C64C - brak dźwięku i "zwarcie"
C64C - brak dźwięku i "zwarcie"
Dzień dobry,
odkopałem z piwnicy dwie Commodore C64C, zasilacz, magnetofon i kilka joysticków. Sprzęt przeleżał dobre 20 lat.
Postanowiłem ratować przed całkowitym "zgniciem".
Płyty główne odkurzyłem, przetarłem pędzelkiem z denaturatem.
Obudowy i klawisze przemyłem i wybieliłem metodą z utleniaczem w kremie do włosów (9%).
Commodorki uruchamiają się, klawiatury sprawne. Nie mam kartridży ani kaset więc zdecydowałem się na zakup Kung Fu Flasha.
Jedna z Commodore nie ma głosu i zaraz po wczytaniu czegokolwiek z KungFuFlasha zawiesza się. Dioda przygasa tak jakby było jakieś zwarcie.
Ktoś może nakieruje co należy sprawdzić. Zastanawiam się nad wygrzaniem płyty może jakieś zimne lutu czy coś...
Ewentualnie może ktoś się zna na tej robocie i zechce się podjąć naprawy?
odkopałem z piwnicy dwie Commodore C64C, zasilacz, magnetofon i kilka joysticków. Sprzęt przeleżał dobre 20 lat.
Postanowiłem ratować przed całkowitym "zgniciem".
Płyty główne odkurzyłem, przetarłem pędzelkiem z denaturatem.
Obudowy i klawisze przemyłem i wybieliłem metodą z utleniaczem w kremie do włosów (9%).
Commodorki uruchamiają się, klawiatury sprawne. Nie mam kartridży ani kaset więc zdecydowałem się na zakup Kung Fu Flasha.
Jedna z Commodore nie ma głosu i zaraz po wczytaniu czegokolwiek z KungFuFlasha zawiesza się. Dioda przygasa tak jakby było jakieś zwarcie.
Ktoś może nakieruje co należy sprawdzić. Zastanawiam się nad wygrzaniem płyty może jakieś zimne lutu czy coś...
Ewentualnie może ktoś się zna na tej robocie i zechce się podjąć naprawy?
Re: C64C - brak dźwięku i "zwarcie"
Cześć,
a obydwa odpalasz na tym samym zasilaczu?
a obydwa odpalasz na tym samym zasilaczu?
Tak. Mam tylko jeden oryginalny zasilacz.
Spruboj inny zasilacz, ktory na 100% dziala.
- -- --- ---- ----- ------ NO CARRIER ------ ----- ---- --- -- -
Na pewno zasilacz?
Jedna komoda odpala demka - gra i buczy aż miło
Druga za pierwszym razem odpaliła gierke (brak głosu) ale kolejne próby to zwiecha po wczytaniu czegokolwiek...
Jedna komoda odpala demka - gra i buczy aż miło
Druga za pierwszym razem odpaliła gierke (brak głosu) ale kolejne próby to zwiecha po wczytaniu czegokolwiek...
-
Wyjmij SID-a i sprawdz czy zwarcie ustapilo. C64 moze dzialac bez SID-a
Włącz komodę bez kartridża i wklep ten program celem sprawdzenia czy SID wogóle działa.
READY.
◼
◼
Wyciągnąłem z koszyczków 8565r2 oraz 8580r5 i włożyłem dociskając.
Nie wiesza się już ale głosu dalej brak.
Sprawdzałem ten program oraz kilka innych testerów które znalazłem na sieci.
Tylko te układy w koszyczkach nagrzewają się podczas pracy ale nie parzą.
Przełożyłem SIDa z "niemej" komody do sprawnej - głos jest. Czyli SID sprawny.
Nie wiesza się już ale głosu dalej brak.
Sprawdzałem ten program oraz kilka innych testerów które znalazłem na sieci.
Tylko te układy w koszyczkach nagrzewają się podczas pracy ale nie parzą.
Przełożyłem SIDa z "niemej" komody do sprawnej - głos jest. Czyli SID sprawny.
-
No to musisz sprawdzic czy do SID-a w niemymym dochodzi 9 lub 12 V zaleznie od plyty.
a może warto by sprawdzić bezpiecznik wpierw.
-
Można, tylko ze ja zawsze odradzam takie sprawdzanie, bo kolejnym krokiem będzie wstawienie bezpiecznika, a to już niekoniecznie jest mądre
Chodzi o to, że bezpiecznik spełnia w układzie pewną rolę, np. aby zbyt długo nie płynął zbyt duży prąd , co mogłoby np. spowodować pożar. I ta funkcja jest ważniejsza niż ochrona elektroniki, tym bardziej że bezpiecznik nie zadziała od razu.
I teraz wyobraźmy sobie, że uszkodzeniu uległ stabilizator napięcia dostarczającego SID-owi 12 lub 9V, do tego uszkodził się tak niefortunnie, że powstało na nim zwarcie (rzadkie zjawisko, ale się zdarza).
Szczęście w nieszczęściu że zdążył zadziałać bezpiecznik i odciął napięcie. No i teraz "naprawiacz" stwierdza że uszkodzony bezpiecznik no to sobie poradzę i sam wstawię. Wstawiamy a tam za nim jest powielacz napięcia który robi ponad 20V,a my mamy zwarty regulator i te ponad 20V trafia na SID-a. I co stwierdza "naprawiacz"? SID tez byl uszkodzony i trzeba wymienic. Pol biedy jak placi klient
Dlatego zanim wstawi się bezpiecznik należy sprawdzić układ za nim aby nie narobic większych szkód
Brak 9V na nóżce SIDa.
Szukałem 9V na gnieździe zasilacza i chyba coś zwarłem bo padł zasilacz
Jest sens dobierać się do zasilacza czy raczej szukać "nowego"?
Szukałem 9V na gnieździe zasilacza i chyba coś zwarłem bo padł zasilacz
Jest sens dobierać się do zasilacza czy raczej szukać "nowego"?
Sprawdzałeś multimetrem czy masz 9VAC na wyjściach zasilacza?
Jak nie masz - to padł bezpiecznik w zasilaczu. 9VAC idzie bezpośrednio z transformatora i jedyne co da się spalić to bezpiecznik.
Jeśli zasilacz jest bez gniazda bezpiecznika na zewnąrz - to można ostrożnie wykuć żywicę, bezpiecznik jest na transformatorze.
Trzeba tylko uważać żeby nie poharatać uzwojeń transformatora.
Mimo wszystko i tak bym robił nowy zasilacz, te oryginalne są znane z tego że prędzej czy później pada w nich sekcja 5VDC i pali komputer.
Skąd jesteś? Jak mamy blisko to może coś poradzę.
Jak nie masz - to padł bezpiecznik w zasilaczu. 9VAC idzie bezpośrednio z transformatora i jedyne co da się spalić to bezpiecznik.
Jeśli zasilacz jest bez gniazda bezpiecznika na zewnąrz - to można ostrożnie wykuć żywicę, bezpiecznik jest na transformatorze.
Trzeba tylko uważać żeby nie poharatać uzwojeń transformatora.
Mimo wszystko i tak bym robił nowy zasilacz, te oryginalne są znane z tego że prędzej czy później pada w nich sekcja 5VDC i pali komputer.
Skąd jesteś? Jak mamy blisko to może coś poradzę.
READY.
◼
◼
Jest 9V na zasilaczu (~10,5V)
Brak 5V...
Trochę czytałem na temat zasilaczy i można się bawić (podać 5V z drugiego źródła... albo wydłubać i podmienić zasilacz pod 5V)
Może ktoś poleci coś gotowego (zasilacz) pod okazjonalne odpalanie demek i gier?
Brak 5V...
Trochę czytałem na temat zasilaczy i można się bawić (podać 5V z drugiego źródła... albo wydłubać i podmienić zasilacz pod 5V)
Może ktoś poleci coś gotowego (zasilacz) pod okazjonalne odpalanie demek i gier?
10,5VAC bez obciążenia jest ok.
Brak 5VDC - zasilacz padnięty. Naprawa albo zakup nowego.
Temat gotowca poruszany był już na tym forum: https://www.c64scene.pl/viewtopic.php?f=2&t=3702
READY.
◼
◼
Po urlopie temat powrócił.
Tymczasowo zrobiłem zasilacz tzw. 2w1 (zainspirował mnie "najtańszy" zasilacz na allegro). W przyszłości albo kupię albo zrobię coś porządniejszego.
Nie wiem czy problemem nie był również bezpiecznik w komodzie ale wymieniłem.
Ponownie podpiąłem zasilanie, odpaliłem "Gianę" i zacząłem macać i dociskać...
Dźwięk pojawił się przy ruszaniu wtyczką przy gnieździe zasilania także jest gdzieś pewnie przerwa albo słaby styk.
Tymczasowo zrobiłem zasilacz tzw. 2w1 (zainspirował mnie "najtańszy" zasilacz na allegro). W przyszłości albo kupię albo zrobię coś porządniejszego.
Nie wiem czy problemem nie był również bezpiecznik w komodzie ale wymieniłem.
Ponownie podpiąłem zasilanie, odpaliłem "Gianę" i zacząłem macać i dociskać...
Dźwięk pojawił się przy ruszaniu wtyczką przy gnieździe zasilania także jest gdzieś pewnie przerwa albo słaby styk.
Spróbuj przelutować gniazdo zasilania bo może być zimny lut. Jak nie pomoże to nowe gniazdo można łatwo kupić:
https://www.tme.eu/pl/details/fm6727/zlacza-din/cliff/
https://www.tme.eu/pl/details/fm6727/zlacza-din/cliff/
READY.
◼
◼
Do sprawdzania napięć w zasilaczu polecam zakupić osobne gniazdo i dolutować do niego 4 przewody.
Piny we wtyczce zasilacza są bardzo blisko siebie i sprawdzanie tam napięć prawie na pewno zakończy się zwarciem.
READY.
◼
◼