EasyFlash w GeoAction
EasyFlash w GeoAction
Witam,
Sprzętowo sprawa wygląda tak, można częściowo wypalić POPa do flasha (256KB jak ktoś ma mniej to porażka) oraz do SRAMU, albo wgrać POPa tylko do SRAMU, jaką wersję preferujecie???
Do wrzucenia są dwa pliki po 262144 i 253952, można by to połączyć i wrzucać jako georam przez ten soft: http://noname.c64.org/csdb/release/?id=86284.
Potem ustawić zworkę na flash i ramcart read only. Przy ustawieniu flash ramcart write odpalałby się normalny tryb flash.
Sprzętowo sprawa wygląda tak, można częściowo wypalić POPa do flasha (256KB jak ktoś ma mniej to porażka) oraz do SRAMU, albo wgrać POPa tylko do SRAMU, jaką wersję preferujecie???
Do wrzucenia są dwa pliki po 262144 i 253952, można by to połączyć i wrzucać jako georam przez ten soft: http://noname.c64.org/csdb/release/?id=86284.
Potem ustawić zworkę na flash i ramcart read only. Przy ustawieniu flash ramcart write odpalałby się normalny tryb flash.
-
ok, zrobione. Najwięcej czasu zajęło mi zrobienie instalki na 1S gry Prince of Persia.
Kto chce upka sprzętu:
1. wysyła sprzęt do mnie,
2. czeka na pierniki.
Szczegóły:
Na dysku instalacyjnym są cztery pliki, loprogramer i hiprogramer ładują spakowaną grę bezpośrednio do GeoActiona. Najpierw wczytujemy LO potem restet, następnie wczytujemy HI i power off. Przestawiamy zworki na easyflash (tzn. na FlashMode i Read). Gra chodzi na SRAM potrzymywanym bateryjnie więc jak nie ma bateri CR2032 to nie chodzi.
Kto chce upka sprzętu:
1. wysyła sprzęt do mnie,
2. czeka na pierniki.
Szczegóły:
Na dysku instalacyjnym są cztery pliki, loprogramer i hiprogramer ładują spakowaną grę bezpośrednio do GeoActiona. Najpierw wczytujemy LO potem restet, następnie wczytujemy HI i power off. Przestawiamy zworki na easyflash (tzn. na FlashMode i Read). Gra chodzi na SRAM potrzymywanym bateryjnie więc jak nie ma bateri CR2032 to nie chodzi.
-
-
-
Z tego co wiem z pierwszej ręki karty z PoP mają być po 50zł (w zależności od ilości osób), ale raczej nie taniej.starymarabut pisze:Na PoPa w tanim karcie tak
To nie tak tanio jak na karta jednorazowego.
Oczywiście niektórzy stwierdzą, że to dobra cena.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 19:43 przez Cobra, łącznie zmieniany 1 raz.
8 bit rulez:)
-
-
Zgadzam się, sporo jak za cenę nośnika i montażu.Cobra pisze:Z tego co wiem z pierwszej ręki karty z PoP mają być po 50zł (w zależności od ilości osób), ale nie taniej.starymarabut pisze:Na PoPa w tanim karcie tak
To nie tak tanio jak na karta jednorazowego.
Oczywiście niektórzy stwierdzą, że to dobra cena.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88
olo na allegro wczensiej sprzedawal kopie cartow np ocean po 40zl i nie wiem czy schodzilo... ogolnie jego carty sa niestety z zalozenia jednorazowkami nie wiem tez skad on ma zrodlo czesc, ale normlanie za pcb do carta trzeba by liczyc 5-10zl (w koncu to krotkie serie), buda carta 2-3zl, rom tez swoje kosztuje (pelny easyflash to 2x 512x8k, mi sie udalo na jakiejs mega wyprzedazy po 2zl w PLCC takie scalaki kupic ale "zupelnie normalnie" to jest koszt ponad 10zl za szt) i jakies dwa TTLe (1-2zl szt). no i jeszcze wypadalo by z tego jakeis piwko chociaz miec totez owszem, 50zl za jednorazowke cartridge jest dosc duzo, ale to mniej raczej nie moze kosztowac.starymarabut pisze:Zgadzam się, sporo jak za cenę nośnika i montażu.
50PLN za profesjonalne wykonanie (tj. solder maska, złocone styki itp) to IMHO bardzo mało, płytka taka będzie kosztować kilkadziesiąt złotych w malym locie. Jeżeli olo robi to w domu za pomocą positiv20, ręczna robota itd, to może i dużo.
Wracając do tematu to chyba lepiej wsadzić dwa SRAM'y po 512K niż te FlashROM-y
Wracając do tematu to chyba lepiej wsadzić dwa SRAM'y po 512K niż te FlashROM-y
-
znaczy się że dupa, przestaw ram write na ram read, musiał się wsad skasować przez transport.
Ewentualnie zmień z flash na action.
Zmień na action, i WRITE RAM, uruchom to:
http://projekt64.filety.net/index.php?d ... le=pop.zip
loprogramer
hiprogramer
sorki ale to normal więc....jak nie masz jiffy to se poczekasz.
Po wgraniu obrazów ustaw Flash i Write Ram.
Ewentualnie zmień z flash na action.
Zmień na action, i WRITE RAM, uruchom to:
http://projekt64.filety.net/index.php?d ... le=pop.zip
loprogramer
hiprogramer
sorki ale to normal więc....jak nie masz jiffy to se poczekasz.
Po wgraniu obrazów ustaw Flash i Write Ram.
wyłącz komputer,starymarabut pisze:Kisiel, potrzebuję pomocy.
Po odpaleniu carta widzę czarny ekran.
wyjmij carta
jeśli po włączeniu ekran nadal jest czarny to nieciekawie.
@kisiel, widzę że przegość jesteś z elektroniki, gdzie podłączyć w magnetofonie wyjście słuchawkowe mptrójki żeby nagrany w WAV program wrzucić do pamięci C64?
może jakiś prosty wzmacniacz i komparator TTL (c-mos -nie wiem który) byś mi narysował to sobie polutuję. Nie chcę spalić procka 8500 (6510) bo widzę że magnetofon idzie prosto do portu procesora...
At0mic
-
-
Kisiel@ jak u ciebie sprawuje się easy flash?
U mnie potrafi zgubić zawartość, jak przykładowo wyciągnę go z komodorka.
Dzisiaj zfazowałem złącze papierkiem sciernym, bo bardzo ciężko wchodził do portu i po tej operacji zgubił.
Dopóki siedzi w porcie i się do niego nie dotykam to jest wszystko dobrze.
Zauważyłem też niemożność władowania wsadu do ef, z urządzenia nr.10.
U mnie potrafi zgubić zawartość, jak przykładowo wyciągnę go z komodorka.
Dzisiaj zfazowałem złącze papierkiem sciernym, bo bardzo ciężko wchodził do portu i po tej operacji zgubił.
Dopóki siedzi w porcie i się do niego nie dotykam to jest wszystko dobrze.
Zauważyłem też niemożność władowania wsadu do ef, z urządzenia nr.10.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88