Stereo w C64
- DiskDoctor
Stereo w C64
Witam. Głupio przyznać ale chyba dopiero niedawno dowiedziałem się (z yt), że C64 może mieć stereo. Wedle mojej wiedzy, wygląda to podobnie jak w przypadku Atari i POKEY. Czyli reasumując:
- trzeba mieć drugiego SIDa (fizycznie)
- trzeba mieć płytkę integrującą SIDy - stereo
- ponadto, nie da się wykrzesać stereo z samego Ultimate II+
Moje pytania zatem są, po przebuszowaniu internetu, następujące:
- jaki SID mam kupić? czy da się sprawdzić wersję SIDa (mam C64c)?
- gdzie można kupić taki zestaw? wyszukane przeze mnie kilka sklepów / ebay jest wszystko "out of stock"
- jak już się uporam z tym, rozumiem że pewna porcja dem i nowych gier, wspiera stereo?
Z góry dziękuję za pomoc, Commodore jest dla mnie dość nowym sprzętem.
- trzeba mieć drugiego SIDa (fizycznie)
- trzeba mieć płytkę integrującą SIDy - stereo
- ponadto, nie da się wykrzesać stereo z samego Ultimate II+
Moje pytania zatem są, po przebuszowaniu internetu, następujące:
- jaki SID mam kupić? czy da się sprawdzić wersję SIDa (mam C64c)?
- gdzie można kupić taki zestaw? wyszukane przeze mnie kilka sklepów / ebay jest wszystko "out of stock"
- jak już się uporam z tym, rozumiem że pewna porcja dem i nowych gier, wspiera stereo?
Z góry dziękuję za pomoc, Commodore jest dla mnie dość nowym sprzętem.
Commodore 64C + LumaFix64 + Ultimate-II+L w/ Tape Adapter & WiFi Module + WiC64
Re: Stereo w C64
jestem prawie pewny że w środku masz nowego 8580, otwórz i sprawdź (stary to 6581)DiskDoctor pisze: ↑24 lut 2024, 21:49- jaki SID mam kupić? czy da się sprawdzić wersję SIDa (mam C64c)?
zagadaj Rime-a z Fancy Rats może coś maDiskDoctor pisze: ↑24 lut 2024, 21:49- gdzie można kupić taki zestaw? wyszukane przeze mnie kilka sklepów / ebay jest wszystko "out of stock"
dema, zaki tak, gry gorzej, ale może coś jest.DiskDoctor pisze: ↑24 lut 2024, 21:49- jak już się uporam z tym, rozumiem że pewna porcja dem i nowych gier, wspiera stereo?
pozdro
Steffan
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
- DiskDoctor
Dzięki za wszelkie sugestie.
Ponadto, czy wysłałbyś mi na PM jakiś namiar do tego Pana (Pani?)? Niestety nie mam twarzoczaszki (FB), za krótko byłem w wojsku.
Bo rozumiem że drugi ma być ten sam?jestem prawie pewny że w środku masz nowego 8580, otwórz i sprawdź (stary to 6581)
Ponadto, czy wysłałbyś mi na PM jakiś namiar do tego Pana (Pani?)? Niestety nie mam twarzoczaszki (FB), za krótko byłem w wojsku.
A w czym problem? Można w U2+ emulować dwa SID
Da się je odsłuchać przez wyjście miniJack stereo.
Nadają się zeby odtwarzać w pseudostereo muzyczki robione na jeden SID
Mozna tez odsluchiwac muzyczki robione pod dwa SIDy.
Nie musi.
Napisz PM do "rime." kropka na końcu.
https://www.c64scene.pl/memberlist.php? ... ile&u=1858
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
- DiskDoctor
@radius75
O powyższej cesze conieco słyszałem, ale to są inne zastosowania.
@Steffan
Dzięki!!
Otóż w tym, że ja potrzebuję do produkcji odpalanych z Ultimate II+.A w czym problem? Można w U2+ emulować dwa SID
Da się je odsłuchać przez wyjście miniJack stereo.
Nadają się zeby odtwarzać w pseudostereo muzyczki robione na jeden SID
Mozna tez odsluchiwac muzyczki robione pod dwa SIDy.
O powyższej cesze conieco słyszałem, ale to są inne zastosowania.
@Steffan
Dzięki!!
Czy czasem błędnie nie zakładasz że te dwa emulowane SID działają jedynie z wbudowanym w U2+ playerem plikow .sid
Ja używałem je normalnymi z grami i demkami.
Chyba że to ja źle rozumiem co oznaczają "Produkcje".
Ja używałem je normalnymi z grami i demkami.
- DiskDoctor
Bo tak zrozumiałem.Czy czasem błędnie nie zakładasz że te dwa emulowane SID działają jedynie z wbudowanym w U2+ playerem plikow .sid
Czyli działa? Jak to się robi? W ustawianiach trzeba włączyć 2 SIDy?Ja używałem je normalnymi z grami i demkami.
Ultimate "nasłuchuje" i przechwytuje dane jakie idą do prawdziwego SID i używa je na tych emulowanych.
Działa to ze skutecznością myślę 80-90%. Trafiłem może na dwie gry których nie dało się używać w ten sposób.
Jedną było Operation Wolf, drugiej już nie pamiętam. Na produkcjach z demosceny z problemem się nie spotkałem.
Wyjście Audio Jack Stereo masz z lewej strony U2+, te bliżej gniazda USB od emulacji Datasette
Przykładowy konfig dla muzyki zrobionej pod jeden SID:
Oba sidy są ustawione na Snoop $D400, czyli nasłuchują danych jakie leca do prawdziwego SID
Emulowany SID nr1 gra jako 6581 i jest skierowany w lewy kanał, SID nr2 gra jako 8580 i jest skierowany w prawy kanał
Jeśli masz muzyczkę zrobioną pod dwa SID, to musisz wiedzieć pod jakim adresem autor dał drugiego SID.
Przykładowo pierwszego zostawiasz na Snoop $D400 a drugiego ustawiasz na Snoop $D420
Odsłuchując muzyczki robione pod dwa SID ustawiasz oba emulowane jako 8580 (lub oba jako 6581)
Kwestia czy rozbijasz je wtedy odseparowane na lewy i prawy kanał czy zostawiasz wymieszane na Center. To już jak kto lubi.
Nie ma zbyt wielu opcji żeby pokombinować z barwą brzmienia tych dwóch emulowanych SID.
Działa to ze skutecznością myślę 80-90%. Trafiłem może na dwie gry których nie dało się używać w ten sposób.
Jedną było Operation Wolf, drugiej już nie pamiętam. Na produkcjach z demosceny z problemem się nie spotkałem.
Wyjście Audio Jack Stereo masz z lewej strony U2+, te bliżej gniazda USB od emulacji Datasette
Przykładowy konfig dla muzyki zrobionej pod jeden SID:
Oba sidy są ustawione na Snoop $D400, czyli nasłuchują danych jakie leca do prawdziwego SID
Emulowany SID nr1 gra jako 6581 i jest skierowany w lewy kanał, SID nr2 gra jako 8580 i jest skierowany w prawy kanał
Jeśli masz muzyczkę zrobioną pod dwa SID, to musisz wiedzieć pod jakim adresem autor dał drugiego SID.
Przykładowo pierwszego zostawiasz na Snoop $D400 a drugiego ustawiasz na Snoop $D420
Odsłuchując muzyczki robione pod dwa SID ustawiasz oba emulowane jako 8580 (lub oba jako 6581)
Kwestia czy rozbijasz je wtedy odseparowane na lewy i prawy kanał czy zostawiasz wymieszane na Center. To już jak kto lubi.
Nie ma zbyt wielu opcji żeby pokombinować z barwą brzmienia tych dwóch emulowanych SID.
- DiskDoctor
Dzięki, super to wygląda w teorii.
A jak ja mam wyprowadzony composite sygnał z C64, a tu jest jakiś jack dodatkowy to co? Zamienić to jack-composite i podmienić w złączu audio?
Bo jeśli tak, to... pozostaje kupić kabelek
A jak ja mam wyprowadzony composite sygnał z C64, a tu jest jakiś jack dodatkowy to co? Zamienić to jack-composite i podmienić w złączu audio?
Bo jeśli tak, to... pozostaje kupić kabelek
Z gniazda Video bierzesz tylko obraz a audio z U2+.
Kwestia przerobienia przewodu, nowy przewód, albo jakas dodatkowa przejściówki. To juz zależy czym dysponujesz.
Dźwięk z U2+ jest trochę płaski, jesli TV ma korekcję barwy dźwięku to git. Jakis prosty preamp z korekcją barwy wskazany. Albo puścić to prosto na jakis wzmacniacz i kolumny. A dźwięk z C64 na TV wyciszyć.
Kwestia przerobienia przewodu, nowy przewód, albo jakas dodatkowa przejściówki. To juz zależy czym dysponujesz.
Dźwięk z U2+ jest trochę płaski, jesli TV ma korekcję barwy dźwięku to git. Jakis prosty preamp z korekcją barwy wskazany. Albo puścić to prosto na jakis wzmacniacz i kolumny. A dźwięk z C64 na TV wyciszyć.
- DiskDoctor
Na szczęście mam wyprowadzony composite z C64 i miałem jednak kabelek audio jack-cinch, wystarczyło podmienić dwa cinche.
Dźwięk rzeczywiście jakiś przytłumiony czy coś... Na szczęście minimalnie.
Udało mi się zdobyć 2 SIDy stereo (ciężko było znaleźć w sieci).
Jak dla mnie REWELACJA!
Dzięki piękne wszystkim co pomogli.
Dźwięk rzeczywiście jakiś przytłumiony czy coś... Na szczęście minimalnie.
Udało mi się zdobyć 2 SIDy stereo (ciężko było znaleźć w sieci).
Jak dla mnie REWELACJA!
Dzięki piękne wszystkim co pomogli.
- DiskDoctor
Ponieważ jak pisałem to niełatwe, będę wdzięczny jak ktoś podrzuci linka do strony gdzie można ściągnǎć stereo SIDy.
Po dłuższych poszukiwaniach, udało mi się ściągnąć 2 z których 1 krzaczy player UII+.
Po dłuższych poszukiwaniach, udało mi się ściągnąć 2 z których 1 krzaczy player UII+.
Ściągnij sobie bazę SIDów: https://www.hvsc.c64.org/ i rozpakuj.
Następnie możesz przeszukać całość pod kątem frazy w nazwie: "*stereo*.sid", "*2SID.sid", "*3SID.sid" itd.
Te na 2/3/X SIDy niekoniecznie będą stereo, ale mogą się trafić.
Możesz też przeszukać i przesłuchać wstępnie tu: https://deepsid.chordian.net/
Tu możesz szukać po tagach: stereo, 2sid, itp.
Następnie możesz przeszukać całość pod kątem frazy w nazwie: "*stereo*.sid", "*2SID.sid", "*3SID.sid" itd.
Te na 2/3/X SIDy niekoniecznie będą stereo, ale mogą się trafić.
Możesz też przeszukać i przesłuchać wstępnie tu: https://deepsid.chordian.net/
Tu możesz szukać po tagach: stereo, 2sid, itp.