Problem ze stacją 1581
Problem ze stacją 1581
Stacja zakupiona jakiś miesiąc temu na ebayu. Oczywiście była jako niesprawna. Okazało się że taśma łącząca napęd z elektroniką była zaśniedziała do tego stopnia że śniedź była wewnątrz przewodów i taśma była sztywna. Wymieniłem taśmę, od razu zrobiłem recap i stacja ożyła. Stacja do tego tygodnia pracowała normalnie jednak we wtorek padła podczas nagrywania dyskietki za pomocą CBMxfer i xum1541 z PC. Nagrałem już w ten sposób kilka dyskietek i było ok. Zacząłem szukać i okazało się że piny od włącznika były zasniedziałe więc chciałem go wylutować i podczas wylutu wyłącznik się rozpadł bo w środku sporo śniedzi było. Został wymieniony na nowy ale nic to nie zmieniło. Głównym objawem jest to że cały czas świecą się obie diody. Po włączeniu zasilania po kilku sekundach słychać takie 'trrr' czyli chyba napęd przesuwa głowice, ale to tylko raz przez sekundę. Sam napęd sprawdziłem w A500+ i czyta dyskietki bez problemu. Początkowo raz na kilka prób coś tam udało się odczytać lub chociaż wykryć stację w menu Finala 3 (read status). Pamięć rom sprawdziłem programatorem i odczytuje ją prawidłowo, weryfikacja z plikiem obrazu z netu też przechodzi ok. Wylutowałem układy U13, U9, U7, U12, U8 i uszkodzony był U8 (7406) więc go wymieniłem. Poprawiłem luty na wszystkich układach jednak nic to nie pomogło, a wręcz jest gorzej. Obecnie wygląda to tak że obie diody cały czas święcą, stacja po włączeniu po kilku sekundach daje ten cichy dźwięk przesuwania głowicy (to nie jest te charakterystyczne terkotanie), w menu finala 3 po wybraniu opcji read status komodorek się 'zamraża' i to samo jest przy próbie odczytania katalogu dyskietki, tak jakby próbował się ze stacją skomunikować ale nic się nie dzieje. Wyłączenie zasilania stacji w tym momencie powoduje odmrożenie komodorka i komunikat 'device not present'. Raczej nie jest to też wina przewodu srerial ani zsilacza bo ze stacją 1541-II nie ma problemu. Przejścia z drugiej końcówki kabla serial do pinów na płycie głównej (za flitrami EMI) też sprawdziłem żeby wykluczyć brak styku na złączach serial. Zaczynam się zastanawiać czy nie rozlutować całej płyty bo może gdzieś jakaś ścieżka pod którymś z układów zaśniedziała. Może ktoś z was ma jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić.
-
Re: Problem ze stacją 1581
Uszkodzic 7406 nie jest tak latwo.
Moze na razie niczego wiecej nie rozlutowuj.
na poczatek sprawdz zasilacz, czy daje prawidlowe napiecia pod obciazeniem.
Polaczenia mozesz sprawdzic omomierzem .
Skoro wylacznik i tasma byly zasniedziale to jak wygada PCB, wyprowadzenia ukladow ? Czy sa czyste ?
Jaki uklad wstawiles w miejsce 7406 ?
Moze na razie niczego wiecej nie rozlutowuj.
na poczatek sprawdz zasilacz, czy daje prawidlowe napiecia pod obciazeniem.
Polaczenia mozesz sprawdzic omomierzem .
Skoro wylacznik i tasma byly zasniedziale to jak wygada PCB, wyprowadzenia ukladow ? Czy sa czyste ?
Jaki uklad wstawiles w miejsce 7406 ?