Kilka pytań od laika
witam wszystkich...jestem kompletnym laikiem tzn...ostatnio wgrywałem cokolwiek z 20 lat temu...ale mam dwa zestawy od iedawna i sporo gier...mam stacje i tu zaczynają sie schody bo zupełnie nie weim jak wgrywac...pomoze ktoś? błagam aha i drugi problem jakiego kabla użyć do normalnego telewizora tzn da się podłączyć euro? chętnie kupię...przy okazji szukam gier knight lore, nadral, boulder dash I, pharaos course i montezumas revenge aha spy hunter, street rod, river raid, bluemax, joust, i wszystko co by sie znalazło z klasyków na nowej dyskietce która napewno się wgra...sprzęt kupiłem z rok temu i powiedziałem sobie, że zagram dopiero jak sie przeprowadzę do domu który budowałem...i teraz juz jestem w nim i muszę zadoścuczynic założeniu dziekuje za wszelka pomoci pozdrawiam
1.Aby załadować cokolwiek z stacji wpisujesz - LOAD "*",8,1
Konkretny program - LOAD "PROGRAM",8,1
2.Kable znajdziesz na allegro.
3.Załatw sobie kabel do połączenia PC ze stacją, będziesz mógł wgrać na dyskietki cokolwiek zechcesz. Jeśli masz stary komputer z LPT kup tani kabel XM1541, jeśli tylko posiadasz USB, to musisz poszukać kabla XU1541 który jest o wiele droższy.
Konkretny program - LOAD "PROGRAM",8,1
2.Kable znajdziesz na allegro.
3.Załatw sobie kabel do połączenia PC ze stacją, będziesz mógł wgrać na dyskietki cokolwiek zechcesz. Jeśli masz stary komputer z LPT kup tani kabel XM1541, jeśli tylko posiadasz USB, to musisz poszukać kabla XU1541 który jest o wiele droższy.
Witamy nowego usera!
@Niedobry, wszystko to, o co się pytasz w zasadzie jest dostępne w necie. Ja wiem, że dzisiaj wszyscy przez powszechny pośpiech, chcą gotowca na tacy (bo nie mają czasu, bo się nie chce szukać itp. itd. ), ale to trochę nieklawo i nieetycznie wobec aktywnych userów, zwłaszcza, że takie tematy jak podłączenie komcia do TV/monitora były wielokrotnie poruszane na forum C64 (polskojęzycznych i nie tylko) i Ci aktywni userzy, którzy muszą to wielokrotnie powtarzać mogą mieć w końcu dość, a nie koniecznie muszą pamiętać, gdzie to wcześniej pisali (w jakim temacie) - to Ty masz sobie odszukać te dane, korzystając z wyszukiwarki na forum (tym, czy owym). Na forum elektroda.pl (forum dla elektroników) Twój temat od razu wylądowałby w koszu. Akurat to forum C64scenowe jest bardzo liberalnym forum, a tutaj masz jeszcze bardziej swobodne w wypowiedziach :
http://forum.c64power.com/
... co prawda ostatnio za wiele tam pyskówek (brak moderatorów), ale nie zwracaj na to uwagi, tylko skorzystaj z bogatej bazy forum, póki jeszcze to forum jest aktywne (odnośnik: "Szukaj" z prawej strony u góry)!
No dobra, tutaj masz kilka przydatnych linków:
Rozpiska gniazda Audio/Video C64 DIN5 180° (starsze komcie)
Rozpiska gniazda Audio/Video C128/C64C DIN8 262° (nowsze komcie)
Rozpiska kabelka - C128/C64C to SCART (S-Video)
Myślę, że facet, który wybudował dom (nawet jeśli tylko to finansowałeś) jest w stanie zrobić sobie kabelek we własnym zakresie (no chyba do każdego "pierduła" nie wołasz fachowca? W nowym domu zawsze jest kupe roboty!), ale może to tylko takie moje zboczenie
Pozdrawiam
suchy
Linków do allegro (żeby kupić gotowy kabel) nie podaję, bo są nietrwałe. Po prostu szukaj. Kabel może być różnie nazwany przez sprzedającego. Musi być jednak w nazwie zaznaczone, że kabel jest do C64 i monitora/TV.
(choć to też czasami może być zmyła - dlatego dałem Ci powyższe linki, w razie czego przelutować nie problem)
@Niedobry, wszystko to, o co się pytasz w zasadzie jest dostępne w necie. Ja wiem, że dzisiaj wszyscy przez powszechny pośpiech, chcą gotowca na tacy (bo nie mają czasu, bo się nie chce szukać itp. itd. ), ale to trochę nieklawo i nieetycznie wobec aktywnych userów, zwłaszcza, że takie tematy jak podłączenie komcia do TV/monitora były wielokrotnie poruszane na forum C64 (polskojęzycznych i nie tylko) i Ci aktywni userzy, którzy muszą to wielokrotnie powtarzać mogą mieć w końcu dość, a nie koniecznie muszą pamiętać, gdzie to wcześniej pisali (w jakim temacie) - to Ty masz sobie odszukać te dane, korzystając z wyszukiwarki na forum (tym, czy owym). Na forum elektroda.pl (forum dla elektroników) Twój temat od razu wylądowałby w koszu. Akurat to forum C64scenowe jest bardzo liberalnym forum, a tutaj masz jeszcze bardziej swobodne w wypowiedziach :
http://forum.c64power.com/
... co prawda ostatnio za wiele tam pyskówek (brak moderatorów), ale nie zwracaj na to uwagi, tylko skorzystaj z bogatej bazy forum, póki jeszcze to forum jest aktywne (odnośnik: "Szukaj" z prawej strony u góry)!
No dobra, tutaj masz kilka przydatnych linków:
Rozpiska gniazda Audio/Video C64 DIN5 180° (starsze komcie)
Rozpiska gniazda Audio/Video C128/C64C DIN8 262° (nowsze komcie)
Rozpiska kabelka - C128/C64C to SCART (S-Video)
Myślę, że facet, który wybudował dom (nawet jeśli tylko to finansowałeś) jest w stanie zrobić sobie kabelek we własnym zakresie (no chyba do każdego "pierduła" nie wołasz fachowca? W nowym domu zawsze jest kupe roboty!), ale może to tylko takie moje zboczenie
Pozdrawiam
suchy
Linków do allegro (żeby kupić gotowy kabel) nie podaję, bo są nietrwałe. Po prostu szukaj. Kabel może być różnie nazwany przez sprzedającego. Musi być jednak w nazwie zaznaczone, że kabel jest do C64 i monitora/TV.
(choć to też czasami może być zmyła - dlatego dałem Ci powyższe linki, w razie czego przelutować nie problem)
C64PLC
o.k zlokalizowałem kabelek i przyłacza poprzez usb do kompa przy okazji...a co sie tyczy domu itd to jest tu do roboty i było wiecej niż przypuszczasz bo wyprowadziłem się na wies i to na "bardzo" wieś i od początku wszystko robię sam oprócz samego domu bo jest z bala...dużo jeszcze rzeczy robię sam ale akurat kabla poza telewizyjnym itd to nie mam pojęcia jak zoperowac...ale uwaga cenna...sam robię twarogi, masła sam choduję sobie jedzenie i picie hehe to chyba kabel mogę sobie elegancko kupić hm? tak czy inaczej świetna sprawa takie forum dobrze że tak dużo osób pamięta o c64 bo dzisiejsze pudełko to nie to samo...sam mam obecnie dwa commki i a500 i chyba zimą jak mnie tu zaj...e śniegiem to zaczę wzbogacać moją kolekcję o wszystko co sie da znajac siebie...no dobra bo off topuje
Ja się dołączę z pytaniami:
1 posiadam drukarkę mps 1230 jak coś na niej wydrukować?
gdy wpisuję komendy które są w instrukcji to nic sie nie dzieje.komputer zamiera i tyle..
Drukarka inicjalizuję się przy każdym resecie komcia.
2 Jak sprawdzić stację fd mam trochę dyskietek ale żadna się nie wczytuje. zawsze wystakuje FILE LOAD ERROR. Sformatować dyskietki też się nie da.
1 posiadam drukarkę mps 1230 jak coś na niej wydrukować?
gdy wpisuję komendy które są w instrukcji to nic sie nie dzieje.komputer zamiera i tyle..
Drukarka inicjalizuję się przy każdym resecie komcia.
2 Jak sprawdzić stację fd mam trochę dyskietek ale żadna się nie wczytuje. zawsze wystakuje FILE LOAD ERROR. Sformatować dyskietki też się nie da.