Forever 2011

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
zielok
Kontakt:

#201 Post autor: zielok »

Wrociłem, zawiosłem corke na przedstawienie i zaraz po nia jade wiec szybko...

Bardzo fajne demko wygrało. W gfx Carrion zajał drugie lub trzecie miejsce chyba, że mam juz jakieś zwidy :) Podali chyba tylko tutuł obrazka albo nie dosłyszałem jak podawali ksywe wiec nie jestem pewien czy to tytuł obrazka Carriona podali. Zmeczony byłem:)

Intro 1Kb wygrałą zajebista produkcja :) Drugi był Jak T Rip a trzeci Spllaterpunk

CRD (czyli Conrad) wygrał music compo a Booker zepsuł sprzęt audio swoim zakiem:)

ps. Nigdy nie idzcie za Kisielem jak powie "chodzcie w prawo"

Awatar użytkownika
Raf
Grupa: Vulture Design

#202 Post autor: Raf »

FOREVER C

DAY ONE

ok 14:00 przyjechal po mnie Zielok. wyjechalismy ok. 14:10. Zgarnelismy Sebaloza spod Altusa. Zielok

pytal czy mam numer do Sebaloza - na szczescie mialem, gdyz byly trudnosci z odnalezieniem naszego

kompana.

podroz uplynela nudno i spokojnie, kilka pomylek w trasie nie przeszkodzilo nam w dotarciu do celu.

na miejsce przybylismy ok. 19:30.
Wyczekiwalismy rozpoczecia i koncertu, ktore mialy miec miejsce ok 20:00. Obsuwa byla jednak

nieunikniona.
W miedzyczasie na party przybyl dr Krzysztof Wróbel vel Rastan ze sceny atarowskiej, z ktorym w obecnym

semestrze mam seminarium magisterskie na uniwerku - jak słitaśnie - do zobaczenia w srode.
Ok 22:00 Wotnau zrobil wejscie w stylu wojskowym (zgodnie z haslem the dirty dozen) po czym rozpoczal sie

koncert AY Riders. Wystarczyly 3 utwory abysmy poszukali innego zajecia - pojechalismy do centrum

trenczyna do pubu Jameson (czyzby na czesc Jenna'y?) w skladzie: Zielok (kierownik), Sebaloz (reporter),

Sudi (tlumacz), Splatterpunk (podrywacz) + moja skromna postac. Pozniej przyjechal tam Booker z Conradem,

dlugo jednak nie zabawili gdyz Booker byl starsznie zmeczony podroza i chcial jechac na Party Place. Pub

nie byl lokalem wysokiej klasy ale mimo tego byl pelny ludzi, mozna bylo nawet potanczyc na mikro-

parkiecie przy DJu i popatrzec jak Splatterpunk probuje swoich sil - niestety na naszych oczach zadnych

owocow nie pozbieral. ok 1:40 opuscilismy lokal gdyz Zielok mial juz dosc. Splatterpunk oraz Sudi zostali

jeszcze w lokalu na lowy, majac ponadto w poblizu wykupione pokoje.

Jak pozniej relacjonowali Booker z Conradem, gdy byli na miejscu (ok polnocy zdaje sie) juz nic

zorganizowanego przez szeforstwo sie nie odbywalo, wiec gdy my bylismy na party place juz po 2AM nie

dzialo juz w zasadzie nic interesujacego, na sali bylo wciaz dosc duzo osob - organizatorzy (z reszta jak

praktycznie przez caly czas trwania imprezy) nie zadbali o muzyke, wiec mozna bylo sie katowac

popieradami z atarynek.

Chcac nie chcac.... poszedlem spac ok. 3am przy katowaniu sonicznym z atari i wlaczonym swietle....

morfeusz byl przy mnie jakies 4h.

DAY TWO

no to pierwszy dzien za nami. teraz tylko czekac na Creamd'a żeby zapodc mu muze na kompo ;)
Ostatecznie z braku laku ok 12:00 w skladzie Zielok Kisiel Grabba Kenji Raf wyszlismy na spacerek...

ktory rozciagnal sie na jedyne 7km. była to swietna okazja do wielu rozmow, w tym do zalozenia nowej

polskiej grupy hardwareowej. Po spacerku wyladowalismy w Pizzeri Oaza (ok 14:30) i zjedlismy 4 rozne

pizze + po piwku.

Przed kompotami nagrywalismy material na video-invitke sp5 - jest naprawde mocny wiec pewnie pojdzie w

jakims niedalkim party ;)

Prace mialy rozny poziom, ale grafika i muzyka zdecydowanie najlepsze byly na C64. Nawet Piesiu zrobil

lepszy obrazek dla C64 niz dla ataryny. Prac ogolnie bylo dosc sporo w kazdej kategorii na kazda

platforme (no moze z wylaczeniem amstrada - ilosci sladowe), ale np slideshowy puszczone jako dema na

gumiaku... to zenada tracilo.

po kompotach ok. 23 znow udalismy sie do pizzerri na kolacje (tym razem w wiekszym skladzie: Kisiel

Grabba Ramos Mat Kenji Gruby Zielok Sebaloz Raf - 3 pizze na ta ekipe ;) ), po polnocy do lokalnej

piwiarni przy biesiadnej muzyce jeszcze po dwóch piwkach + 0.3l piwa w brzuch demo by Sebaloz (realtime

rzecz jasna, 14s), potem ok. 1AM na partyplace i lulu. Zielok wyszedl wczesniej, Ostatecznie w piwiarni

zostal tylko Kisiel, Sebaloz i Kenji. Zauwaza sie tutaj znaczy wzrost elokwencji Sebaloza wraz z

zageszczeniem alkoholu we krwi.

DAY THREE

Wstalem o 8:00 o dziwo nawet wglednie wyspany. Obudzil mnie Grabba swistajacy pompka do dmuchanej ow..

materaca znaczy sie ;) przepraszajac ze musi tak co 2h. ok 9:00 planowo mialo sie odbyc ogloszenie

wynikow - osatecznie byla lekka obsuwa (nie wiecej jak 30 minut). Sama ceremonia mogla byc na prewno

przeprowadzona troche ciekawiej (cenie sobie muzyke z Plush 2k ale sluchanie w kolko jednego motywu przez

ponad 30 minut potrafi byc irytujace ;) ). Dziwne tez, ze organizatorzy nie sprobowali na bigscreenie

pokazac calosci wynikow, skoro musieli je miec wszystkie przeliczone.

Z party wybylismy ok 11:20 pozegnawszy towarzystwo.

Raf/VTE

joodas
Grupa: Albion Crew

#203 Post autor: joodas »

Nitro pisze:
Piesiu wygral wszystkie konkursy graficzne (c64, atari i zx).
Zło :)
ta swinka...
Chwalebny temat do pikselowania na C64, wygląda jak brat bliźniak tych z PfP ;)
Nitro: Swinek jest kilka. Jakis czas temu zrobilem psychopiga na amidze czy pc (juz nie pamietam). Jest do obejrzenia na www.scene.pl. PfP rulesuje na calym froncie:)

DJ Gruby

#204 Post autor: DJ Gruby »

Wróciłem w tym momencie do domu. Część ekipy w składzie Mono, Pinokio, Yerzmey i brat Yerzmeya zdecydowała się zahaczyć po drodze o knajpę w celu spożycia drugiego już dzisiaj obiadu, tak więc wróciliśmy do KRK we trójkę - DJ, ilmenit i Hellboy.

Awatar użytkownika
Nitro
Grupa: Black Sun

#205 Post autor: Nitro »

Ludzie, spaliście na kompotach, czy z powodu nadmiaru napojów wyskokowych nic nie pamiętacie? Nie rozumiem jak nie można było nie wspomnieć choćby słowa o demie poniżej.
Na Amstrada CPC wypuszczono na Foreverze demo klasy EOD a nawet w mojej skromnej opinii lepsze: Batman Forever
http://pouet.net/prod.php?which=56761
Efekty kopią dupę wszystkiemu od nas, trzeba uczciwie przyznać, choć Amstrad ofcoz jest dwa lata do przodu, ale respekt i honor trzeba oddać.
Videa jeszcze nie ma więc polecam ściągnąć emu i odpalić, opad szczęki gwarantowany.

Awatar użytkownika
Raf

#206 Post autor: Raf »

ale nie wszystkich interesuja inne sceny 8bit... np Ramos nawet nie wie ze na atari sa sprites a ja osobiscie nie wypelnilem karty dla innych platform niz c64...

PS. jak robiles demoshow z roznych platform na silesii to tez malo kto to ogladal...

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#207 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Nitro pisze:Na Amstrada CPC wypuszczono na Foreverze demo klasy EOD
Nie podobaly mi sie texty w tym demie - nasmiewanie sie z c64. Ten amstrad jest 4 razy szybszy i ma 2 razy wiecej pamieci niz c64. Niech sie porownuja z Amiga 500 jesli uwazaja ze to mala roznica sprzetowa.

Awatar użytkownika
Nitro

#208 Post autor: Nitro »

ale nie wszystkich interesuja inne sceny 8bit...
Rozumiem, ale brak choćby słówka o takim demie dziwi...
PS. jak robiles demoshow z roznych platform na silesii to tez malo kto to ogladal...
Jakby odbył się terminowo, toby sala była pełna jak na SP3.
Nie podobaly mi sie texty w tym demie - nasmiewanie sie z c64. Ten amstrad jest 4 razy szybszy i ma 2 razy wiecej pamieci niz c64. Niech sie porownuja z Amiga 500 jesli uwazaja ze to mala roznica sprzetowa
Owszem, jedyny poważny mankament właściwie, ciekawie kiedy wreszcie ludzie dadzą sobie z tym spokój.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 21:16 przez Nitro, łącznie zmieniany 1 raz.

randall
Grupa: msl/esm

#209 Post autor: randall »

no to bardzo źle, że nie interesują i że mało kto etc.

zielok
Kontakt:

#210 Post autor: zielok »

Nitro nie wiem co napisać wiec napisze, że w demie na spectrum były pozdrowienia dla mnie.

A wracając do tego co napisałeś to:
- nie znam się na amstradzie
- nie podoba mi się to demo pod względem wizualnym (a francuz na party puszczał jakieś demka na amstradzie które były śliczne wizualnie)
- efekty fajne i niektóre nie do zrobienia na c64 ale czy na amstrada to taki szok to nie wiem bo się nie znam
- to jest forum c64 wiec nie piszę o amstradzie (nie wspomnę o tym, że nie znam się na amstradzie:))

I jeszcze dodam, że nie znam się na amstradzie:)

DJ Gruby

#211 Post autor: DJ Gruby »

Bardzo dobre podsumowanie, Zielok. Nic dodać, nic ująć. Mnie, szczerze mówiąc, nawet nie chciało się już tego dema oglądać... Kompoty były trochę przydługie... ;]

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#212 Post autor: carrion »

idea robienia party łączonych dla platform 8bitowych jest dla mnie niezrozumiała.
dlatego nie jeżdżę na takie party.
c64portal.pl, retronavigator.com

Awatar użytkownika
Nitro

#213 Post autor: Nitro »

Dobra, może się trochę zagalopowałem z entuzjazmem i chęcią podzielenia się nim z ludźmi...
A wracając do tego co napisałeś to:
- nie znam się na amstradzie
- nie podoba mi się to demo pod względem wizualnym (a francuz na party puszczał jakieś demka na amstradzie które były śliczne wizualnie)
- efekty fajne i niektóre nie do zrobienia na c64 ale czy na amstrada to taki szok to nie wiem bo się nie znam
- to jest forum c64 wiec nie piszę o amstradzie (nie wspomnę o tym, że nie znam się na amstradzie:))
I jeszcze dodam, że nie znam się na amstradzie:)
Co kto lubi, mi się ciemna kolorystyka podoba, jest w linii z poprzednimi produkcjami grupy na Amigę.
Co do efektów, to demo jest przełomowe pod mnóstwem względów, CPC do tej pory miało naprawdę słabą scenę, teksty o tym są w pełni uprawnione.

Dobra, kończę offtop z mojej strony.

Awatar użytkownika
Raf

#214 Post autor: Raf »

http://c64power.com/index.php?option=co ... a&Itemid=2

tutaj macie... ZAGINIONY raport z forever 7 ktory pisalismy live z Grubym, Odynem i Sudim... to bylo az 5 lat temu ;P Gruby mi przypomnial o tym ze kiedys cos takiego stworzylismy i postaralem sie to jeszcze raz na kompie znalezc - tym razem sie udalo :) (to tak dla porownania zeby mi ktos nie zarzucal herezji gdy mowie ze forever w tym roku byl mocno sredni w porowaniu do poprzecnich edycji ;) )

jak dokope sie do fotek (powinienem je gdzies wciaz miec) to je ewentualnie gdzies tam w tresci dokleje.

Awatar użytkownika
kenji
Grupa: Dream

#215 Post autor: kenji »

Wróciłem. Dziękuję wszystkim za miłą zabawę. Szczególnie dziękuję Grabbie i Kisielowi.

CUONCP

elban
Grupa: aRise

#216 Post autor: elban »

carrion pisze:idea robienia party łączonych dla platform 8bitowych jest dla mnie niezrozumiała.
dlatego nie jeżdżę na takie party.
spojrz na frekwencje na forever i rozklad 'sil' na kazda z platform. Gdyby nie polaczenie platform chlopaki mogli by sie spotkac w kogos w domu w swoim wlasnym gronie.
was twenty, is five, my friend...

k.

#217 Post autor: k. »

Wróciliśmy więc party można uznać za odbyte.
1. Rewelacyjne demo na amstrada !!! Po prostu ten człowiek z batem mnie rozpierdzielił. Gadanie, że procek jest 2,3,4x szybszy jest dla mnie bezsensem bo długość rozkazu / MHZ jest wyznacznikiem,sprzętowe (procesorowe) przesuwanie obszarów pamięci itp. Nie ma co porównywać dwóch różnych platform. Sorki jak coś pomyliłem ale ostatni raz na z80 kodowałem w 1990-1989r.
2. Długa rozmowa z Sebalozem, po to było warto przejechać te 1200km. Zobaczyć jak opróżnia piwo na czas, jak się bawi jak mu sprzężenie zwrotne wysiada... bez cenne :) Portal z nim to ciemna strona duszy.
3. Multi platformowe party faktycznie patrząc od strony technicznej jest trochę porażką, nie umiem ocenić czy dany efekt jest kupą czy kichą. Za to spotkanie tych wszystkich lesiów piesiów itd... no to już jest coś przesłaniające minusy.
4. Organizacja party: MINUS że było cicho, musieliśmy więc naprędce klecić jaka to melodia leciało m.in żule w taxi dla naszych kolegów z Francji ;)
PLUS wielki ogłoszenie wyników i frekwencja jaka była na ceremonii. To można kopiuj wklej zrobić.
5. Jako plus wyjazdu dodam jeszcze ten kierunek w prawo.... sabo ludwiku nie idźcie tą drogą;) Przynajmniej mamy kupę foczek i filmików ;)
6. Jako minus całego wyjazdu trzeba dodać brak ciepłej wody i śmierdzące jaja w samochodzie;)
Dziękuje za przybycie na party i wspólną zabawę.

PS. dzwięk jest chujowy popracuje nad tym ale ciężko będzie.... w 10s słychać strzały ;) Najgorzej z conradem, straszenie cicho mówi.

Awatar użytkownika
booker
Grupa: MultiSyte Labz

#218 Post autor: booker »

Nitro pisze: Na Amstrada CPC wypuszczono na Foreverze demo klasy EOD a nawet w mojej skromnej opinii lepsze: Batman Forever
Patrzysz na efekty, wiec oceniasz jako koder.

To ja Ci ocenie jako muzyk, w porownaniu do EODa muza z BF przebija dno.
Nitro pisze: Efekty kopią dupę wszystkiemu od nas, trzeba uczciwie przyznać, choć Amstrad ofcoz jest dwa lata do przodu, ale respekt i honor trzeba oddać.
Respekt dla ludzi ktorzy zrobili to demo, ale Amstrad, za wsadzenie w porownaniu do reszty chipow, porzezającej yamahy (czy to co wsadzili, bo nie znam specyfikacji CPC) to powinien zlozyc przeprosiny. :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
booker
Grupa: MultiSyte Labz

#219 Post autor: booker »

randall pisze:z sms'ów Bookera wiem, że invitka na Silesię zajęła 3 miejsce w demach, a muzykę, cytuję, "wygra Conrad" :)
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

k.

#220 Post autor: k. »

jazz16, opl2, opl3 .... te scalaki yamahy podobały się wszystkim?

ODPOWIEDZ