aha a do kolegi isildura: proszę zapomnij o P1. Timanthes to jest droga do świetlanej przyszłości i nieprzerwane pasmo zwycięstw
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
pozdrawiam!
Nieprawda, uzywa roznych edytorow w zaleznosci od wybranego formatu, np 0xpaint. Widzialem jak Veto rysuje na Lcp 2009, Silesia 3 i Lcp 2011 i wydawalo mi sie ze to byl P1, ale zwracalem uwage glownie na pixele i moge sie mylic.carrion pisze:Gówno prawda - Veto rysuje tylko i wyłącznie w Timanthesie.
Wg mnie najlepszym grafikiem w historii c64 jest Archmage i on uzywa P1.carrion pisze:Timanthesa stworzył grafik (imo najlepszy w historii tego komputera)
Jak nie bedzie zadnych opcji konwerterskich to twojego edytora nikt nie ruszyDigger pisze:juz niedlugo wszyscy beda rysowac w moim Slixedzie i po krzykuhehe
Zgadzam sie, wymieklem jak na Datastorm w sobote Prowler pokazal przyspieszony filmik z rysowania swojego obrazka. Szkoda ze pokazal to tylko na priva w kuluarach, a na samym seminarium na bigscreenie byly omawiane tylko obrazki pokazywane w zoomie na grafx2.Digger pisze:np. nagrac caly proces a potem mozecie sobie go wyexportowac np. do GIFa – idealne dla tworzenia "stages"
Racja. Na początek przymierzam się do portu konwerterów BitBreakera z Mufflona. Potem się zobaczySebaloz/Lepsi.De pisze:Jak nie bedzie zadnych opcji konwerterskich to twojego edytora nikt nie ruszyDigger pisze:juz niedlugo wszyscy beda rysowac w moim Slixedzie i po krzykuhehe
Wg mnie, w poszczególnych edytorach graficznych na PC brakuje głównie:Digger pisze: Obsluge warstw moge dodac – Carrion powiedz czego ci brakuje w nich w Timanthesie (jesli tak jest) i do czego ci sluza.
Sprobujcie teraz nawet teraz cos nabazgrac i zrobcie UNDO/REDO, zapisuje chyba do 100 ostatnich operacji (o ile pamietam).
ad1: tego nie ma w timanthesie ale chyba jest w grafx2Flea pisze:
Wg mnie, w poszczególnych edytorach graficznych na PC brakuje głównie:
1. mozliwosci definiowania własnych skrótów klawiszowych,
1a. np. dostęp do SELECTION tools > pierwszy klik zaznaczanie prostokątami, drugi klik na klawisz (bez/lub z SHIFTem > tu też możliwość wyboru) lasso, trzeci klik - magic wand, etc., potem zmiana TOOLSa i po ponownym powrocie do SELECTION automatycznie odpala się ostatnio wybrany "subTOOL",
2. edycja FULL kurwa SCREEN, z pełnym dostępem do narzędzi, poszczególnymi skrótami klawiszowymi, żadnych dupereli w tle.
3. Fajnie byłoby mieć kilka już zdefiniowanych dither-pędzli. Te najprostsze rzecz jasna. Duce-style kółeczka, "gwiazdkowe", oOo etc.
Wiem, ze w Slixed juz sa, ale dostęp do nich raczej niezbyt user-friendly.
Zmiana grubości pędzla skrótami, np. [ ] jak w PS, też bardzo wskazana.
Co do wykrzaczania się Timanthesa - potwierdzam w 100%. Szczególnie przy zapisie. Wtedy jedynym ratunkiem jest zrobienie screenshot'a, pod warunkiem, że okno z opcjami zapisu jest jeszcze "niezbugowane" i da się przesunąć. Potem w sumie raz dwa -> color replacer tło>transparent i spokój. Fakt faktem, o UNDO można zapomnieć, ale od tego przecież jest regularne zapisywanie stejdżów.