Konwerter S-VIDEO -> VGA
Konwerter S-VIDEO -> VGA
Od jakiegoś czasu próbuje kupić konwerter S-VIDEO -> VGA. Kupiłem już 3 z różnych aukcji na allegro. Żaden nie daje obrazu z C64. Np. https://allegro.pl/oferta/konwerter-syg ... 7730310056 . Oczywiście wszystkie sprawne, działają bez problemu z innymi s-video-wymi źródłami. Ma ktoś namiary na jakiś sprawdzony egzemplarz?
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
Re: Konwerter S-VIDEO -> VGA
Ten, do którego podałeś linka działa. Miałem identyczny.
B O O M !
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]
No to jest jeden z tych które mi nie działają. Kabel s-video jest ok, mam przez niego obraz na tv lcd. Konwertery działają np. z nagrywarką dvd, starym lapkiem itd (po s-video). Niestety C64 nie daje obrazu (testowałem na kilku różnych maszynach). Z tego co wygooglałem to te wszystkie konwertery wyglądają identycznie, ale tyko nieliczne modele działają z C64. Może ktoś ostatnio kupił i trafił na działające?rebok pisze:Ten, do którego podałeś linka działa. Miałem identyczny.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
-
Oto kabel którym podpinam kompa do tv. Z telewizorem działa dobrze.starymarabut pisze:A czy na pewno masz s-video w C64?
- Załączniki
-
- s-video.jpg (117.1 KiB) Przejrzano 10751 razy
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
Pinout portu. S-video jest, a konwertry nie działają.starymarabut pisze:A czy na pewno masz s-video w C64?
- Załączniki
-
- c64-av-pinout.png (25.4 KiB) Przejrzano 10746 razy
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
wrzucalem ostatnio na grupę fb, te ze złączami rca (chinch) nichuja nie tolerują sygnału c= (zarówno c64 jak i c128).
kupiłem model w takiej samej obudowie i z podobnym menu, różnicą jest złącze bnc zamiast chinch (ten po prawej). śmiga jak złoto.
kupiłem model w takiej samej obudowie i z podobnym menu, różnicą jest złącze bnc zamiast chinch (ten po prawej). śmiga jak złoto.
Dziękuje za info. Masz może jakiegoś sprawdzonego dostawce (na allegro itp.) - poproszę o link.comankh pisze:wrzucalem ostatnio na grupę fb, te ze złączami rca (chinch) nichuja nie tolerują sygnału c= (zarówno c64 jak i c128).
Dostałbym namiary na tą grupę fb o której piszesz?
Jeszcze raz wielkie dzięki!
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
Dotarł od mnie model z BNC zamiast RCA. Jest postęp. Pojawił się obraz, niestety jakości "psu z gardła": pasy, fale, fonty nieczytelne, brak koloru - wszystko mono: szare lub odzień fioletu (w zależności od użytego monitora LCD).comankh pisze:wrzucalem ostatnio na grupę fb, te ze złączami rca (chinch) nichuja nie tolerują sygnału c= (zarówno c64 jak i c128).
Rozkręciłbym go i zobaczył czy ma ten sam chip co twój, ale jest naklejka gwarancyjna. Znowu do odesłania
Zakończę na tym modelu poszukiwania na allegro, nie mam już sumienia ciągle robić zwroty.
Jak ma ktoś jeden nadto chętnie się nim zaopiekuje
Dziękuje za przekazane informację i pomoc.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
-
- Grupa: Aberration Creations
Te konwertery to badziew. Sam jeden kupiłem kilka lat temu. Jakość obrazu bardzo kiepska o poprawnym wyświetlaniu IFLI nie ma co marzyć.
Znacznie lepsze rozwiązanie to nagrywarki DVD Sony lub Pioneer z wejściami analogowymi i wyjściem Hdmi.
Koszt 150-400 pln w zależności jak się trafi. Tylko uwaga, należy kupić z pilotem bo sam pilot ok. 100PLN.
Znacznie lepsze rozwiązanie to nagrywarki DVD Sony lub Pioneer z wejściami analogowymi i wyjściem Hdmi.
Koszt 150-400 pln w zależności jak się trafi. Tylko uwaga, należy kupić z pilotem bo sam pilot ok. 100PLN.
vs. sprzęt ~40pln, więc... wszyscy wiemy że framemeister najlepszy.
Dzięki za tipa. Idąc tym tropem zakupiłem nagrywarkę SONY RDR-HX650 (był pilot w zestawie ). Jak tylko paka dojdzie napisze co to jest warte.SuperNoise pisze:Te konwertery to badziew. Sam jeden kupiłem kilka lat temu. Jakość obrazu bardzo kiepska o poprawnym wyświetlaniu IFLI nie ma co marzyć.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
Jak obiecałem wstawiam porównanie obrazu z nagrywarki oraz bezpośrednio z tv. Użyłem tego samego telewizora, żeby jak najmniej przekłamać wyniki.
c64 -> (s-video) -> TV plazma 32cale: c64 -> (s-video) -> nagrywarka SONY RDR-HX650 -> (hdmi) -> TV plazma 32cale: Obraz przez nagrywarkę jest trochę gorszej jakości, ale za to ma właściwe proporcje (bezpośrednio na tv jest rozciągnięty). Uprzedzam pytania: po co ta nagrywarka? Z tym tv nie będę już używał c64 (jest za duży). Teraz mogę podpiąć się pod cokolwiek z cyfrowym wejściem.
@SuperNoise
Dziękuję za rade.
Dziękuje również wszystkim innym którzy poświecili swój czas w tym wątku.
Pozdro!
Temat konwertera uważam za zamknięty!
PS. pilot byłby nie potrzebny nagrywarka ma przycisk Input na froncie.
c64 -> (s-video) -> TV plazma 32cale: c64 -> (s-video) -> nagrywarka SONY RDR-HX650 -> (hdmi) -> TV plazma 32cale: Obraz przez nagrywarkę jest trochę gorszej jakości, ale za to ma właściwe proporcje (bezpośrednio na tv jest rozciągnięty). Uprzedzam pytania: po co ta nagrywarka? Z tym tv nie będę już używał c64 (jest za duży). Teraz mogę podpiąć się pod cokolwiek z cyfrowym wejściem.
@SuperNoise
Dziękuję za rade.
Dziękuje również wszystkim innym którzy poświecili swój czas w tym wątku.
Pozdro!
Temat konwertera uważam za zamknięty!
PS. pilot byłby nie potrzebny nagrywarka ma przycisk Input na froncie.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
-
Steffan, jeszcze obrazek IFLI pokaż - pewnie się wysypie.
Różnica w jakości dwóch pokazanych powyżej obrazów to głównie kwestia skalowania, z tego co widzę. Powinieneś mieć możliwość ustawienia proporcji obrazu np. 4:3, spróbuj podziobać w menu nagrywarki lub telewizora.
Pozdrawiam,
SNoise
Różnica w jakości dwóch pokazanych powyżej obrazów to głównie kwestia skalowania, z tego co widzę. Powinieneś mieć możliwość ustawienia proporcji obrazu np. 4:3, spróbuj podziobać w menu nagrywarki lub telewizora.
Pozdrawiam,
SNoise
Stały obraz może wyglada spoko, ale jak z odświerzaniem ? Raczej żaden monitor ci nie przyjmie sygnału 50Hz na VGA, ten konwerter pewnie produkuje 60 albo 70Hz więc jestem ciekaw jak to wyglada w ruchu. Odpal jakieś demko i zobacz
w sumie nawet nie sprawdzalem jak na tych taniosciach wygladają scrolle, lace etc. w wolnej chwili luknę.
co do 50hz to mam takiego soniaka multisyncowego (lcd) i iiyame (crt) które sobie radzą.
co do 50hz to mam takiego soniaka multisyncowego (lcd) i iiyame (crt) które sobie radzą.
Opcja 3:4 w TV była. Proporcje wróciły. Co do IFLI to bezpośrednio na tv wszystko jest ok, jest przeplot, nic się nie wysypuje. Natomiast nagrywarka wycina przeplot i obraz jest statyczny. Jak chcesz mogę nagrać jakiś film jak to wygląda (telefonem z ręki).SuperNoise pisze:Steffan, jeszcze obrazek IFLI pokaż - pewnie się wysypie.
Pozdro.
B O O M !
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
[TEDDY BEER C=64 PARTY]
-
@Steffan. Dziekuje za informacje. Tyle mi wystarczy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.