Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

[K] SID do C64C

W tym miejscu możemy do woli sprzedawać, kupować, oddawać przedmioty związane z Commodore oraz inne rzeczy kwalifikujące się do kategorii retro.
Wiadomość
Autor
ch0mik
Posty: 7
Rejestracja: pt kwie 05, 2019 6:19 pm
Kontaktowanie:

[K] SID do C64C

#1 Postautor: ch0mik » pt kwie 05, 2019 6:22 pm

Kupię SID do C64C (taki mam obecnie MOS8580 r2)
Mój dziś się spalił ... po podłączeniu adaptera din5=>chinch z Alliexpres.
Zasilanie widzę, że jest w Commodore, ale dźwięku nie mam ani po chinch, ani po RF.
może być też zamiennik SIDa - SwinSID.

Cena przystępna - czyli mniej niż sam C64.

łezka się kręci ... https://www.youtube.com/watch?v=YqbR_13xpfw - jeszcze przedwczoraj grałem na nim ...



Pozdrawiam
Paweł

starymarabut
Posty: 257
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: [K] SID do C64C

#2 Postautor: starymarabut » pt kwie 05, 2019 7:22 pm

Swinsidy są na alle.
A ten adapter z ali to do czegoś innego jest.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

ch0mik
Posty: 7
Rejestracja: pt kwie 05, 2019 6:19 pm
Kontaktowanie:

Re: [K] SID do C64C

#3 Postautor: ch0mik » pt kwie 05, 2019 9:26 pm

starymarabut pisze:Swinsidy są na alle.
A ten adapter z ali to do czegoś innego jest.

ok, SwinSIDa/SIDa prawdopodobnie mam już zaklepanego od Forumowicza.
PS. Adapter na Ali był opisany że do Commody jest https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-1-5m-5-PIN-DIN-Male-to-2RCA-Male-Video-TV-A-V-Lead-Converter/32868654642.html

starymarabut
Posty: 257
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: [K] SID do C64C

#4 Postautor: starymarabut » pt kwie 05, 2019 11:11 pm

Kolory wtyczek nie zgadzają się z opisem tego kabla.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: [K] SID do C64C

#5 Postautor: Nameless » sob kwie 06, 2019 6:45 am

nie muszą :-D istotne jest do których pinów idą 4-2-3 czy 2-5-3

starymarabut
Posty: 257
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: [K] SID do C64C

#6 Postautor: starymarabut » sob kwie 06, 2019 11:04 am

Zgoda. Ale po co wprowadzać w zamęt klientów.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

hobocti77x
Posty: 23
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: [K] SID do C64C

#7 Postautor: hobocti77x » sob kwie 06, 2019 1:31 pm

Jest malo prawdopodobne aby przewod spalil sida. Raczej sprawdzilbym tranzystor wzmacniacza

ch0mik
Posty: 7
Rejestracja: pt kwie 05, 2019 6:19 pm
Kontaktowanie:

Re: [K] SID do C64C

#8 Postautor: ch0mik » sob kwie 06, 2019 2:45 pm

hobocti77x pisze:Jest malo prawdopodobne aby przewod spalil sida. Raczej sprawdzilbym tranzystor wzmacniacza


Kolega przed paroma chwilami przekazał mi C64G wraz zasilaczem i magnetofonem
Obrazek

jak podłączyłem Jego zasilacz do mojego C64C to dźwięku też nie było ... i magnetofon także nie chciał działać.
Obrazek

Czyli faktycznie może być brak 9V, chociaż sprawdzałem voltomierzem w środku czy dochodzi - ale może nie w tym miejscu sprawdzałem, co trzeba. Prośba o fotkę / namiar co trzeba zobaczyć.

Pozdrawiam
Paweł

hobocti77x
Posty: 23
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: [K] SID do C64C

#9 Postautor: hobocti77x » ndz kwie 07, 2019 11:05 am

Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png

ch0mik
Posty: 7
Rejestracja: pt kwie 05, 2019 6:19 pm
Kontaktowanie:

Re: [K] SID do C64C

#10 Postautor: ch0mik » ndz kwie 07, 2019 1:50 pm

hobocti77x pisze:Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png


dziś podjechałem moto - ładna pogoda, to skorzystałem - do Pana Marka z OLX ( https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2Ue5N/ ) - jednak SID padł, po wymianie SIDa wszystko poszło ok.
Dodatkowo mam teraz JiffyDOS, EXE DOS i coś jeszcze - taki 4in1 - nie wiem jeszcze co dokłanie, ponieważ dosłownie co wróciłem.

podsumowuąc - pacjent żyje i ma się dobrze ;)

PS. Pan Marek ma sporo fajnego sprzętu retro i neo retro w ofercie, ale nie na OLX (np. ZX 48+ na FPGA czy ZX 128 Harlequin) - chyba będę częściej zaglądał tam ;)

Dziękuje za wsparcie i szybką Waszą reakcję!

Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
Kacper
Posty: 12
Rejestracja: sob wrz 29, 2018 10:26 pm

Re: [K] SID do C64C

#11 Postautor: Kacper » pn kwie 08, 2019 10:05 pm

ch0mik pisze:
hobocti77x pisze:Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png


PS. Pan Marek ma sporo fajnego sprzętu retro i neo retro w ofercie, ale nie na OLX (np. ZX 48+ na FPGA czy ZX 128 Harlequin) - chyba będę częściej zaglądał tam ;)
Paweł


owy Pan Marek jest zarejestrowanym użytkownikiem ze speccy.pl
stąd też posiadanie ZX
C16, C+4, C64C, C64 + SD2IEC, C128, Atari 65 XE + SIDE2, Timex 2048, JS128, zx81, zx +, zx +2, MSX1


Wróć do „Bazar”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości