booker pisze:No ale na dopalonym procku + HDD tyz nie?
tyż nie... tu nawet nie o c64 chodzi tylko o samo wyświetlanie na monitorze/telewizorze (PAL).
Interlace już jest swego rodzaju animacją - tyle że dwuklatkową - jak nie trudno się domyślić, dłuższa animacja (animacji) daje raczej rozczarowujący efekt.
Wyświetlanie co ramkę dwóch obrazków w hiresie przesuniętych o jeden pixel co daje złudzenie 640x200 czyli hires interlace. Były kiedys jakieś obrazki i magazyn Prawda w jednym numerze miał takie logo..
ale to przesunięcie o półpixela to by chyba coś dało, fakt że by myrgało dalej ale efekt pixela który zasłania po prawie półpixla w lewo i prawo.. efekt do dihteringu.
hmm musiałbym trochę na rzeźbić aby to sprawdzić w mojej komódce... trochę jeszcze miejsca w scalaku jest.
640x200 ) a czemu nie 320x400 ?, moim zdaniem to lekkie nadużycie...
Nijak tam nie ma zwiększania rozdzielczości (co innego IFLI), dla mnie to zwykły HiresInterlace - tylko 3 kolorowy.
Co innego jakby przesunięcie byłoby o pół pixla - Kisiel czaruj
skull pisze:640x200 ) a czemu nie 320x400 ?, moim zdaniem to lekkie nadużycie...
Nijak tam nie ma zwiększania rozdzielczości (co innego IFLI), dla mnie to zwykły HiresInterlace - tylko 3 kolorowy.
Co innego jakby przesunięcie byłoby o pół pixla - Kisiel czaruj
320x400 ktoś już wydumał na VIC-IIe za pomocą bitu testowego w $d030 w C128. Ponieważ dopałka Kisiela ma być programowo zgodna z tą z C128, a to ten sam rejestr... być może łatwiej byłoby mu ten test bit emulować również w jego projekcie. Wszak manipulacja obrazem co linię jest zawsze prostsza niż co punkt.
wackee pisze:Chłopaki, wstyd że nie znacie najważniejszych dem które wyszły na C64!
Ale nie wszystkie grupy zdazyly juz zakodowac obrazek w interlace przesuwany w gore lub dol. Przydaloby sie wrzucic sprajty na gorna i dolna ramke i zrobic cos wiekszego niz 320x400. Nie wiem ile tam wejdzie, ale moze da sie zrobic 320x600?
wackee pisze:Chłopaki, wstyd że nie znacie najważniejszych dem które wyszły na C64!
Obudzeni w środku nocy i zapytani, powinniście z pamięci wymienić nazwę dema na zwykłym C64, w którym był pokazany tryb 320x400.
Obudzony w środku nocy potrafię wymienić jedynie nazwę wojny, która mi się właśnie śniła
Na czym polegał ten tryb 320x400 jeśli można wiedzieć, bo być może moje scenowanie zaczęło się za późno, żebym mógł doświadczyć tej wspaniałej produkcji. Jeśli wygląda tak, jak te pseudo 640x200, to raczej nie powali mnie na podłogę.