Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Przerobione commodore 64

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Przerobione commodore 64

#1 Postautor: Remo » czw paź 10, 2019 1:04 pm

Witam
Jestem na forum pierwszy raz.Mam pewien problem z moim c64.Mianowicie po wlaczeniu zamiast pokazac sie standardowa strona mam napisane "Crackdos ".Nie moge wgrac zadnej gry poniewaz nie dziala instrukcja load.Dodam ze kupilem ten computer z niemiec.Moze wie ktos jaka instrukcja mozna wgrywac gry na takim sprzecie.Ma on jeszcze potencjometr nad klawiatura krory tez nie wiem poco jest i do czego.

carrion
Posty: 1752
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

Re: Przerobione commodore 64

#2 Postautor: carrion » czw paź 10, 2019 2:57 pm

Witaj na forum.
Wstaw może jakieś zdjęcia z ekranu tego cruackdosa no i z tym pokrętłem.
może ktoś coś pomoże.
NA hasło Crackdos CSDB i Google jakby milczą... może jakiś screenshot naprowadzi gdzie tego szukać.
retronavigator.com

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#3 Postautor: Remo » czw paź 10, 2019 3:38 pm

Przesylam zdjecia

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#4 Postautor: Remo » czw paź 10, 2019 3:57 pm

To sa zdjecia
Załączniki
20191010_153140-min.jpg
20191010_153140-min.jpg (1.7 MiB) Przejrzano 386 razy
20191010_153100-min.jpg
20191010_153100-min.jpg (1.22 MiB) Przejrzano 386 razy
20191010_152956_HDR-min.jpg
20191010_152956_HDR-min.jpg (1.43 MiB) Przejrzano 386 razy
20191010_152641-min.jpg
20191010_152641-min.jpg (1.15 MiB) Przejrzano 386 razy
20191010_152636-min.jpg
20191010_152636-min.jpg (422.34 KiB) Przejrzano 386 razy
20191010_152620-min.jpg
20191010_152620-min.jpg (661.1 KiB) Przejrzano 386 razy
20191010_152617-min.jpg
20191010_152617-min.jpg (722.63 KiB) Przejrzano 386 razy

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 31
Rejestracja: sob maja 04, 2019 7:43 pm

Re: Przerobione commodore 64

#5 Postautor: Steffan » czw paź 10, 2019 4:22 pm

Witaj.
Z jakiego urządzenia chcesz ładować gry (stacja / magnet)? Czy ten Twój "potencjometr" nie jest czasem przełącznikiem?
Wygląda na przełącznik kernela. Potestuj różne ustawienia przełącznika, powinien dać się przełączyć na standardowy. Przełączanie oczywiście przy WYŁĄCZONYM zasilaniu.

Pozdro!
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#6 Postautor: Remo » czw paź 10, 2019 4:42 pm

Masz racje.To przelacznik,ale chyba popsuty bo najpierw kreci sie jak potencjometr dopiero potem jest dosc mocny opor i mozna ciezko przelaczyc.Przelaczylem i potem jeszcze co innego sie pokazalo "ZENON LOAD SYSTEM ONE"

Nameless
Posty: 129
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Przerobione commodore 64

#7 Postautor: Nameless » czw paź 10, 2019 7:33 pm

Masz eprom a w nim alternatywne kernale. Fajnie było by je zrzucić
W crackdosie wyglada ze jest wycięta obsługa magnetu :-)

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#8 Postautor: Remo » pt paź 11, 2019 4:04 am

Wie ktos moze jak zrobic z niego normalny c64

Nameless
Posty: 129
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Przerobione commodore 64

#9 Postautor: Nameless » pt paź 11, 2019 6:56 am

Wsadzić eproma z orginalnym kernalem.

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#10 Postautor: Remo » pt paź 11, 2019 8:54 am

Nie znam sie za bardzo na tym.Moglby ktos podac link na ebay.de ktory kernal powinienem kupic.Jest ich tam kilkanascie i kazdy inny.Ja bym chcial oryginalny c64

starymarabut
Posty: 269
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: Przerobione commodore 64

#11 Postautor: starymarabut » pt paź 11, 2019 11:38 am

Remo pisze:Nie znam sie za bardzo na tym.Moglby ktos podac link na ebay.de ktory kernal powinienem kupic.Jest ich tam kilkanascie i kazdy inny.Ja bym chcial oryginalny c64

Jak jesteś z PL, to możesz wysłać do mnie kompa na przywrócenie do orginalu.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Remo
Posty: 7
Rejestracja: czw paź 10, 2019 12:56 pm

Re: Przerobione commodore 64

#12 Postautor: Remo » pt paź 11, 2019 12:43 pm

niestety jestem z niemczech,a tak przy okazji jak moge zgrac z eprom

starymarabut
Posty: 269
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Przerobione commodore 64

#13 Postautor: starymarabut » pt paź 11, 2019 1:59 pm

Zanieść do jakiegoś serwisu rtv lub samochodowego.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości