Sporo czasu zeszło mi z lutowaniem 0603 bo to trzeba pod lupą się bawić. Programowanie to już bajka.
Czy jest sens? Zależy od Ciebie. Żona mi mówi, że to bez sensu bawić się 40 letnim sprzętem a sam wiesz jak to wyglada

Na poważnie, to widzę w tym sprzęcie duży potencjał i dlatego się nim bawię. Pytasz o BBS a już pisałem ze jest i działa (szybko). Nie działa tylko pobieranie z BBS np z theoldnet. IRC nie wiem ale są chaty.
Ostatnio co fajnego mi się spodobało to PHP directory. Na jakimś serwerze z php wrzucasz jeden plik php i swoje pliki a on generuje Ci listę do pobrania na C64. Na komodzie odpalasz ROM z obsługa wic64, ustawiasz sobie domyślny serwer na który wcześniej wrzuciłeś php, uruchamiasz dir.prg i dostajesz listę plików z gotowa komendą load do zatwierdzenia enterem. Kilka sekund i masz program w pamięci. Uruchamiasz lub zapisujesz. Bajka.
Transferu pomiędzy komodami nie sprawdzałem bo tylko jedna sztukę sobie zlutowalem. Są natomiast gry online na kilka osób ale nie mam z kim przetestować

Podsumowując, to za taka kasę mam narazie mnóstwo zabawy. Gotowiec jest droższy ale teraz jak już poznałem ten sprzęt to dałbym nawet więcej kasy za to żeby się nie bawić w montaż.
Trochę części mi zostało, więc jak kusi Cię samodzielny montaż to możemy się jakoś dogadać. Na pewno nie mam kompletu części.