage dzisiejsze realia C64. W zupełności wystarczyło by te materiały wykorzystać w C&A Fan. Bez żenady powiem, że czas spędzony nad C&A Games moglibyscie wykorzystać np. nad studiowaniem assemblera i mapy pamięci C64. Tworząc coraz to lepsze produkcje scenowe przyczynilibyście się bardziej do potrzymywania przy życiu naszego poczciwego Komodorka. Amen.

k.

#3 Post autor: k. »

...ale ja chce zaliczać panienki...
--No ale wiesz mógłbyś nauczyć się jakiegoś jezyka...
... ale ja chce zaliczać panienki ;)

Niemniej jednak C&A Fan mógłby teraz zawierać mniej gier, za to więcej artykułów technicznych, no i mógłby przez to wychodzić częściej.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#4 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Nowy magazyn o grach uwazam za kompletny wypał. Brakowalo takiego projektu na scenie, fajnie ze ktos sie za to wzial. Mysle ze bylby wiekszy odzew ze sceny gdyby w magazynie ukazal sie cykl o grach w ktore gralo sie czesto na party np Mafia. Cactus moglby udzielic wywiadu i opowiedziec o tankowaniu czolgow. Nastepny numer moglby byc poswiecony jakiemus znanemu scenowiczowi, ktory siedzial tez w games industry, mozna by opisac najwieksze dokonania scenowe, potem opisy gier wraz ze screenshotami. Taki numer moglby rowniez ukazac sie w wersji drukowanej zeby mozna bylo rozdawac na najblizszym party.

Przedstawiam kilka prac, wiekszosc gierek sam skodowalem, do wszystkich narysowalem grafike, niektore nie zostaly jeszcze skonczone:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
skull
Grupa: samar

#5 Post autor: skull »

@sudi, chyba przesadziłeś.
1) To gry, a nie dema decydują o popularności platwormy.
2) Na pewno jest więcej osób którzy chcą opisywać gry, niż szczegóły techniczne programowania albo sprzętu.
3) Z komentarzami też nie trafiłeś - bo okazuje się że większym entuzjazmem obdarzono właśnie C&A Games.
4) Najbardziej rozwaliło mnie jednak to:
Bez żenady powiem, że czas spędzony nad C&A Games moglibyscie wykorzystać np. nad studiowaniem assemblera i mapy pamięci C64. Tworząc coraz to lepsze produkcje scenowe przyczynilibyście się bardziej do potrzymywania przy życiu naszego poczciwego Komodorka.
Szczyt bezczelności.
Bo pecet to zwykły banan...

Awatar użytkownika
leming
Grupa: Onslaught, Fatum

#6 Post autor: leming »

bedziecie sie bic? :D
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Awatar użytkownika
SUDi

#7 Post autor: SUDi »

skull pisze:@sudi, chyba przesadziłeś.
3) Z komentarzami też nie trafiłeś - bo okazuje się że większym
entuzjazmem obdarzono właśnie C&A Games.
Jeszcze wczoraj rano, kiedy patrzyłem na strone C&A Games były 3 (słownie: trzy) komenty, faktycznie przybyło ich więcej przez wczorajszy dzień, ale wieczorem nie mogłem się dostać na tą stronkę więc stąd mój błąd(?), ale...z tego połowa już dotyczy jakichś gier a nie samego pisma.
Szczyt bezczelności.
Do bezczelnych świat należy :)
Nie no, wrzuciłem to też żeby zobaczyć reakcje niektórych osób.
To było moje osobiste zdanie, nie neguje samą idee pisma ani to że jest to kawał dobrej roboty, po prostu z mojej strony - wolałbym zobaczyć jakąś fajną produkcje na party niż tego maga na necie. W tym sensie.

k.

#8 Post autor: k. »

na kolana... hehehe ;)
Jak poczytasz wypowiedzi na forum C&AFan to naprawdę ciesz się że oni nie chcą "produkować" na party, tylko pisać o grach. Lepiej jak robią to co ich kręci.

Awatar użytkownika
skull
Grupa: samar

#9 Post autor: skull »

"Lepiej jak robią to co ich kręci" - to prawda, inaczej g. z tego wyjdzie.

Nie wszystkich interesują dema, a już tym bardziej ich robienie. C64 służy rozrywce - dla jednych to właśnie dema, dla drugich gry (a których więcej to wiadomo) - i punkt widzenia jest w innym miejscu.
Tak samo ktoś mógłby się oburzyć, że traci się czas na na jakieś dziwne pokazy które niczemu nie służą, a docenia je tylko wąska grupa osób.

C&A Fan jest darmowy, pretensje są po prostu nie na miejscu.

ps. też bym chciał wiecej poczytać o programowaniu, sprzęcie i innych trickach, tylko kto to napisze ???

ps2. Sebaloz, już tyle masz na koncie ? Otwieraj firme :)
Bo pecet to zwykły banan...

bimber
Grupa: arise

#10 Post autor: bimber »

SUDi pisze:ale wieczorem nie mogłem się dostać na tą stronkę
bo wszyscy rzucili sie zeby sciagnac magazyn :wink:

Awatar użytkownika
SUDi

#11 Post autor: SUDi »

skull pisze:C&A Fan jest darmowy, pretensje są po prostu nie na miejscu.
Konstruktywna krytyka nie jest pretensją.
Widze że większy entuzjazm i zainteresowanie wzbudził C&A Games między Amigowcami. Przyznaje że wyrażając swoją wątpliwość o sensie istnienia maga, poprostu zapomniałem o nich. Możliwe że C&A Games miałby większy odzew, gdyby opisy gier (które stanowią 95% numeru) dotyczyły gier mało/mniej znanych i zapomnianych ale jednocześnie wartych wspomnienia, a nie gier, które każdy szanujący się użytkownik Komody i Amigi zna na pamięć i które były wałkowane swego czasu wielokrotnie. Może w tym tkwi problem?
Napadła mnie myśl, żeby zrobić np. kącik stratega - istnieje wiele gier strategicznych na te kompy, które swoją grywalnością i fabułą może konkurować z niejednym tytułem współczesnym a które napewno nie są tak znane, np. Theatre Europe i pokrewne.

k.

#12 Post autor: k. »

"które każdy szanujący się użytkownik Komody i Amigi zna na pamięć"
No i teraz mnie obrażasz bo ja nie znam. Chłopie na kolana!

Awatar użytkownika
SUDi

#13 Post autor: SUDi »

klękaj do miecza i loda szmato,co? hehehe :lol:
Kisiel, jakaś blondynka by się przydała,nie? :wink:

k.

#14 Post autor: k. »

ta.. blondynki... czasem to błądynki.

Awatar użytkownika
Ramos
Grupa: Samar/HVSC Crew

#15 Post autor: Ramos »

Projekt nie jest nie wypałem, bo ludzie piszą do mnie, że chętnie coś więcej poczytają o grach. Mało komentarzy? To tacy są ludzie u nas w kraju, że nie chce się im pisać. Wystarczy poszukać po polskich stronach ile jest naprawdę miłośników gier szczególnie spod znaku Commodore. Są strony, gdzie ludzie wrzucają sami swoje opisy gier z tej platformy. Wiadomo, że jest to projekt trochę niszowy w porównaniu do C&A Fan, ale skoro jest grono osób co gra w gry i chce o tym czytać to czemu nie wydać magazynu. W grupie FanCA są ludzie co lubią opisywać gry i sprawia im to frajdę to mam im zabronić. Każdy projekt reklamujący jakoś C64, który chociaż przyciągnie choć jedną osobę do wyciągnięcia z szafy komputera i zagrania w jakąś grę lub stworzenia czegoś na nim to jest coś i uważam to za sukces. Nie wszyscy ludzie mają zdolności i umieją coś tworzyć na komputerze, nie którzy po prostu lubią grać w gry.
Oprócz samych opisów gier, postaramy się dawać inne arty związane z grami, ciekawe wywiady, historie.
- Ramos/Samar/HVSC Crew -

ODPOWIEDZ