Miałem ostatnio chwilę wolnego czasu i postanowiłem pobawić się moimi starymi zabawkami. Mam c64c z PCB no. 250469 rev B, czyli z procesorem 8500 i sidem 8580r5. Telewizor podłączony poprzez port video, composite+audio. Obraz jest, całkiem stabilny, kolory się zgadzają, za to muzyki brak. Standardowa procedura z forum, zmierzone napięcia zasilające +5,1V oraz 9,13 V na układzie są, tranzystor q3 sprawny, na 27 nóżce układu cisza, ewidentnie padnięty SID. Kupiłem nano swin SID, bo wiadomo jak jest z dostępnością oryginałów. No i cisza... Co jeszcze mogę sprawdzić? Do układu wchodzi sygnał zegarowy, ale skoro wszystko wystartowało to obstawiam zegar ok. nóżka reset jest połączona z reset procka, więc jakby coś było nie tak to procek by nie wystartował. Nóżka r/w idzie bezpośrednio do vica, tak jak linie a0 do a4 oraz d0 do d7. Tak samo sygnał cs. Wejście potx i poty czhyba nie ma znaczenia dla pracy sida. Kondensatory c70 i c71 od filtów też są ok.
Czy jest taka możliwość, że VIC 8565 padł jakoś tak dziwnie, że obsługuje poprawnie grafikę, ale nie komunikuje się z SID-em?
Proszę o podpowiedż, bo pomysły mi się kończą a chciałem psłuchać muzyki