d64-to1541
d64-to1541
witam
napisalem program, ktory nagrywa pliki d64 na dyskietke.
dziala rewelacyjnie jesli w komodorku ma sie jiffydosa i podlaczone sd2iec.
mam nadzieje, ze komus sie przyda.
uwagi, sugestie mile widziane.
napisalem program, ktory nagrywa pliki d64 na dyskietke.
dziala rewelacyjnie jesli w komodorku ma sie jiffydosa i podlaczone sd2iec.
mam nadzieje, ze komus sie przyda.
uwagi, sugestie mile widziane.
- Załączniki
-
- d64-to-1541.zip
- (1.79 KiB) Pobrany 865 razy
nowa wersja 0.02b do pobrania.
opisze moze sposob uzycia:
- ladujemy normalnie load"d64-to-1541",8
- po uruchomieniu (bez parametrow) otrzymamy informacje o programie oraz komunikat
USAGE: SYS2061,"D64",INPUT#,OUTPUT#
- mozemy zaczac dzialac:
"d64" - nazwa pliku d64, jesli mamy sd2iec mozemy podac pelna sciezke do pliku, np. "//temp:dc10d.d64"
input# - numer urzadzenia zrodlowego, w parze z "d64" odpowiada parametrom podawanym przy basicowym load; u mnie sd2iec ma numer 8
output# - numer stacji, na ktora nagrywamy d64; ja ustawiam na 11, bo tak jest mi najlatwiej (nie pamietam ktory dip switch z tylu odpowiada za 9 a ktory za 10 )
skladajac powyzsze do kupy otrzymamy:
sys2061,"//temp:dc10d.d64",8,11
jesli w stacji mamy sformatowana dyskietke i nie walnelismy babola w nazwie pliku to po 1:38 mamy nagrana dyskietke.
wersja 0.02b wzbogacona jest o pare komunikatow oraz pewne modyfikacje w kodzie usprawniajace prace programu.
do pelni szczescia pozostalo jeszcze raportowania sciezek, na ktorych wystapil blad zapisu.
testujac pod vicem wykonalem taka operacje setki razy i zawsze uzyskiwalem spodziewany efekt.
moze masz zwalona dyskietke, moze cos z d64 nieteges?
opisze moze sposob uzycia:
- ladujemy normalnie load"d64-to-1541",8
- po uruchomieniu (bez parametrow) otrzymamy informacje o programie oraz komunikat
USAGE: SYS2061,"D64",INPUT#,OUTPUT#
- mozemy zaczac dzialac:
"d64" - nazwa pliku d64, jesli mamy sd2iec mozemy podac pelna sciezke do pliku, np. "//temp:dc10d.d64"
input# - numer urzadzenia zrodlowego, w parze z "d64" odpowiada parametrom podawanym przy basicowym load; u mnie sd2iec ma numer 8
output# - numer stacji, na ktora nagrywamy d64; ja ustawiam na 11, bo tak jest mi najlatwiej (nie pamietam ktory dip switch z tylu odpowiada za 9 a ktory za 10 )
skladajac powyzsze do kupy otrzymamy:
sys2061,"//temp:dc10d.d64",8,11
jesli w stacji mamy sformatowana dyskietke i nie walnelismy babola w nazwie pliku to po 1:38 mamy nagrana dyskietke.
wersja 0.02b wzbogacona jest o pare komunikatow oraz pewne modyfikacje w kodzie usprawniajace prace programu.
do pelni szczescia pozostalo jeszcze raportowania sciezek, na ktorych wystapil blad zapisu.
hmm, nagralem 3 dyskietki (strony) i kazda taka operacja zakonczyla sie powodzeniem.spc pisze:Na mojej leciwej 1541-II efekt jest taki, ze po zgraniu zamiast directory jest sieczka. Probowalem kilka razy na roznych dyskietkach (portal chcialem sobie ogladnac).
testujac pod vicem wykonalem taka operacje setki razy i zawsze uzyskiwalem spodziewany efekt.
moze masz zwalona dyskietke, moze cos z d64 nieteges?
- Załączniki
-
- d64-to-1541.zip
- (1.83 KiB) Pobrany 788 razy
Upps... dyskietka byla niesformatowana chyba... Znaczy bylo coś na niej.jad pisze:jesli w stacji mamy sformatowana dyskietke i nie walnelismy babola w nazwie pliku to po 1:38 mamy nagrana dyskietke.
Dyskietek kilka sprawdzalem. D64 raczej jest ok. Sprawdze na sformatowanej jeszcze :]jad pisze:hmm, nagralem 3 dyskietki (strony) i kazda taka operacja zakonczyla sie powodzeniem.
testujac pod vicem wykonalem taka operacje setki razy i zawsze uzyskiwalem spodziewany efekt. moze masz zwalona dyskietke, moze cos z d64 nieteges?
...bo byle menda dziś świruje producenta, dziś się to robi na sprzętach - kiedyś na patentach...
zaebisty czas. wg mnie nie ma sensu sie tego dotykac.kisiel pisze:no to może wersję teraz z unzipem zrobisz Unzip 2:50 zrzuca dyskietkę z CF na 1541 (normal).
nie musi byc czysta, musi byc w formacie c64 a nie np. atari albo pc...spc pisze:Upps... dyskietka byla niesformatowana chyba... Znaczy bylo coś na niej.
ale moze lepiej sformatuj ja wczesniej
widzialem taki program na csdb. nie pomne nazwy w tej chwili. dzialal wykorzystujac do tego celu (nagrania d64 na dyskietke) tylko procedury kernela. autorzy tlumaczyli sie, ze w swoich stacjach 1581 i 1541 maja jiffy dosy poinstalowane. i w c64 takze.suchy pisze:... to może podeślę Ci (masz ode mnie gratis z wysyłką) zaprogramowanego EPROMa Jiffim do stacji 1541, to byś jeszcze poeksperymentował z softem co by go bardziej zuniwersalizować (a może jeszcze przyspieszyć)! Jak chcesz, to daj znać na PW.
nie widze sensu w zwiazku z tym wykonywac ponownie tej samej roboty. zreszta kto oprocz ciebie by tego uzywal?
nosilem sie kiedys z zamiarem zainstalowania sobie jiffiego w stacji ale przeszlo mi odkac mam sd2iec. dzieki za propozycje. jak mi sie odmieni zglosze sie do ciebie.
nowa wersja 0.03b
funkcjonalnosc wzbogacona o raportowanie bledow, ktore ew. wystapily podczas nagrywania dyskietki; wyswietlane sa sciezki, na ktorych wystapil blad.
ostrzegam: nie testowalem na real c64, bo mam chwilowe problemy ze sprzetem...
funkcjonalnosc wzbogacona o raportowanie bledow, ktore ew. wystapily podczas nagrywania dyskietki; wyswietlane sa sciezki, na ktorych wystapil blad.
ostrzegam: nie testowalem na real c64, bo mam chwilowe problemy ze sprzetem...
- Załączniki
-
- d64-to-1541.zip
- (1.89 KiB) Pobrany 543 razy