wierność brzmienia SID a czyszczenie śmieciuchów :)
wierność brzmienia SID a czyszczenie śmieciuchów :)
Kontynuujemy dyskusję dotyczącą wyciagnięcia maksymalnej jakości ze zgrywek z SIDa - tutaj przykłady z wykorzystaniem mojej metody na potrzeby arise #$10.
Czyli 24bit processing vs 16bit processing. Zapraszam do odsłuchu
http://arise64.pl/misc/autistik16bitprocessed.flac
http://arise64.pl/misc/autistik24bitprocessed.flac
Dodam że specjalnie wykorzystałem autistik, bo jest fajny poszarpany i naprawdę trudno go dobrze wyczyścić (no.2 można by jeszcze spokojnie poprawić).
Czyli 24bit processing vs 16bit processing. Zapraszam do odsłuchu
http://arise64.pl/misc/autistik16bitprocessed.flac
http://arise64.pl/misc/autistik24bitprocessed.flac
Dodam że specjalnie wykorzystałem autistik, bo jest fajny poszarpany i naprawdę trudno go dobrze wyczyścić (no.2 można by jeszcze spokojnie poprawić).
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.
no ten drugi zdaje sie mniej piszczy/szumi tak na pierwsze odsluchanie na chujowych sluchawkach aczkolwiek moglem sie sugerowac tym co moog powiedzial bo widzialem oznaczenia 16/24 bit.
teraz wzialem na troche lepsze sluchawki i puscilem sobie dwa na raz pierwszy kawalek na lewe kanal/ucho i drugi na prawe no i z lewej slychac ten pisk bardziej a z prawej wydaje sie czystsze.
Na widmo patrzac to tez pierwszy wydaje sie bardziej poszarpany. Przynajmniej w tych nizszych czesciach tam od 15tej sekundy co to przejscie jest to wyraznie widac.
pozatym output level na drugim podbija wyzej. niewiele wyzej, ale wyzej. Czyli jest roznica. Fajny kawalek xD
Pozniej podrzucilem sluchawki w gore znaczy zamieszalem lewy z prawym ze nie wiedzialem ktory na ktorym uchu leci, no i okazalo sie ze mam lewe ucho mocniejsze - dzieki Wacek!
teraz wzialem na troche lepsze sluchawki i puscilem sobie dwa na raz pierwszy kawalek na lewe kanal/ucho i drugi na prawe no i z lewej slychac ten pisk bardziej a z prawej wydaje sie czystsze.
Na widmo patrzac to tez pierwszy wydaje sie bardziej poszarpany. Przynajmniej w tych nizszych czesciach tam od 15tej sekundy co to przejscie jest to wyraznie widac.
pozatym output level na drugim podbija wyzej. niewiele wyzej, ale wyzej. Czyli jest roznica. Fajny kawalek xD
Pozniej podrzucilem sluchawki w gore znaczy zamieszalem lewy z prawym ze nie wiedzialem ktory na ktorym uchu leci, no i okazalo sie ze mam lewe ucho mocniejsze - dzieki Wacek!
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Różnica jest słyszalna.
24bitowy kawałek jest mocniejszy, ma większą dynamikę, mocniejsze basy, wyraźniejszy i bardziej czystszy. To raczej naturalna konsekwencja próbkowania z większą ilością bitów
24bitowy kawałek jest mocniejszy, ma większą dynamikę, mocniejsze basy, wyraźniejszy i bardziej czystszy. To raczej naturalna konsekwencja próbkowania z większą ilością bitów
http://www.riversedge.pl/ - Zapraszam na nową odsłonę mojej strony z artykułami i galerią! Scena C64, wywiady, relacje z koncertów etc.
wacek - napewno roznica miedzy tymi dwoma to tylko rozdzielczosc probkowania i przefiltrowanie zaklocen z VICa? cos mi sie zdaje ze do wersji 24 dolozyles jeszcze jakies szmery bajery i wpuszczasz wszystkich w maliny.
obie zgrywki sa w porzadku. nie wiem ktora lepsza, ale nie o to pytasz - moja odpowiedz to "nie jestem muzykiem i slysze".
obie zgrywki sa w porzadku. nie wiem ktora lepsza, ale nie o to pytasz - moja odpowiedz to "nie jestem muzykiem i slysze".
No dokładnie tylko tyle i aż tyle.prezes pisze:wacek - napewno roznica miedzy tymi dwoma to tylko rozdzielczosc probkowania i przefiltrowanie zaklocen z VICa?
Próbka 1 zgrana w 16-bitach, bardzo precyzyjnie zbudowany noise footprint, filtracja, następnie tylko normalizacja. Żadnych ingerencji.
Próbka 2 zgrana w 24-bitach, noise footprint j/w tylko w 24-bitach (pozostałe parametry filtracji identyczne), normalizacja. Żadnych dodatkowych ingerencji.
Ja jestem trochę purystą w tym znaczeniu, że z jednej strony w arise#$10 chcę mieć oryginalny dźwięk z c64 (nie gówna spod emulatora, bo moim zakom częstokroć nie dają rady), a z drugiej strony chcę mieć to bez dodatkowych zakłóceń chociażby ze strony stacji czy vica. No i nie będę tego dźwięku w żaden sposób equalizować czy kompresować, bo ma być keeping it real
Poczekajcie aż założę wątek o przewadze jakości obrazu w arise#$10 nad resztą stawki
Arise - keeping your eyes wide open since 1991.
Sprawdzałeś Sidplaya2.5 albo Vicka 2.1 (resid-fp) ?wackee pisze:Ja jestem trochę purystą w tym znaczeniu, że z jednej strony w arise#$10 chcę mieć oryginalny dźwięk z c64 (nie gówna spod emulatora, bo moim zakom częstokroć nie dają rady)
VICa mozna odseparować zdajesię jedną nogą
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 15:12 przez booker, łącznie zmieniany 1 raz.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.
- Izaak Berenbaum
- Grupa: Tel Aviv
hoxs64 tez b. dobrze gra utwory z 8580(przy uzyciu resample jako sid sampling quality).
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 15:15 przez Izaak Berenbaum, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ale nie można sobie wybierać różnych definicji Filter Distorsiona co ma znaczenie coprawda najbardziej dla 6581.Izaak Berenbaum pisze:hoxs64 tez b. dobrze gra utwory z 8580.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.
A z ciekawości. Który zak? Możesz zrobić mp3 czy tam flaka? Chętnie posłucham.wackee pisze:No pewnie. Still sucks.booker pisze:Sprawdzałeś Sidplaya2.5 albo Vicka 2.1 (resid-fp) ?
- Izaak Berenbaum
Dla mnie oba piszczą tak samo i nie mają róznicy w basach i dynamice jak słyszy to V-12.leming pisze: teraz wzialem na troche lepsze sluchawki i puscilem sobie dwa na raz pierwszy kawalek na lewe kanal/ucho i drugi na prawe no i z lewej slychac ten pisk bardziej a z prawej wydaje sie czystsze.
Ale na mnie nie patrzcie, bo ja i tak głuchy jestem.
- Izaak Berenbaum
ludzie slysza roznice nawet po uzyciu demagnetyzerow plyt,past do smarowania koncowek kabli i inteligentnych czipow do poprawiania jakosci plyt cd:
http://www.audiovoodoo.glt.pl/
ergo jak chcecie cos porownywac to tylko slepy odczyt bo inaczej niektorzy beda slyszec roznice miedzy 48000hz a 47999hz.
http://www.audiovoodoo.glt.pl/
ergo jak chcecie cos porownywac to tylko slepy odczyt bo inaczej niektorzy beda slyszec roznice miedzy 48000hz a 47999hz.
Spisz przy okazji wszystkie numerki ze swojego Sida. Moze masz jakis ciekawy model. Mozna by wyslac chlopakom od resida-fp razem z nagraniem to by dorobili definicje.wackee pisze:No właśnie miałem zaproponowaćbooker pisze:A z ciekawości. Który zak? Możesz zrobić mp3 czy tam flaka? Chętnie posłucham.
Pyknę w wolnej chwili
Wot?Izaak Berenbaum pisze:[...] niektorzy beda slyszec roznice miedzy 48000hz a 47999hz.