A tak na marginesie. czy da się do C64 podłączyć jakoś stacje dyskietek 3,5" z PC

No i czy istnieje jakiś kompilator PASCALa na C64

Możesz podłączyć C64 do TV LCD, ale nie uzyskasz idealnego obrazu.Jacek31 pisze:Witam jestem tu nowyMam w domu C64 i chciałbym go uruchomić, ale nie wiem czy można go bezpiecznie odłączyć do TV LCD 32". Nie wiem czy przypadkiem nie uszkodzę sobie TV. No i bardzo by mnie interesował właśnie kabelek S-Video.
A tak na marginesie. czy da się do C64 podłączyć jakoś stacje dyskietek 3,5" z PCBo ja posiadam magnetofon, który raczej do programowania jest słabym zapleczem.
No i czy istnieje jakiś kompilator PASCALa na C64Bo akurat w tym języku uczyłem się w szkole programować. BASIC też lubię, ale to język trochę ograniczony.
Allegro pomoże, dostaniesz tam w chyba znośnej cenie stacje, kabel i cart choć nie zawsze będą dostępne.Hm.. więc muszę poszukać jakieś stacji dyskietek do C64. Może jeszcze kumpel od brata ma w domu C64, on właśnie miał stacje dyskietek. Idea mam nadzieje że poszła do złomu. Inny mój problem to, to że mój C64 dostałem gratis, bo chciano po prostu do śmieci wyrzucić i nie mam kompletnie do niego softu Question Ani krdridza.
Tak, ma wiele zastosowań ale chyba najbardziej przydatną jest diametralne przyśpieszanie stacji dysków o 20x więcej niż standardowo jeśli wierzyć tekstowi, który cart wyświetla.A tak na marginesie, bo dopiero raczkuje w tematyce. Jak dobrze rozumię to Action Repley to właśnie specjalny kardridz do C64 Question Idea
Nie przydadzą się do programowania. Ja kodując na c64 używał Finala III (Jedno demo i gra powstała w monitorze tego kartridża) Teraz zdecydowanie wybieram Cross assemblery. W tym (http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=130) wątku znajdziesz więcej informacji.
Ja was nie rozumiem, nowy user przychodzi po helpa z hardwarem, a wy mu wciskacie emulatory, a chyba nie tego szuka. No i nie trzyma się to nawet tematu wątku, który jest w dziale Hardware...Nitro pisze:Jacek31: wydaje mi się, że nie wiesz o istnieniu emulatorów, to programy, które udają różne sprzęty na współczesnych PC'tach, takim emulatorem w przypadku C64 jest Vice.
http://www.viceteam.org/
Naprawdę przyjazny w obsłudze, jest polski język nawet.
Jeśli to do mnie było to ja nie rozumiem o co ci chodziV-12 pisze: Ja was nie rozumiem, nowy user przychodzi po helpa z hardwarem, a wy mu wciskacie emulatory, a chyba nie tego szuka. No i nie trzyma się to nawet tematu wątku, który jest w dziale Hardware...