Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak przesunąć zaka?

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 31
Rejestracja: sob maja 04, 2019 7:43 pm

Jak przesunąć zaka?

#1 Postautor: Steffan » sob sie 31, 2019 6:03 pm

Jak "skonwertować" / przesunąć plik z zakiem z np. $1000 na $2000? Jest jakaś apka na pc która by to ogarnęła (przepisała adresowanie)? Pokierujcie mnie proszę, bo nie wiem jak się za to zabrać. Pozdro.
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 40
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Jak przesunąć zaka?

#2 Postautor: juntek » sob sie 31, 2019 6:46 pm

Takie coś wykopałem ale nie testowałem https://www.linusakesson.net/software/sidreloc/index.php

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 31
Rejestracja: sob maja 04, 2019 7:43 pm

Re: Jak przesunąć zaka?

#3 Postautor: Steffan » ndz wrz 01, 2019 9:16 am

Dziękuje Ci bardzo za link! Sprawdziłem na kilku zakach i jak na razie nie trafiłem na takiego, którego nie dałoby się relokować (z tego co pisze autor, takie na pewno się trafią). Twórca apki Linus Akesson odwalił kawał dobrej roboty. Muszę się przyznać, iż nie zdawałem sobie sprawy, że relokacja zaka jest takim problemem. Linus na swojej stronie umieścił wpis, który objaśnia złożoność problemu. Dołączył kilka wykresów (na bazie HVSC) na temat zgromadzonych tam sid-ow. Polecam zapoznać się z wpisem, link powyżej.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
isildur
Posty: 245
Rejestracja: śr paź 26, 2011 3:04 pm
Grupa: Samar

Re: Jak przesunąć zaka?

#4 Postautor: isildur » pt wrz 20, 2019 9:04 pm

Istnieje spore prawdopodobieństwo, że Twoja muzyczka zrobiona jest w trackerze, który ma dedykowany relocator.
Zwłaszcza jeśli jest to któryś z nowszych, np. GoatTracker, czy CheeseCutter.

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 31
Rejestracja: sob maja 04, 2019 7:43 pm

Re: Jak przesunąć zaka?

#5 Postautor: Steffan » pt wrz 20, 2019 9:29 pm

isildur pisze:Istnieje spore prawdopodobieństwo, że Twoja muzyczka zrobiona jest w trackerze, który ma dedykowany relocator.
Zwłaszcza jeśli jest to któryś z nowszych, np. GoatTracker, czy CheeseCutter.


Dziękuję Ci za informacje. Żeby zgłębić temat mam dwa pytania.

1. Jak sprawdzić, czy rzeczywiście jest z któregoś z wymienionych trackerów (plik zawiera jakiś ciąg identyfikujący)? Przejrzałem kilka nowych i starych plików z sid-ami i nie rzucił mi się w oczy "identyfikujący" ciąg tekstowy, może jest tam jakiś "tajemniczy" bajt identyfikujący :) ?
2. Jeśli "będzie" z tych nowych trackerów, jak wygląda proces relokacji?
Pozdrawiam.
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
isildur
Posty: 245
Rejestracja: śr paź 26, 2011 3:04 pm
Grupa: Samar

Re: Jak przesunąć zaka?

#6 Postautor: isildur » pn wrz 23, 2019 1:04 am

Tak, kazdy player moze byc zidentyfikowany po unikalnym ciagu HEX.
Osobiscie uzywam do tego:
https://www.acid64.com

Najpierw musisz sobie tez odpalic JSIDdevice jako driver emulujacy SID i nacisnac F1 - w dolnej tabelce dostaniesz tracker, w ktorym byl zrobiony zak.
Mozesz tez wrzucic tutaj ten plik i postaram sie go zidentyfikowac ;)

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 31
Rejestracja: sob maja 04, 2019 7:43 pm

Re: Jak przesunąć zaka?

#7 Postautor: Steffan » pn wrz 23, 2019 5:05 pm

isildur pisze:Najpierw musisz sobie tez odpalic JSIDdevice jako driver emulujacy SID i nacisnac F1 - w dolnej tabelce dostaniesz tracker, w ktorym byl zrobiony zak.
Mozesz tez wrzucic tutaj ten plik i postaram sie go zidentyfikowac ;)


Zrobiłem jak napisałeś. Info otrzymane z acid64 wskazało na JCH NewPlayer (JCH NewPlayer V20). Poszukałem playera na csdb i faktycznie na dysku oprócz edytora znajdował się relokator. Relokacja przebiegła bezproblemowo.

Tak z ciekawości porównałem sobie zrelokowane pliki (pierwszy relokowany za pomocą aplikacji Sidreloc, o której pisał Juntek, oraz drugi relokowany w JCH NewPlayer V20. Pliki różnią się zawartością (nie jakoś znacznie, ale naliczyłem 61 różnych bajtów w różnych lokalizacjach) Oczywiście rozmiar plików jest identyczny.

Oba relokowane zaki grają identycznie jak "oryginalny". Widać iż sposobów na relokacje (udaną) jest wiele.

Dzięki Wam Panowie (Juntek i Isildur) znowu się czegoś nauczyłem. Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
Pozdrawiam.
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3742
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

Re: Jak przesunąć zaka?

#8 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pn wrz 23, 2019 11:40 pm

Roznica wynika z tego ze Sidreloc uzywa innych adresow strony zerowej niz oryginalny player/relokator.
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore


Wróć do „Programowanie & Produkcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość