Silly Venture 2k14
- Sebaloz/Lepsi.De
Aha, jeszcze w tym roku kompomaszyna wzbogaciła się o dopałkę 16MHz choć ofcoz wszystkie dema w kompo szły z nią w trybie offSPECYFIKACJA PLATFORMY PREZENTACYJNEJ - ATARI 8-BIT
Atari XL/XE/XEGS (PAL)
Procesor 6502 lub 65c816
1088kB / 576kB (tryb "zgodności" z 130XE) portB RAM
Stereo
MyDOS 4.5x / Sparta DOS X 4.42
XL OS, lub DracOS 65c816
HDD: (PBI/ECI) IDE/KMK-JŻ
A także Atari XL/XE ze stacją dysków - stacja podłączona przez złącze SIO odczytująca standardowe gęstości (SD, ED i DD). Wykorzystanie rozszerzeń (np. 65816, VBXE) jest możliwe po wcześniejszej konsultacji z organizatorem i ew. dostarczeniu własnego sprzętu.
Spokojnie - bez napinki. Nie szukam złodziei. Wrecz przeciwnie:
a) Inspiracje są ważne i potrzebne
b) Booze wydało demo pare tygodni temu - musielibyście być mega aktywni żeby w takim tempie sie inspirować
A tak z innej beczki: gratulacje - świetne demo i ewidentnie polsca scena Atari ma lepszy okres ostatnio niż c64
Peace!
a) Inspiracje są ważne i potrzebne
b) Booze wydało demo pare tygodni temu - musielibyście być mega aktywni żeby w takim tempie sie inspirować
A tak z innej beczki: gratulacje - świetne demo i ewidentnie polsca scena Atari ma lepszy okres ostatnio niż c64
Peace!
Elysium vs Arise. Czym byłoby dobro bez zła?
Chyba zaslużenie wygrał. Atari do pewnego rodziaju kawałków nadaje się nieźle Tylko basu brakuje...randall pisze:ciekawe: music compo na XL/XE wygrał XTD. mniemam, że to ten XTD, czyli Piotr Bendyk?
tu se można posłuchać w przeglądarce:
http://www.xtd.evil.pl/player.php?empe=The_Third.mp3
Zamiast podpinac sid'a do Atari może ktoś by tam zrobił jakąś przystawkę by jeden z kanałów filtrować
- Sebaloz/Lepsi.De
Tak XTD to ten XTD I męczy POKEYa już od około roku, jak widać z powodzeniem - I miejsce w zeszłym roku na RetroKomp, I w tym na SV.
Co do basów, to taki trochę mit, akurat tego ciekawszego basu XTD nie używa, on jest po prostu dość trudny w kontroli. Niestety POKEY wszystko co generuje to prostokąt i jego ewentualne zaburzenia. To nie w każdej częstotliwości brzmi dobrze, wymaga sztuczek. Ot taki chip dla kombinatorów Tym niemniej można wycisnąć z niego parę zaskakujących brzmień, szczególnie dlatego, że nie ma sprzętowej obwiedni, więc w każdym momencie dźwięku można nim operować (coś na podobieństwo timerów na ST i YM).
A co do podpięcia SIDa do Atari, to projekt wszedł w fazę końcową, w sensie zamówienia będą zbierane około stycznia i jestem wielkim fanem tego urządzenia. Najciekawsze jest to, że cartridge (zawierający 2 SIDY tak na marginesie ) ma wejście do którego należy podpiąć wyjście z POKEYów i miksuje dźwięk, ale można aplikować filtry SIDa na dźwięku z POKEYa, więc pojawi się jakaś nowa jakość Na razie z oprogramowania są tylko odtwarzarki SIDów, ja osobiście postawiłem sobie ambitne zadanie stworzenia multichip trackera na ten kombajn
Co do basów, to taki trochę mit, akurat tego ciekawszego basu XTD nie używa, on jest po prostu dość trudny w kontroli. Niestety POKEY wszystko co generuje to prostokąt i jego ewentualne zaburzenia. To nie w każdej częstotliwości brzmi dobrze, wymaga sztuczek. Ot taki chip dla kombinatorów Tym niemniej można wycisnąć z niego parę zaskakujących brzmień, szczególnie dlatego, że nie ma sprzętowej obwiedni, więc w każdym momencie dźwięku można nim operować (coś na podobieństwo timerów na ST i YM).
A co do podpięcia SIDa do Atari, to projekt wszedł w fazę końcową, w sensie zamówienia będą zbierane około stycznia i jestem wielkim fanem tego urządzenia. Najciekawsze jest to, że cartridge (zawierający 2 SIDY tak na marginesie ) ma wejście do którego należy podpiąć wyjście z POKEYów i miksuje dźwięk, ale można aplikować filtry SIDa na dźwięku z POKEYa, więc pojawi się jakaś nowa jakość Na razie z oprogramowania są tylko odtwarzarki SIDów, ja osobiście postawiłem sobie ambitne zadanie stworzenia multichip trackera na ten kombajn
Hej, no jaki kilkuletni użytkownik Atari (zanim kupiłem c64) to z tym basem to jednak się będę upierał przy swoim Bez filtrów nie ma basów. Jest niskie bzyczenie w którym jest za dużo wysokich tonów. Dam się przekonać tylko mp3 z Atari (zgrywka) albo czymś co pod Altirra chodzi ale ja jak dotąd nie słyszałemwieczor pisze:Co do basów, to taki trochę mit, akurat tego ciekawszego basu XTD nie używa, on jest po prostu dość trudny w kontroli.
A co do tej karty na Atari z sid'em to jesli rzeczywiści chcesz powalczyć to kiedyś popełniłem edytor muzyczny na c64 więc jak chcesz to służe źrodłami playera(ów) Longhair'a + edytora mojego (ale edytor to nic specjalnego). Jak masz jakiś sensowny player na Atari to można z tego zrobić "zgrzewkę"
p.s. co to w ogóle ma być - scena Atari nas zawstydza nie tylko aktywnością ale tez merytorycznym poziomem dyskusji
- Sebaloz/Lepsi.De