Kabel serial data na Allegro

W tym miejscu możemy do woli sprzedawać, kupować, oddawać przedmioty związane z Commodore oraz inne rzeczy kwalifikujące się do kategorii retro.
Wiadomość
Autor
dekanex

Kabel serial data na Allegro

#1 Post autor: dekanex »

Nie bawię się w handel na Allegro i zastanawia mnie po co ktoś wystawia do sprzedaży kilka(naście) takich samych ofert w dość różnych cenach?
IMG_0019.jpeg
IMG_0019.jpeg (81.14 KiB) Przejrzano 1727 razy
Czy to jakaś forma „marketingu”? Co zyskuje sprzedający przez takie działanie?
Dla mnie to denerwująca rzecz bo zaśmieca mi wyniki wyszukiwania i wątpię abym cokolwiek od takiego sprzedawcy kupił.

Gordian

Re: Kabel serial data na Allegro

#2 Post autor: Gordian »

Odfiltruj wyniki wybierając jako miejsce wysyłki "Wysyłka z Polski" oraz "Wysyłka z USA".

dekanex

#3 Post autor: dekanex »

To w jakiś sposób rozwiąże mój problem, lecz interesuje mnie także geneza problemu.
Co daje sprzedającemu takie postępowanie?

Gordian

#4 Post autor: Gordian »

Myślę, że Allegro wykorzystują sprzedawcy z AliExpress, albo jakaś forma dropshippingu. Różnice cenowe na podobnej zasadzie jak we wspomnianym AliExpress przy jakimkolwiek innym produkcie - tam często jest rozstrzał.

hobocti77x_

#5 Post autor: hobocti77x_ »

To taka przynęta na "modelowego frajera", któremu będzie można wepchnąć wszystko.
Już samo klikniecie daje tej firmie informację, że wchodzący jest potencjalnym kandydatem do zaliczenia w szukanej grupie :lol:

dekanex

#6 Post autor: dekanex »

Teraz powstaje pytanie czy to się opłaca? Wystawienie przedmiotu kosztuje, lecz przy tej cenie pewnie już przy pierwszym „frajerze” się to zwraca. Chyba nie jestem świadomy ilu „frajerów” stąpa po tej ziemi :D

hobocti77x_

#7 Post autor: hobocti77x_ »

Co się nie opłaca, taki "frajer" to żyła złota, sam nawet nie zdaje sobie sprawy, jaki jest cenny. 😂
A skąd wiesz, że to nie wystawia samo Aledrogo, naśladujące tego zgiganta na "e"?
Mechanizm jest prosty sprzedawca "X" wystawia kabelek za 0,50 gr(nawet nie jest swiadomy ze go Aledrogo ... bez mydla pokazujac jego oferte tylko niezainteresowanym) . No to teraz "AI " wystawia 1000 ofert w cenie ciągu logarytmicznego x99 ;). Potencjalnemu frajerowi "Y" nie pokazuje się oferta za 0,50 a oferty wygenerowane.
Frajer widzi 100 ofert w cenie od 10.000 do 99 zł i bierze najniższą ;). Jak znajdzie się ich więcej to się zleci chińczykowi z wysyłką.

hobocti77x_

#8 Post autor: hobocti77x_ »

Dodatkowy efekt to tresowanie sprzedajacych i kupujacych na gotowosc na wyzsze ceny co przeklada sie na wyzsze marże. ;)
Ot taka socjotechnika stadna ;)

Gordian

#9 Post autor: Gordian »

Jest kilka dyskusji na ten temat na forum Allegro: https://www.google.com/search?q=allegro+oferty+z+chin

ODPOWIEDZ