@Carrion ale nie każdy jest aż tak wielkim społecznikiem jak Ty :]
Na pewno napiszę coś o moim powrocie do retro, bo to trochę śmieszne jak 2 razy się pomyliłem i nie wyszło z tego nic złego
A co do artykułów, czy kursów - jak nie będzie zainteresowania to może powstaną jako repetytoria dla mnie i może przy okazji będą nadawały się na materiał na portal.
Wczoraj miałem taką sytuację na Atari Age gdzie w wątku o Mad Pascalu (gdzie od prawie roku wrzucam przykłady), wrzuciłem kod dla C+4 i zleciały się jakieś marudy, że to forum o Atari i w ogóle (chociaż, że mam wrzucać kod C+4 czy C64 do tego wątku uzgodniłem prywatnie z autorem Mad Pascala)... Dla mnie kod to kod, do tego ja nie wiem, ale niektórzy sobie chyba wyobrażają, że ja sobie zadaję trud napisania czegoś, żeby się pochwalić czy coś... Dla mnie taki wpis czy to na portalu Atari czy C64 to jednak poświęcenie kilku chwil, które mogę przeznaczyć inaczej.
Ergo nie mam potrzeby się niczym chwalić, jeżeli coś piszę to w celach popularyzatorskich czy edukacyjnych a doświadczenie w "forumowaniu" mi podpowiada, że retro składa się w dużej części także ze starych pierdzieli, fanatyków platformy i zwykłych marud i już dawno straciłem wiarę w milczącą większość

jeżeli jest jakaś opozycja do osób, które wymieniłem to niech się odzywa bo inaczej ton nadają krytykanci.
Najlepsi twórcy na 8-bit rzadko się udzielają na forach bo albo szkoda im czasu alb nie chce im się przepychać z tymi internetowymi gadułami i pokusa, żeby ich naśladować chociaż w aspekcie forumowym jest zbyt silna
OK. Chciałem tylko wyłuszczyć, że jak będzie zainteresowanie to coś zrobię NA PEWNO, a jak nie będzie to jak mi się zachce bo wtedy człowiek robi to bardziej dla siebie :]
----
Dobra zabieram się to napisania jak szukając prostej platformy dla siebie 2x się pomyliłem i że dzięki temu znam trochę komputer o którym jak każdy komodorowiec z lat 90 miałem zdanie, że jest zrobiony z g... i stali. Albo o tym, że jak szukając języka dla siebie poznałem kilka języków programowania na 8-bit jak: Action!, Effectus, Millfork, Mad Pascal czy K65.
Nawet mają jakieś doświadczenie w programowaniu postawienie pierwszych kroków a 8-bit nie było dla mnie łatwe i chciałbym jakoś tym tekstem zachęcić każdego czytającego by spróbowania swoich sił, bo bez względu na 8-bit platformę jest to ciekawa przygoda.