Posiadam kilkanaście napędów różne modele które przeleżały sobie spokojnie x-lat w zaciszu domowej szafy. Problem polega głównie na braku odczytu dyskietek "file not found", "device not ready" i podobne związane z odczytem. Dyskietki da się sformatować ale przeważnie nie chce ich później odczytać. Czasami odczyta bez problemu dyskietkę i działa, po następnym włączeniu już nie i zabawa od nowa. Mechanizm dokładnie przekonserwowałem , nałozyłem nowe smary i wyczyściłem dokładnie głowice zgodnie ze sztuka spirytusem izopropylowym. Mechanizm po zabiegu pracuje prawie jak nowy. Głównie takie problemy dzieją się z nowymi 1541 II a stare pancerniki działają bez problemu. Mam też nową 1571 i tak samo się zachowuje, rozpakowana po 20 latach z oryginalnego pudełka. Nie mam pomysłu może jakiś dodatkowy problem z elektroniką występuje. Nie zawracałbym głowy ale mój kolega co kiedyś naprawiał zawodowo sprzęt commodore wyjechał i już nie wróci a potrafił naprawić sprzęt po wybuchu bomby atomowej

ps. Na jakiejś stronie o atari znalazłem świetny opis usterek i ich napraw można by i tu spólnymi siłami coś podobnego wykonać . Każdy ma jakieś doświadczenie w temacie.
Pozdrawiam
Mirek