To była by ciekawa opcja uruchomić engine na carcie do C64 z osobnym CPU. Na Atari pan Zenon opracował taki cart z "dowolnym" CPU w środku, poczytać można o tym tutaj: https://atarionline.pl/1577461320
Oczywiście, że było, bo sam osobiście rozlutowałem i schemat rozrysowałemzbyti pisze: ↑28 kwie 2021, 15:40KB777reborn tak było coś takiego, tak jak mówisz, na C64 startowało tylko GUI a silnik był na carcie. Można z tym pograć za pomocą MESS
To była by ciekawa opcja uruchomić engine na carcie do C64 z osobnym CPU. Na Atari pan Zenon opracował taki cart z "dowolnym" CPU w środku, poczytać można o tym tutaj: https://atarionline.pl/1577461320
No to dowiedziałem się w takim razie o tym cudzie 2 lata temu z Twojego wpisuKB777reborn pisze: ↑28 kwie 2021, 16:37Oczywiście, że było, bo sam osobiście rozlutowałem i schemat rozrysowałem![]()
Jani to zrobił przede mną, ja dopiero jak natrafiłem na TFC64 zorientowałem się, że niepotrzebnie to zrobiłem. Ale przy okazji wymyśliłem co można by przerobić (w oryginalnym), żeby bardziej się to nadawało jako "zewnętrzny akcelerator obliczeń" (tylko czy jest sens...).zbyti pisze: ↑28 kwie 2021, 17:14No to dowiedziałem się w takim razie o tym cudzie 2 lata temu z Twojego wpisuKB777reborn pisze: ↑28 kwie 2021, 16:37Oczywiście, że było, bo sam osobiście rozlutowałem i schemat rozrysowałem![]()
Fajna sprawa! :]
Konkretnie to ja czytałem ten wpis: http://blog.worldofjani.com/?p=3460
nie, my Atarowcy nie uważamy tak
tu też się nie zgadzam - nie uważamy tak
a goście od Amigi zrobili Wam Lynxa...
otóż to.
Nieprawdą jest że goście od C64 zrobili Wam Atarowcom kawał dobrego sprzętu - Atari ST/TT/Falcon
No dobrze, czytałem takie wpisy wielokrotnie na AOL i AtariAge ale czy to byli atarowcy to faktycznie nie mnie oceniać
1. Ensoniq. Skoro była mowa o tym co zrobili twórcy C64 - no to właśnie zrobili Ensoniq. Ci prawdziwi twórcycarrion pisze: ↑29 kwie 2021, 16:24z cyklu wiem trochę to się wypowiem... Ensonic to chyba jednak inne story niż Atari? c'nie?
Jasne jest, że nie mówimy tutaj o A. Charpentier i Bobie Yannesie...
Shiraz Shivji, Ira Velinsky - to o te nazwiska najczęściej chodzi jak się mówi, że to kolesie z commodore zrobili ST.
Kod: Zaznacz cały
Action! 154 ramki
Power C 167 ramki
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define SIZE 8190
char *clock = 162;
static char n;
static char flags[SIZE];
static unsigned count;
static unsigned i;
static unsigned k;
static unsigned prime;
int main(void) {
printf("start!\n");
n = *clock;
while (*clock == n) { ; }
*clock = 0;
count = 0;
for (i = 0; i < SIZE; ++i) {
flags[i] = 1;
}
for (i = 0; i < SIZE; ++i) {
if (flags[i]==1) {
prime = i << 1;
prime += 3;
k = i + prime;
while (k < SIZE) {
flags[k] = 0;
k += prime;
}
++count;
}
}
n = *clock;
printf("frames=%u\n", n);
printf("primes=%u\n", count);
return 0;
}
Jesteś tu nieco złośliwy, dlatego odniosę się do tego co napisałeś.
Bardzo fajnie, trzymam kciuki!;)
Ale istota w tym, że nikt nie wymaga abyś cokolwiek udowadniał;)))zbyti pisze:Na temat Action! przeczytałem prawie wszystkie dostępne materiały a z tych sensownych na pewno wszystkie, odnowiony manual od dechy do dechy etc. wraz z dodatkami, wykonałem wiele eksperymentów itd. więc sądzę, że coś wiem i mogę to udowodnić, chociaż już powoli zapominam odkryte przez siebie tricki. Na HW Atari nadal znam się bardzo przeciętnie, gr.8 mi wystarczy :]
Racja - racja;)zbyti pisze:Osobiście chciałbym aby ktoś tak elastyczną składnię i parser jaką ma Action! użył do napisania współczesnego kompilatora na 6502 ale nie widzę ku temu szansy z powodu braku chętnych.
Masz naprawdę zaparcie w tym testowaniu - ale to dobrze!;)zbyti pisze:Sprawdzę, jeszcze ten Power C jaką ma wydajność bo Action! ma średnio 50% wydajności ręcznie optymalizowanego ML co faktycznie przy jednoprzebiegowym kompilatorze wydaje się doskonałym osiągnięciem lat '80.
I zacnie!;)
No wiesz, jak jest agresywny i leniwy - to niech się nie dziwi;)
Tylko widzisz, my na warsztacie z Action! zrobiliśmy już dawno temu, że Action! równocześnie i pierze i gra, nawet wtedy kiedy nie ma jeszcze kodu wynikowego!;)