Tapecart - ładowanie programu z pominięciem browser.prg

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Gordian

Tapecart - ładowanie programu z pominięciem browser.prg

#1 Post autor: Gordian »

Witajcie,
czy wiecie jak załadować program wykorzystując Tapecart, ale z pominięciem browser.prg?
Próbowałem poprzez LOAD "nazwa" oraz LOAD "nazwa",1,1, ale pomimo znalezienia programu, Tapecart wpada w nieskończoną pętlę próby ładowania pliku browser.prg. Bez pliku browser.prg komenda LOAD nie widzi Tapecart.

Awatar użytkownika
rime.
Grupa: Fancy Rats

Re: Tapecart - ładowanie programu z pominięciem browser.prg

#2 Post autor: rime. »

Dzieje się tak ponieważ tapecart z zamysłu nie jest emulatorem magnetofonu jak np. tapuino. Emulacja kaseciaka odbywa się tylko na potrzeby załadowania browsera. Do przesyłania plików do pamięci komputera, tapecart używa własnego protokołu już z poziomu browsera a ten nie jest ani podobny do ani kompatybilny z kernelowym odczytem czy zapisem. Jeżeli chcesz uzyskać szybszy dostęp do browsera to najprostszym rozwiązaniem jest wrzucenie go na jakiegoś carta.

Gordian

Re: Tapecart - ładowanie programu z pominięciem browser.prg

#3 Post autor: Gordian »

Dzięki rime.
Na szybkości mi nie zależy, chciałem ominąć ładowanie przez browser. Ostatnio zauważyłem, że prosty program działał niepoprawnie poprzez ładowanie/autostart z browsera. Jedynym wyjściem było załadowanie z browsera, a po tym reset i start już bezpośrednio z Basica.

ODPOWIEDZ