Hej,
na początek kilka słów o mnie.
Jako doświadczony programista Pythona, postanowiłem spróbować się w 8-bitowym assemblerze. Od jakiegoś czasu coś sobie dziergam.
Nadarzyła się okazja, aby opowiedzieć o moich doświadczeniach na lokalnym pythonowym meetupie. Przed tym wydarzeniem popełniłem bardzo proste intro. Robione one było szybko na kolanie więc fajerwerków nie ma
Bardzo fajne "Hello World!" Witaj w świecie 8-bitów Czekamy na więcej. Jak Ci to sprawia frajdę, to ciągnij to dalej. Fajna zabawa i fajny świat się przed Tobą otwiera.
Coraz więcej osób pcha się do zabawy Gratki. Popieram post gordiana, Python będzie fajny do tabelek. Ah, i spojrzałem w kod, naprawdę fajnie ułożony z makrami etc. Czas na trackmo
W związku z Pythonem liczę na obustronne korzyści. To, co jest moim dużym odkryciem to sposoby radzenia sobie w bardzo ograniczonym środowisku. Jest to mega doświadczenie.
carrion: ale w KickAssie nie napiszesz w godzinę prototypu efektu, tak samo nie wyplujesz zoptymalizowanego speedkodu który np nie duplikuje odczytu z tabelek, tylko czyta raz i wypluwa np 16 pikseli.
U mnie w demie połowa efektów (w tym te unreleased) zaczęła jako prototypy w C++ Oświetlana twarz to był skomplikowany toolchain.
@nitro
W pełni zgoda... ale przyznasz że Kick Ass (i Kick C) pozwalają naprawdę na sporo - i nie tylko o tabelki chodzi ale np generowanie/kowertowanie grafiki.
Przy okazji słyszałem, że niektórzy koderze ze sceny piszą swoje części w całości w C++ na PC
Maly bugfix: piszac do d016 musisz ustawic odpowiednio bit odpowiadajacy za szerokosc ekranu, wtedy ekran bedzie zwezony lekko i znaczki po lewej stronie i prawej nie beda "wskakiwac" tylko beda sie wysuwac za ramkę
Tzn mam wiedzę z 2010 kiedy była wersja 2, w wersji 5 to możliwe, że jest możliwość odpalenia Javy i wtedy wiadomo, ale to już kwestia warsztatu. Napisz jak wiesz
Dawno nie bylem. Wbudowany jezysk skryptowy kickassa ma wszystko co do podstawwych spraw potrzebujesz: petle, zmienne, warunki, tablice, listy. Da się. Been there.