Silesia party 5 aka Sile5ia

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#201 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Raf pisze:a moze by tak jeszcze po dwie prace w kazdej innej kategorii? ;)
Nie mam nic przeciwko. Na wspominanych tu zagranicznych party X, Forever, LCP, Datastorm w zadnej kategorii nie ma zadnych ograniczen co do ilosc wystawianych prac przez jedna osobe. Randall i Sage wystawiali po 2 zaki na Forever w czasach gdy na North drugi zak byl juz zbanowany. Walcze o druga grafike bo na Silesii muzycy maja 3 konkursy (muzyka, muzyka na 2 sidy i sample), koderzy moga zrobic demo, intro lub wilda, a graficy maja tylko jeden konkurs i ograniczenie do jednej pracy. Albo jakies LOGO COMPO dla grafikow, oczywiscie loga bez podpisow.
Raf pisze:okay (choc to jest prawde mowiac oczywistosc i zarazem cos co nie zawsze jest latwe do sprawdzenia).
W Polsce takie cos nie jest oficjalnie zabronione, taki numer byl odwalony na kilku prestizowych polskich party i zawsze wszyscy jeszcze przed kompami wiedzieli ze bedzie puszczane demo, ktore wszyscy widzieli na poprzednim party. Kazdy sie tylko zastanawial czy zmieni sie kolejnosc czesci i kolory w demie :)
Raf pisze:Pewnego uscislenia wymaga raczej kategoria wild, bo NIE jest to propozycja znana np z Riverwasha gdzie pokazuje sie mniej i bardziej "familijne" filmy, ma ona sluzyc prezenentacji dopalonego sprzetu oraz dem na dopalony sprzet.
Wild na Riverwash to byly autorskie filmiki, wlasnorecznie zrobione z niepublikowanych materialow, nie ma tam zadnych skladanek czy kompilacji kilku wildow z poprzednich konkursow puszczonych np dwa razy szybciej.

Na Breakpoint byly dwa wild konkursy, animation/video czyli odpowiednik wilda z Riverwasha, oraz wild demo na ktorym wystawia sie wlasnorecznie zrobione dema na dowolna platforme np na Commodore +4 albo mozna taka platforme samemu zrobic jak Pan LFT, ale dema sa pisane wlasnorecznie przez autorow. Jesli praca na takie wild kompo zawiera animacje czy filmik to spoko, ale nie moze tam byc rypanego kodu, bo powoduje to dyskwalifikacje takiej pracy.

Wydaje mi sie ze Silesia to scenowe party, a na scenie obowiazuja zasady ze nie rypie sie cudzego kodu lub calych czesci/fragmentow dem i nie sklada sie z tego dema do puszczenia na kompo, bo to jest po prostu lame.

Zasady tzw WILD na Silesia to parodia wildow, dopalacze sprzetowe maja byc wlasnorecznie przygotowane, a nic nie pisze ze dema/oprogramowanie rowniez musi byc wlasnorecznie przygotowane.
Nie wiem po co jest dopisek "zachęcamy do pisania dema", skoro dopuszczane sa modyfikowane ripy (dopisek "warto").

Po prostu na demo scenie nie przerabia sie cudzego oprogramowania zeby puscic je na kompo.

No i ten dopisek przy WILD: ilość nieograniczona;

Ale grafike mozna tylko jedna wystawic :)

Sugeruje zmiane nazwy kompo z WILD na HARDWARE skoro to ma dotyczyc sprzetu a nie dem/wildow, oraz wykreslenie z zasad tego konkursu slowa "demo", bo to jest profanacja tego co robimy na demo scenie.

k.

#202 Post autor: k. »

No słabo, że chcecie tylko wild'a na sprzęt, to zamyka drogę wszystkim tym którzy chcieli by pokazać co potrafią i np. nie są związani z demosceną a chcieliby przyjechać na party bo czytali o tym na C64power.

Awatar użytkownika
skull
Grupa: samar

#203 Post autor: skull »

a ja jeszcze proponuję kategorię HARD, czyli:

pisanie na oryginalnym gołym c64 w określonym czasie np. jednej godziny.

I to jeszcze korzystanie tylko z standardowego Basica 2.0 w romie. Można sobie oczywiście - jak ktoś woli - na początku szybko napisać jakiś edytor do kodu maszynowego, albo asembler, ale dla prawdziwych żorżów to będzie niepotrzebna strata czasu, niech walą wszystko w DATA. Dotyczy to zarówno koderów jak również grafików i muzyków (poćwiczyć sobie wszystkie kombinacje bitów - graficy jeszcze multi\hires).
Oceniane będzie nie tylko co z tego wyjdzie (bo raczej nie zmieści się to w kategoriach głównych), ale również cały proces wklepywania na jakże ergonomicznej klawiaturze c64 z klawiszami funkcyjnymi, oraz inne ciekawe techniki wspomagające (np. jakieś poke aby szybciej migał kursor).
Jak przystało na standard scenowy - można używać stacji c1541 i jak najbardziej dopisać własny turboloader (oczywiście w tym samym czasie).

UWAGA! można podnieść sobie końcową notę, a tym samym zapewnić większe szanse na zwycięstwo poprzez zdecydowanie się na dodatkowe utrudnienia. Odpowiednio dodatkowe punkty można uzyskać za:
- pisanie całości na upalonym SIDzie (muzycy mają dodatkowy bonus)
- na uszkodzonym CIA, czyli nie działającym np. co drugim klawiszu w wybranym rzędzie
- na 20 calowym Rubinie 714/secam (bonus dla grafików)
oczywiście można skorzystać ze wszystkich opcji, jeszcze bardziej zwiększając szansę na swój sukces.

i na koniec jeszcze dodatek do HARD -> KOR, czyli podpity Kisiel przywiązany do joysticka na porcie 1, który ogląda spectrumowca z ostatniego Forever-a.

Nie muszę dodawać, że byłaby to najbardziej prestiżowa kategoria w konkursie i nawet zajęcie odległych lokat daje większy prestiż niż 20 lat scenowania, a może i przejście na zawsze do legendy.
Na pewno warto!

ps. c64 ze spalonymi układami mogę udostępnić osobiście.
Bo pecet to zwykły banan...

zielok
Kontakt:

#204 Post autor: zielok »

Raf pisze:...
- nie będę cytował ale moja tolerancja odnoście czytania bzdur (sorry Raf ale twój tekst był żałosny i to on u mnie przebił dno) właśnie została przekroczona po tym poście (niektóre wcześniejsze wypociny niektórych ludzi oczywiście także miały na to wpływ i to już od pewnego czasu).
Cóż po raz drugi robię sobie przerwę z c64scene.pl. Nie wiem na jak długo może kiedyś wrócę, może nie. Wesołych świąt!

ps. Róbcie coś na c64 a nie pierdolcie.

k.

#205 Post autor: k. »

@Skull jak na lamera to niezła propozycja :)

Awatar użytkownika
wackee
Grupa: Arise
Kontakt:

#206 Post autor: wackee »

zielok pisze:No ale muzycy maja muzykę, muzykę na 2 sidy i sample. Po co taki podział?
Nie rozumiesz bo nie jesteś muzykiem :)
Po prawdzie to z punktu widzenia muzyka to jest tak, jakby kodować na 3 różne komputery w 3 różnych językach.

Podział comp między fli, multi a hires w gfx to tak jak osobne kompa techno, oldschool i cover :)
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.

elban
Grupa: aRise

#207 Post autor: elban »

propozycja na strone: licznik wplat sponsorskich.

glos w sprawie dwoch grafik / muzyk na kompo - przeciw. niech konkursy bronia sie jakoscia a nie iloscia.
was twenty, is five, my friend...

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#208 Post autor: carrion »

wackee pisze: Nie rozumiesz bo nie jesteś muzykiem :)
Po prawdzie to z punktu widzenia muzyka to jest tak, jakby kodować na 3 różne komputery w 3 różnych językach.

Podział comp między fli, multi a hires w gfx to tak jak osobne kompa techno, oldschool i cover :)
nieprawda, ale nie wiesz tego, bo nie jesteś grafikiem :)

jak będzie SID, 2SID i sample to ja poproszę przynajmniej
Koala, NUFLI ...

Co do kabla SVideo - to jeśli nie będzie to nie wystawiam grafiki :P
c64portal.pl, retronavigator.com

k.

#209 Post autor: k. »

myślę że HiRes i Multi wystarczy, ostatnie gfx na SP3 upewniło mnie że część ludzi ma pizdę na oczach :P

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#210 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Co sie tak boicie 2 zakow na music kompo, w zeszlym roku na wszystkich trzech konkursach bylo razem 17 utworow, biorac pod uwage limit 3 minuty, trwalo to wszystko niecala godzine. Nie wytrzymacie dodatkowych 15 minut jak np 5 muzykow wystawi drugi utwor?

Jesli jest 2 sid kompo to proponuje 2 vic kompo czyli grafiki na 2 ekranach (jak na kompo Veto).

Dobrym odpowiednikiem sample kompo z utworami typu "gdzie jest krzyz" bylo by gfx kompo tylko i wylacznie z obrazkami przerysami, albo robionymi na referencjach.

No a normalne gfx kompo to tylko originalne grafiki (tak jak na Breakpoint, Riverwash), mialbym wtedy jakies szanse..

ps. Jesli moje postulaty dotyczace drugiej grafiki i regul hardware kompo nie zostana uwzglednione to nie bede w tym roku sponsorowal Silesia Party.

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#211 Post autor: carrion »

zielok pisze:
Raf pisze:...
- nie będę cytował ale moja tolerancja odnoście czytania bzdur (sorry Raf ale twój tekst był żałosny i to on u mnie przebił dno) właśnie została przekroczona po tym poście (niektóre wcześniejsze wypociny niektórych ludzi oczywiście także miały na to wpływ i to już od pewnego czasu).
Cóż po raz drugi robię sobie przerwę z c64scene.pl. Nie wiem na jak długo może kiedyś wrócę, może nie. Wesołych świąt!

ps. Róbcie coś na c64 a nie pierdolcie.
@zielok
wiem że do mnie pijesz z tymi wypocinami;)
ale nie zrażaj się bo tak jak napisał kisiel w innym wątku - to własnie jest scena
nie napiszę że dramaty i flame-wary rozkręcam świadomie ale powiedz sam czy nie jest ciekawiej na csdb czy tutaj jak niektórzy nagle zaczynają pierdolić od rzeczy :) ?
pozdrawiam i liczę że skończysz kodowanie tego co zacząłeś zanim się zniechęcisz :)

pozdraiwam

k.

#212 Post autor: k. »

kurwa no nie:) możesz mnie zacytować????

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#213 Post autor: carrion »

Sebaloz/Lepsi.De pisze:
Jesli jest 2 sid kompo to proponuje 2 vic kompo czyli grafiki na 2 ekranach (jak na kompo Veto).

Dobrym odpowiednikiem sample kompo z utworami typu "gdzie jest krzyz" bylo by gfx kompo tylko i wylacznie z obrazkami przerysami, albo robionymi na referencjach.

ps. Jesli moje postulaty dotyczace drugiej grafiki i regul hardware kompo nie zostana uwzglednione to nie bede w tym roku sponsorowal Silesia Party.
wg mnie odpowiednikiem 2 sid compo to w kategoriach grafiki multi jest NUFLI - nie jest łatwo stawiać pixele a dodatkowow jest ich 2 razy więcej

co do referencji to ja przepraszam.... ale wtedy nie mógłbym wziąć udziału - więc nie zgadzam się z łysym sebalozem.
wszyscy wiedzą ze nie umiem rysować kartoonowych misiów tylko przerysowywać/wzorować się na czymś innym. zresztą moi najwięksi mistrzowie jan matejko i boris valejo zawsze używali referencji więc uważam że referencje powiiny być dopuszczane.
można by stworzyć natomiast kategorię powiedzmy np freestyle-oldchool-c64-gfx - wtedy sebaloz będziesz prawdopodobnie 1 no może 2 w kolejności.... piesiu na pewno się przygotuje do silesia gfx compo...

ps.
ależ mi się to scenowanie ostatnio podoba - jak bym miał znowu 18 lat...:D

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#214 Post autor: carrion »

kisiel pisze:kurwa no nie:) możesz mnie zacytować????
OK ale będę musiał dokończyć grafikę na party... weźmiesz komodorka żebym mógł skorzystać? nie zapomnisz o joy'u? :)

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#215 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

NUFLI to jak muzyka 3 kanaly + sample

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#216 Post autor: carrion »

+ 100 razy na ramkę

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#217 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

tylko ten Sid Bóg..

k.

#218 Post autor: k. »

Jak na piernik to pewnie sprzęt węzmę bo musze betatesterom pokazać jak się flashuje xilinxa, no i chciałbym przetestować TDC z 1541U.

Awatar użytkownika
Cobra
Grupa: Samar

#219 Post autor: Cobra »

Sebaloz/Lepsi.De pisze: No a normalne gfx kompo to tylko originalne grafiki (tak jak na Breakpoint, Riverwash)
zgadzam się!
I tu kieruję słowa przede wszystkim do organizatorów lub tych co za compoty będą odpowiadać.Należy tę kwestię rozpatrzyć. Dawniej na party skany były dyskwalifikowane. Obecnie jesli ktoś chce pokazać taką "grafikę" to organizatorzy powinni puścić je poza konkursem.
8 bit rulez:)

k.

#220 Post autor: k. »

no to ja się muszę się nie zgodzić Black Hole to pełen partyjny wyczes ;)
Nie odbierajcie Nam chęci tworzenia na PC!!!!

ODPOWIEDZ