a ja lubie VICE... faktycznie jest kilka niedorobek ale jesli chodzi o wiernosc emulki to na Macu przynajmniej jest najlepszy (popraw mnie Carrion jesli sie myle!)
monitor ssie totalnie, probuje od jakiegos czasu namowic Lallafa (autor Macowego portu VICE'a) by dodal te znane z ICU64 opcje podgladania pamieci jako bitmapy... mnie to totalnie kreci (widac jak pamiec jest alokowana, gdzie sa zapisy odczyty itd. mega zajawka) ale on ma to w dupie. No trudno, moze kiedys sie doczekam... Moze w tym Haxs64 da sie dodac taki plugin?
poza tym nie rozumieim postu Wegiego... jak to Vice ci zwalnia?
może to problem z windowsem/linuxem i jakimiś zapisami w rejestrze.... nie zdażyło mi się aby mi Vice na windowsie tak wolno działał.
czy wcześniej działał szybciej i nagle zaczął zwalniać?
vice jest IMO fajnym kawałkiem kodu
@digger
jedyne co nie działa to emulator C+4 no i C128 VDC
do C+4 polecam przy okazji plus4emu - po prostu WOW!
Od wersji nie pamiętam których ale paru dobrych już ma muła totalnego ruszył z tym natywnym overlayem z keep aspect ratio to już duży plus. Natomiast monitor gdzie nie mogę wpisać d0300 tylko muszę d 0300 gubiący stan rejestrów, dalsze komendy bez skrótów to fatalna sprawa że nie wspomnę o braku możliwości rolowania w dwie strony deassemblowanego kodu co ma niby prostacki CCS. Umiłowanie do składni jest chore jak mam wpisać "dev 8:" to za każdym razem szlag mnie trafia, że muszę dodać spację i szukać dwukropka wystarczyłoby "*8" albo jakiś skrót z altem - proste, ułatwia i przyspiesza pracę a nie czyni z niej miłośnika C bo tego akurat nie oczekuję;/
Monitor w VICE jest całkowicie do bani, nawet jak otwieram pierwszy raz - muszę rozszerzyć, bo nie mieści mi się na stronie zdeasemblowany kod. Przyzwyczaiłem się do Action Replaya, ech... fajnie jakby wyświetlanie było rozwiązane w oknie emulatora a nie w zwykłym oknie systemowym.
.pc = $1000
sei
lda #$7f
sta $dc0d
sta $dd0d
lda $dd0d
lda $dc0d
aaa: lda #249
inc $d020
qqq: cmp $d012
bne qqq
lda $d011
and #$f7
sta $d011
lda #255
kkk: cmp $d012
bne kkk
lda $d011
ora #$08
sta $d011
dec $d020
jmp aaa
załączam krótki prg który uruchamia się przez wpisanie sys 4096 (no nic nie dodaje się -więc można na przykad wpisać z palca albo KickAssmem przetłumaczyć na kod maszynowy)
po skopiowaniu tekstu z netu albo doc'a i kliknięciu na emulatorku prawym przyciskiem - wkleja się skopiowany np: basicowy programik ale kodowanie PETASCII uniemożliwia bezkarne wklejanie programików bez konwersji znaków z 1250 albo UTF8 czy ASCII.
Czy ktoś ma do tego narzędzie (z braku laku będę zmuszony napisać swoje)
czy da radę jakoś inaczej żeby ten program wkleić.
Chodzi mi o przykłady z książek na temat SID i tworzeniu róznego rodzaju efektów dźwiękowych - eksperymentów ale też ogólnie o wklejanie treści Ctrl+C Ctrl+V do VICE