Sprzętowa detekcja krótkich linii
Sprzętowa detekcja krótkich linii
W którymś polskim magazynie dyskowym był kiedyś schemat sprzętowej detekcji krótkich linii. W skrócie to po włączeniu na ekranie pokazywały się paski w miejscach gdzie jest badlines. Kojarzy ktoś bo nie mogę namierzyć.
Generalnie to może na forum zrobić dział z przeróbkami sprzętowymi: można by wrzucić schemat resetu stacji, schemat +60KB, irq/io/$01 indicator, covoxa, bursta etc.
Co o tym myślicie?
Generalnie to może na forum zrobić dział z przeróbkami sprzętowymi: można by wrzucić schemat resetu stacji, schemat +60KB, irq/io/$01 indicator, covoxa, bursta etc.
Co o tym myślicie?
Była ciemna, burzliwa noc.
Re: Sprzętowa detekcja krótkich linii
Tego o co pytasz nie znam, ale chętnie bym przytulił
. : dream : .
Boom!
Boom!
W ogóle to przydałoby się odświeżenie starych schematów, zdigitalizowanie ich przy użyciu współczesnych narzędzi jak Kicad. Schematy, te wydrukowane w niskiej rozdzielczości albo narysowane w paincie, często są ledwo czytelne i niezrozumiałe.
Co do konkretnie omawianych płytek to hardware'owej detekcji badlinii nie widziałem. O covoxie najwięcej do powiedzenia może mieć Data/Tropyx bo jako jeden z nielicznych w ogóle działa coś na scenie z tym rozszerzeniem, chyba nawet ze stereo covoxem.
Co do konkretnie omawianych płytek to hardware'owej detekcji badlinii nie widziałem. O covoxie najwięcej do powiedzenia może mieć Data/Tropyx bo jako jeden z nielicznych w ogóle działa coś na scenie z tym rozszerzeniem, chyba nawet ze stereo covoxem.
Wszystkie schematy o ile pamietam byly u nas w trawniku, stad pytam bo mogę wyciągnąć i wrzucić całość.rime. pisze: ↑25 mar 2023, 18:02W ogóle to przydałoby się odświeżenie starych schematów, zdigitalizowanie ich przy użyciu współczesnych narzędzi jak Kicad. Schematy, te wydrukowane w niskiej rozdzielczości albo narysowane w paincie, często są ledwo czytelne i niezrozumiałe.
Akurat detektora krótkich linii nie dawaliśmy.
- KB777reborn
- Grupa: 1100°Crew
- Kontakt:
Mi się wydaje, że to było w C&A. Generalnie był tam cykl z dziwnymi rzeczami, bodajże np. RAM-dysk z RAMem podłączonym przez 8255 - choć może mi pamięć już szwankować
1100°C
-
Taki układ jest bardzo prosty ale jego instalacja wymaga otwarcia obudowy.
O kurde, to chyba sobie darujehobocti77x_ pisze: ↑30 mar 2023, 12:29Taki układ jest bardzo prosty ale jego instalacja wymaga otwarcia obudowy.
-
Jest jeszcze jeden sposob i powinien zadzialac bez rozbierania choc moga (beda przy duszkach) wystapic falszywe wskazania na ramce.
Ale uklad bedzie bardzo oszczedny.i w polu wskazania beda wlasciwe. Powinna wystarczyc jedna dioda , kawalek zlacza do extension (mozna uzyc carta) plus kabel sygnalowy domonitora .
Ale uklad bedzie bardzo oszczedny.i w polu wskazania beda wlasciwe. Powinna wystarczyc jedna dioda , kawalek zlacza do extension (mozna uzyc carta) plus kabel sygnalowy domonitora .
Koledze proponuje sprawdzić definicję SARKAZMU a jak ktoś faktycznie ma schemat do krótkich linii to poproszęhobocti77x_ pisze: ↑30 mar 2023, 16:09Jest jeszcze jeden sposob i powinien zadzialac bez rozbierania choc moga (beda przy duszkach) wystapic falszywe wskazania na ramce.
W wolnej chwili pozgrywam schematy tego co sam montowałem w swoim C64 (tak, musiałem go otwierać ) czyli bursta, +60KB Fiza, reset stacji, podgłaśniacz sampli na nowego sida na starej routinie, irq/IO/nmi indicator. Wszystko będzie w jednym miejscu to jak komuś się będzie jeszcze chciało montować w dobie emu i ultimate to będzie miał jak znalazł.
C&A mam w pdf wszystkie numery i nie zauważyłem ale jeszcze przejrze.KB777reborn pisze: ↑30 mar 2023, 10:37Mi się wydaje, że to było w C&A. Generalnie był tam cykl z dziwnymi rzeczami, bodajże np. RAM-dysk z RAMem podłączonym przez 8255 - choć może mi pamięć już szwankować
-
pajda pisze: ↑30 mar 2023, 21:51Koledze proponuje sprawdzić definicję SARKAZMU a jak ktoś faktycznie ma schemat do krótkich linii to poproszęhobocti77x_ pisze: ↑30 mar 2023, 16:09Jest jeszcze jeden sposob i powinien zadzialac bez rozbierania choc moga (beda przy duszkach) wystapic falszywe wskazania na ramce.
W wolnej chwili pozgrywam schematy tego co sam montowałem w swoim C64 (tak, musiałem go otwierać ) czyli bursta, +60KB Fiza, reset stacji, podgłaśniacz sampli na nowego sida na starej routinie, irq/IO/nmi indicator. Wszystko będzie w jednym miejscu to jak komuś się będzie jeszcze chciało montować w dobie emu i ultimate to będzie miał jak znalazł.
-
BA - |<--Video out.
Definicja sarkazmu znam, a i o elektronice mam jako takie pojecie.
Definicja sarkazmu znam, a i o elektronice mam jako takie pojecie.
RAMcart był na 100%, nawet to był temat okładkowy z tego co pamiętam.pajda pisze: ↑30 mar 2023, 21:52C&A mam w pdf wszystkie numery i nie zauważyłem ale jeszcze przejrze.KB777reborn pisze: ↑30 mar 2023, 10:37Mi się wydaje, że to było w C&A. Generalnie był tam cykl z dziwnymi rzeczami, bodajże np. RAM-dysk z RAMem podłączonym przez 8255 - choć może mi pamięć już szwankować
. : dream : .
Boom!
Boom!