Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C128 i pulsująca dioda power

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

C128 i pulsująca dioda power

#1 Postautor: BenHur » ndz wrz 09, 2018 2:30 pm

Witam wszystkich, dorwałem ostatnio C128 i niestety mam z nim problem ponieważ po podłączeniu zasilania dioda power pulsuje. Zasilacz 100% sprawny, na układzie SID napięcia 12V oraz nie zrozumiałe dla mnie zamiast +5v miernik pokazuje na przemian 0v i 1v. Układ U28 wymieniłem na inny i dalej to samo. Koledzy mają jakieś sugestie lub porady?
Pozostałe układy wyjmowane i czyszczone kontakt PCC.

hobocti77x
Posty: 7
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128 i pulsująca dioda power

#2 Postautor: hobocti77x » śr wrz 12, 2018 12:18 am

Wyglada na zwarcie. Mozesz wyjac wszystkie uklady w podstawkach i sprawdzic czy zniknie.
Sprawdz tez czy ktorys z ukaladow nie robi sie zbyt goracy.

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#3 Postautor: BenHur » pt wrz 21, 2018 10:46 pm

hobocti77x pisze:Wyglada na zwarcie. Mozesz wyjac wszystkie uklady w podstawkach i sprawdzic czy zniknie.
Sprawdz tez czy ktorys z ukaladow nie robi sie zbyt goracy.


Po wyjęciu wszystkich układów dioda POWER się świeci.
Jak zamontuję wszystkie układy prócz U7 oraz U28 to jest ok, tzn dioda się pali światłem ciągłym.
Jeśli zamontuje którykolwiek z nich dioda pulsuje.
Jedyny układ jaki daje ciepło to regulator napięcia U59.
Reszta układów zimna. A SID po około 10min nie jest zimny jak pozostałe układy tylko taki letni.

hobocti77x
Posty: 7
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128 i pulsująca dioda power

#4 Postautor: hobocti77x » sob wrz 22, 2018 12:41 am

Jaki to model c128 ?

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#5 Postautor: BenHur » sob wrz 22, 2018 12:50 am

hobocti77x pisze:Jaki to model c128 ?

Płaski

hobocti77x
Posty: 7
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128 i pulsująca dioda power

#6 Postautor: hobocti77x » sob wrz 22, 2018 10:58 am

U28 CSG7801 mozesz przetestowac w plaskim c64.
A co sie dzieje jesli wyciagniesz wszystkie i pozostawisz tylko U7 lub U28 ?

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#7 Postautor: BenHur » sob wrz 22, 2018 1:25 pm

hobocti77x pisze:U28 CSG7801 mozesz przetestowac w plaskim c64.
A co sie dzieje jesli wyciagniesz wszystkie i pozostawisz tylko U7 lub U28 ?

Normalnie świeci się dioda power, jeśli wsadzę którykolwiek z nich lub obydwa to pulsuje LED dioda.
Posiadam jeszcze płytę od C128D jako dawcę, wymieniałem obydwa układy ale bez zmian. Czy to możliwe żeby kondensatory padły?

hobocti77x
Posty: 7
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128 i pulsująca dioda power

#8 Postautor: hobocti77x » sob wrz 22, 2018 1:41 pm

BenHur pisze:
hobocti77x pisze:U28 CSG7801 mozesz przetestowac w plaskim c64.
A co sie dzieje jesli wyciagniesz wszystkie i pozostawisz tylko U7 lub U28 ?

Normalnie świeci się dioda power, jeśli wsadzę którykolwiek z nich lub obydwa to pulsuje LED dioda.
Posiadam jeszcze płytę od C128D jako dawcę, wymieniałem obydwa układy ale bez zmian. Czy to możliwe żeby kondensatory padły?

A sprawdzales jej w tej drugiej plycie ?
Czy w tej dawcy organow efekt jest ten sam ?

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#9 Postautor: BenHur » sob wrz 22, 2018 4:16 pm

Nie da rady sprawdzić bo ona jest od 128D a cała płyta ma skorodowane ścieżki.

hobocti77x
Posty: 7
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 9:47 am

Re: C128 i pulsująca dioda power

#10 Postautor: hobocti77x » sob wrz 22, 2018 5:36 pm

BenHur pisze:Nie da rady sprawdzić bo ona jest od 128D a cała płyta ma skorodowane ścieżki.

A ten 7801 (U28) mozesz sprawdzic w c64 ?
Mozesz jeszcze omomierzem sprawdzic omomierzem opornosc kazdego wyjscia wzgledem , czy jest zwarcie GND i Vcc.

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#11 Postautor: BenHur » sob wrz 22, 2018 7:23 pm

Nie mam C64, tylko C128D sprawnego w plastikowej obudowie.

BenHur
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Re: C128 i pulsująca dioda power

#12 Postautor: BenHur » ndz wrz 23, 2018 5:22 pm

Chyba będę musiał się poddać :(
Wymieniłem kwarc Y2, rozebrałem włącznik i przeciściłem go i dalej nic.
Mam analizator logiczny ale nie wiem jak go podpiąć do c128.


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości