... w każdym bądź razie ja będę się trzymał przyjętej pinologii, czyli tak jak na foto powyżej (a Ty sobie przetłumacz na swoje

w razie czego).
Na płytce czytnika (dowolnego) przecinamy następujące ścieżki biegnące od procka czytnika do pinów gniazda karty SD:
SD9 (DAT2)
SD1 (CS)
SD2 (DI)
SD5 (SCLK)
SD7 (DO)
SD8 (DAT1)
... po czym odcięte piny gniazda karty SD: SD9 i SD8 lutujemy "na sztywno" do masy (konfiguracja karty SD do pracy z szyną SPI), a do pozostałych pinów j.w. lutujemy kabelki od płytki SD2IEC zgodnie z opisami na tym schemacie montażowym:
... przy czym SD1=SD01 itd.
Dodatkowo na płytce czytnika kart SD należy odciąć od procka czytnika ścieżki biegnące do przełączników stanu karty, które się znajdują w gnieździe karty SD. Do "uwolnionych" styków przełączników podlutować kabelki: SD CARD_DETECT i SD WRITE_PROTECT od płytki SD2IEC. Styki tych przełączników są blisko siebie (na brzegu gniazda), który jest który należy zlokalizować, a wiedząc jak działąją te przełączniki nie będzie z tym problemu (u mnie przełącznik SD WRITE_PROTECT jest z brzegu gniazda, ale nie mam pewności czy tak samo są rozmieszczone we wszystkich typach gniazd do kart SD?):
- SD CART_DETECT zwiera styk do masy, jak karta jest w gnieździe
- SD WRITE_PROTECT rozwiera styk od masy, jak przełącznik na karcie SD jest w pozycji LOCK (karta zabezpieczona przed zapisem).
Pozostało jeszcze dolutować do płytki czytnika kabelki od płytki SD2IEC z zasilaniem: +5V i masą (GND) (z lokalizacją masy nie ma problemu, natomiast +5V zgodnie z rozpiską złącza USB)
... ot i cała przeróbka czytnika SD w celu dostosowania go do współpracy z płytką SD2IEC.
PS1 Przypominam, że jak wykorzystujemy czytnik SD, to już nie potrzebujemy widocznego na powyższym schemacie montażowym stabilizatora +3V3!
... i jeszcze jedno, niektórzy pewnie pomyślą, że takie podejście do czytnika to istny hardcore

i owszem

, ale za to:
1/ czytnik kosztował mnie 2,80 PLN (kupując oddzielnie gniazdo karty SD i stabilizator +3V3 trzeba dać więcej)
2/ lutowanie gniazda SD na płytce uniwersalnej, to raczej niezbyt dobry pomysł!
PS2 @starymarabut, ma być dokładnie tak jak napisałeś