TDC little - dyskusja
Na I-ce będzie śmiesznie, zwłaszcza z loaderami Krilla.Data pisze:Jedynym rozwiązaniem jest używanie trybu standalone, którego U-II nie posiada.
Chodzi mi, że w standalone można ładować dyskietki dla Drive'a 8 przez odwołanie do Drive'a nr 9 komendami w BASICu...(zamiast na ślepo przyciskami) no ale wiadomo, że loadery Krilla (i pewnie inne też, które mają tą samą wadę) sypią się z więcej niż jedną stacją
Fajnie by było Kisiel, jakbyś to poprawił
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.
A czego trza więcej?kisiel pisze: Jakie są plusy 1541U które są niezastąpione?
- emulacja stacji lub dwóch,
- action replay,
- freezer...
- reu,
coś więcej?
II-ka jeszcze ma robic EasyFlash i zdajesie juz obecnie emuluje cztery SIDy
(nie żeby to komuś było do życia potrzebne )
Alternatywą było by coś na styl open1541. No jakoś kurde trza stuff na TDC odpalać Czy nie trzeba?
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.
No pytanie było co jest nie zastąpione w 1541U, czyli czego tak naprawdę używacie. Z mojego punktu widzenia coś co robi emu 1541 nie może kosztować w produkcji seryjnej więcej niż 250-300PLN. Jak dodatkowo ma robić reu, action replay itp to już gorzej.
Co do TDC to spokojnie jiffy dos i sd2iec załatwiają sprawę ładowania jak ktoś musi używać wynalazków
Co do TDC to spokojnie jiffy dos i sd2iec załatwiają sprawę ładowania jak ktoś musi używać wynalazków
kisiel pisze: Co do TDC to spokojnie jiffy dos i sd2iec załatwiają sprawę ładowania jak ktoś musi używać wynalazków
SD2IEC tylko dla jednoplikówek
Jiffy to trzeba mieć stacje dyskietek. Jak dla mnie więc, takie coś jak open1541 styka do TDC.
SD2IEC nie jest tylko dla jednoplikówek, nie obsługuje jedynie softów (fastloaderów) odpalanych w stacji i tyle.booker pisze:...SD2IEC tylko dla jednoplikówek .
JiffyDOS obsługuje SD2IEC bez problemów w odróżnieniu od stacji, w której trzeba wymieniać ROM z OSem żeby była kompatybilna z fastloaderem Jiffy.booker pisze:Jiffy to trzeba mieć stacje dyskietek.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 18:36 przez suchy, łącznie zmieniany 1 raz.
C64PLC
No, niestety kiszka!. Obraz .d64 demka zgrał się na pewno dobrze bo pod Vice działa (sprawdziłem - specjalnie w tym celu zainstalowałem VICE), a na real maszynce po załadowaniu z SD2IEC i uruchomieniu pliku rozruchowego (00.) wiesza się po RUN!
Zapodaj jeszcze coś innego z tym fastloaderem do sprawdzenia (tak na wszelki wypadek).
Zapodaj jeszcze coś innego z tym fastloaderem do sprawdzenia (tak na wszelki wypadek).
C64PLC
Miałem na mysli, że obraz dyskietki .d64 z neta zgrał mi sie dobrze, po to sprawdzałem pod VICE, czy demko działa. Natomiast na real maszynce wczytwany z SD2IEC plik rozruchowy demka (00.) pod kernalem czyli: LOAD"*",8,1 czy wczytywany i uruchamiany z SD2IEC pod Jiffym jego komendami, czy z poziomu commandera (FIBR) jednako wiesza sie po RUN. Wyglada na to, że SD2IEC nie obsługuje tego fastloadera.
C64PLC
... jeszcze cos sprawdzę
Nie, z SD2IEC nie idzie tego demka zapuścić! Ale zapewne można szybko z neta ściągnąć obraz d64 czytnikiem na kartę SD i przy pomocy SD2IEC programem Jada zrobic z d64 dyskietkę w stacji. Dopóki koderzy będą się kurczliwie trzymać stacji jako standardu, czyli kompatybilności wyłącznie "w dół" to Gideon bedzie sie nadal cieszył zamówieniami na Ultimate!
Nie, z SD2IEC nie idzie tego demka zapuścić! Ale zapewne można szybko z neta ściągnąć obraz d64 czytnikiem na kartę SD i przy pomocy SD2IEC programem Jada zrobic z d64 dyskietkę w stacji. Dopóki koderzy będą się kurczliwie trzymać stacji jako standardu, czyli kompatybilności wyłącznie "w dół" to Gideon bedzie sie nadal cieszył zamówieniami na Ultimate!
C64PLC
Loader krill'a również obsługuje SD2IEC i dowolny inny sprzęt nie obsługujący turbo loaderów, a korzystający z kernala(o ile oczywiście jego prędkość na standardowych procedurach jest taka sama lub lepsza od stacji).
Tylko aby to działało koderzy dem muszą współpracować i zrezygnować z umieszczania jakiegokolwiek kodu w obszarze kernala oraz opracować alternatywne wersje przerwań - zwykle nie starcza czasu/chęci aby skończyć demo więc na takie luksusy dla garstki wybrańców mało kto pójdzie niestety w tym ja.
Tylko aby to działało koderzy dem muszą współpracować i zrezygnować z umieszczania jakiegokolwiek kodu w obszarze kernala oraz opracować alternatywne wersje przerwań - zwykle nie starcza czasu/chęci aby skończyć demo więc na takie luksusy dla garstki wybrańców mało kto pójdzie niestety w tym ja.
Mysle, ze nikomu nie chce się dziś pitolić, żeby demo chodziło na wynalazkach do stacji, i raczej przełomu w tej dziedzinie bym się nie spodziewał
Anyway, kisiel, Data - co jest problemem w 1541U, że TDC się na turbie zwiesza?
Anyway, kisiel, Data - co jest problemem w 1541U, że TDC się na turbie zwiesza?
Poskładałem SD2IEC na Atmega1284P. Działa z TDCLittle. Wczytuje w trybie "normal" jak i "turbo" bez problemu. Super !kisiel pisze:Mam prośbę koniecznie zrób test z sd2iec jak możesz.
Jednak coś się dzieje z color ramem chyba. W pierwszej chwili tego nie zauważyłem. Zarówno w basicu (np. przy scrollowaniu ekranu znaki zmieniają kolory, po naciśnięciu przycisku - powrót do 1Mhz - efekt ustępuje), jak i po odpaleniu dema (np. Dawnfall, śmieci na ekranie) oczywiście wszystko działa o wiele płynniej. Muszę sprawdzić na innej komodzie, może ta jest coś "nie teges".