Czym konwerujecie video C64 do HDMI/VGA?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rebok
Grupa: BooM!

Re: Czym konwerujecie video C64 do HDMI/VGA?

#21 Post autor: rebok »

wegi pisze:
23 lis 2020, 14:19
....
Przy okazji wiadomo z tego filmu że urządzenie obsługuje tylko CVBS composite sygnał.
Wegi, może być zadowalające dla niewybrednego odbiorcy. A dlaczego śmiem tak twierdzić? Ponieważ raz, jest to sygnał po kompozycie. A dwa, Jasonek z jednym filmów mówi, że obraz po HDMI z jego U64 jest ładniejszy niź po S-Video.
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#22 Post autor: carrion »

Panowie
Piszcie dalej bo wątek ciekawy i zbieram informacje, bo już od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zakupu jakiegoś grabbera na potrzeby kanału.
c64portal.pl, retronavigator.com

Awatar użytkownika
wegi

#23 Post autor: wegi »

rebok pisze:
23 lis 2020, 18:39

Wegi, może być zadowalające dla niewybrednego odbiorcy. A dlaczego śmiem tak twierdzić? Ponieważ raz, jest to sygnał po kompozycie. A dwa, Jasonek z jednym filmów mówi, że obraz po HDMI z jego U64 jest ładniejszy niź po S-Video.
Oczywiście że wiem, że kompozyt jest gorszy od svideo, ale przeżegnał byś się jak byś zobaczył jak ja mam obraz z tego szitu co pokazałem w pierwszym poście.
2021.06.16 "U mnie w okolicy też nikt nie umarł - ale nie będę na tej podstawie twierdził, że Covid nie istnieje ani że nie jest żadnym zagrożeniem"

2023.09.09 U mnie też nikt nie umarł włącznie z ciotką chorą na białaczkę. Dwukrotnie zaszczepiona dostała covida w szpitalu - żyje. Ta plandemia to już jak Bóg - wszędzie jest i nikt go nie widział.

Awatar użytkownika
rebok

#24 Post autor: rebok »

No to wg Steffana i mnie wygrywa nagrywarka.
Nadmienię jeszcze o moim przypadku z C64 Reloaded Mk2. Otóż, nie chce ona właściwie współpracować z monitorem Dell 2001FP (drżenie obrazu). Uważam, że jest to najlepszy monitor LCD dla naszego C64, dlatego bardzo zależało mi znalezieniu rozwiązania. Poruszyłem temat bezskutecznie na kilku forach, a także u samego producenta płyty. Jedyne co mi pomogło, to przepuszczenie sygnału S-Video -> S-Video przez ową nagrywarkę. Dlatego polecam się nad nią zastanowić.
A co do XRGB-mini Framemeister, to chyba zabiorę to ustrojstwo na najbliższe MD. Co by każdy mógł sobie protestować wg własnych potrzeb.
B O O M !

Awatar użytkownika
wegi

#25 Post autor: wegi »

Nie wiem czy wy nie graficy jesteście że tak się przykładacie do tego obrazu. Dla mnie obraz u Jurka jest spoko i bardziej bym się skupił żeby urządzenie miało możliwość przeskalowywania obrazu z 16:9 do 4:3 bo takie zniekształcenia mi przeszkadzają.
Mam na szczęście jeden monitor 4:3 więc jakoś to będzie.

Urządzeń scart->HDMI pokazanych przez Steffana jest multum na allegro, to zdążę dokupić w razie co i zaczyna mi się zdawać po Waszej wybredności że ono musi być genialne.
2021.06.16 "U mnie w okolicy też nikt nie umarł - ale nie będę na tej podstawie twierdził, że Covid nie istnieje ani że nie jest żadnym zagrożeniem"

2023.09.09 U mnie też nikt nie umarł włącznie z ciotką chorą na białaczkę. Dwukrotnie zaszczepiona dostała covida w szpitalu - żyje. Ta plandemia to już jak Bóg - wszędzie jest i nikt go nie widział.

Awatar użytkownika
Steffan

#26 Post autor: Steffan »

wegi pisze:
23 lis 2020, 19:55
zaczyna mi się zdawać po Waszej wybredności że ono musi być genialne.
Pozwolę się nie zgodzić z opinią kolegi. Miałem tak: obrazu nie było, albo był mono, lub kolory były takie, że nie można było fontów odczytać. Jeśli to jest ok, to faktycznie jestem wybredny. Podsumowując konwerter scart (kopozyt) -> hdmi działa ok, nagrywarka SONY RDR-HX650 działa super, monitory które używam przez s-video są spoko: LG Flatron M1717A oraz LG Flatron M1917A, (zakupione po przegranej walce z konwerterami), ale i tak najwięcej czasu komoda podpięta jest do plazmy Daewoo DPP-32F1 przez s-video (ma przełącznik 4:3 i pokazuje przeploty) mi wystarczy.
Sprawdzę jeszcze ten tani grabber o którym wspomniał Rime, bo 2 które miałem wczesniej nie dawały rady. Wspomnę, żę z magnetowidem działały super, tylko komody się brzydziły. Znaczy obraz był nawet ok, ale się freezował i dupa była.

Mam nadzieję, że komuś te informacje pomogą i straci mniej czasu i pieniędzy niż ja. Wnioseki: nie warto "konwertować" tylko zainwestować w sprzęt obsługujący natywnie sygnał s-video i po problemie.
Pozdrawiam
Steffan
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
wegi

#27 Post autor: wegi »

Dobra Steffan ale mnie zastanawia dlaczego u Ciebie nie śmigał ten HD konwerter skoro ma tyle pozytywów na Amazonie a Jurek ma z aliexpressa i jest git.

Pytanie - obraz u Jurka jest OK?

drugie - jeżeli tak, to z Twoim VIC'iem/kablami/gniazdem jest coś nie halo

Awatar użytkownika
rebok

#28 Post autor: rebok »

Ja chyba jednak przetestuje sobie jeszcze tego konwertera. Na tym filmiku obraz faktycznie wygląda znośnie.
https://www.youtube.com/watch?v=SK4p9B9Fit8
B O O M !

Awatar użytkownika
Steffan

#29 Post autor: Steffan »

Taki film znalazłem:
https://youtu.be/WzlUH61id_E?t=659
Jeśli te konwertery dawałyby taki obraz, to bym ich nie odsyłał. Jakość wystarczająca.
Przy okazji porównaj obraz z filmu do mojego obrazu z plazmy i nagrywarki:
https://www.c64scene.pl/viewtopic.php?p=39328#p39328
Zapomniałem przełączyć plazmy do 4:3, więc obraz jest trochę rozciągnięty, ale i tak jest lepszy jakościowo niż u Jurka.
pozdro
S.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
Steffan

#30 Post autor: Steffan »

rebok pisze:
23 lis 2020, 21:16
Ja chyba jednak przetestuje sobie jeszcze tego konwertera. Na tym filmiku obraz faktycznie wygląda znośnie.
https://www.youtube.com/watch?v=SK4p9B9Fit8
Faktycznie obraz bajka, ale ja już sobie odpuszczę. Poczekam na wasze opinie :) po testach.
S.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
rebok

#31 Post autor: rebok »

Steffan, jeszcze zapytam. Ten konwerter od Jasonka kupowałeś na Allegro czy Amazonie?
B O O M !

Awatar użytkownika
wegi

#32 Post autor: wegi »

@Steffan nawet te litery rozciągnięte na nagrywarce lepiej wyglądają jak w 4:3

No i takie pytanie kombat:
Jak porównasz obrazy z tego HD konwertera (te na filmikach u Jurka i Jan Beta czy tego gościa co wcześniej linkowałem) z obrazem jaki uzyskujesz z tego konwertera za 4 dychy z allegro - to jak się ma jakość obrazu jednego i drugiego?

Awatar użytkownika
Steffan

#33 Post autor: Steffan »

rebok pisze:
23 lis 2020, 21:28
Steffan, jeszcze zapytam. Ten konwerter od Jasonka kupowałeś na Allegro czy Amazonie?
Wszystko z allegro kupowałem.
S.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
Steffan

#34 Post autor: Steffan »

wegi pisze:
23 lis 2020, 21:43
@Steffan nawet te litery rozciągnięte na nagrywarce lepiej wyglądają jak w 4:3

No i takie pytanie kombat:
Jak porównasz obrazy z tego HD konwertera (te na filmikach u Jurka i Jan Beta czy tego gościa co wcześniej linkowałem) z obrazem jaki uzyskujesz z tego konwertera za 4 dychy z allegro - to jak się ma jakość obrazu jednego i drugiego?
Specjalnie dal Ciebie szybka relacja.
setup.png
setup.png (570.63 KiB) Przejrzano 2233 razy
konwerter.png
konwerter.png (671.15 KiB) Przejrzano 2233 razy
Tak to wygląda
pozdro
S.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
wegi

#35 Post autor: wegi »

@Steffan bardzo dziękuję.

Poprawcie mnie ślepego jak się mylę, ale konwerter jasonkowy winer zgadza się?

Tele że do tego co mam teraz to jest obraz jak złoto xD

Nameless

#36 Post autor: Nameless »

@Steffan te klawisze to jakieś zastępcze ?

Awatar użytkownika
wegi

#37 Post autor: wegi »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
rebok

#38 Post autor: rebok »

Bebechy te same co na Aliexpress, czyli nie warto przepłacać.
B O O M !

Awatar użytkownika
Steffan

#39 Post autor: Steffan »

Nameless pisze:
24 lis 2020, 14:12
@Steffan te klawisze to jakieś zastępcze ?
Jak go przygarnąłem był szczerbaty, wiec dorobiłem mu klawisze z lego + zrobiłem naklejki na górę. Klocek idealnie pasuje na młoteczek. 2 sprężynki w motoryzacyjnym za 1 pln (przeciąłem na pół i wydało na 4 klawisze. Tak już zostało.

pozdro
S
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]

Awatar użytkownika
wegi

#40 Post autor: wegi »

Wstępnie:
@Steffan będziesz bity :!: :wink:

Pójdzie wniosek o bana dla ciebie za szerzenie defetyzmu i dezinformacji, ale największą sprawę wytoczą ci sprzedawcy którzy nie mogą tysiącom commodorowców sprzedać konwerterów CVBS->HDMI i zrzucają ceny poniżej 40 złotych byleby się ich pozbyć xD

Dodam, że ten konwerter co masz skoro u ciebie daje radę na jako tako, to u innych będzie bajka :lol: I tak jako Kaszpirowski zdalnie lokalizując usterkę w twoim C64 stawiam na słaby poziom sygnału z głowicy.

Później wrzucę więcej zdjęć, jak trochę bardziej to co mam pomęczę. Nie powiem wam raczej nic o interlejsach i co wycina jaki przeplot przy jakim lace bo się na tym nie znam.

PS Aż mnie kusi żeby dokupić tego konwertera co masz i luknąć jaki efekt.

ODPOWIEDZ