Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 44
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#1 Postautor: maliniak » pt sie 03, 2018 10:50 am

Dostępna jest nowa nieoficjalna wersja dla EF3 - Teraz są 4 sloty na wsparcie cartridgy, dochodzi dodatkowo Final Cartridge 3 +

https://github.com/KimJorgensen/easyflash/releases

Sprawdziłem u siebie i wszystko dobrze działa.

Jako ciekawostkę dodam iż po przeczytaniu artykułu wegi'ego w C&A Fan #06 "Przerabiane cartridgy" - postanowiłem wgrać do EF3 zamiast FC3++ - romy Black Box v 4 i 8 specjalne dla wersji 1541U i także działają w EF3. :)

aniol
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#2 Postautor: aniol » sob sie 04, 2018 8:43 pm

Kurcze, właśnie siedzę na updatem. Po aktualizacji CPLD nie chce mi wejść ef3-menu-init-1.3.1. Cofam się do poprzedniego CPLD i spróbuję od początku.

EDIT:

Coś jest nie tak z wkładem CPLD

1. Zworki na PROG, wrzucam CPLD via USB, koncowy komunikat: <<< All TDO outputs matched to the expected values! >>>
2. Zworki na DATA, odpalam easyprog z SD2IEC, flash CRT, SYSTEM, wybieram ef3-menu-init-1.3.1 i po kilkunastu sek mam ERROR: Verify error at 00:01:0:0000: data 2C != flash04

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 44
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#3 Postautor: maliniak » sob sie 04, 2018 9:38 pm

aniol pisze:wybieram ef3-menu-init-1.3.1


Albo menu albo init.
Czy ty przypadkiem nie flashujesz zipem?

W zipie ef-menu-init-1.3.1 masz:
Ef-menu-1.3.1.crt i ef-init-1.3.1.crt
I flashuj po kolei najpierw init potem menu.

aniol
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#4 Postautor: aniol » sob sie 04, 2018 9:45 pm

Źle wkleiłem nazwę, flashuję ef3-init-1.3.1.crt - i przy tym mam wspomniany błąd.

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 44
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#5 Postautor: maliniak » ndz sie 05, 2018 1:23 am

Uzywasz Easyprog 1.8.1?

aniol
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#6 Postautor: aniol » ndz sie 05, 2018 3:33 am

Tak, sprawdziłem na 1.8.1 i na 1.7.0. Wróciłem do poprzedniej wersji cpld 1.1.1

Nameless
Posty: 91
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#7 Postautor: Nameless » ndz sie 05, 2018 11:08 am

u mnie wszystko poszło bez problemu tylko po update FC3 nie uruchamia się i dostaję tylko ramkę

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 44
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#8 Postautor: maliniak » ndz sie 05, 2018 3:47 pm

aniol pisze:Tak, sprawdziłem na 1.8.1 i na 1.7.0. Wróciłem do poprzedniej wersji cpld 1.1.1


1. Instalacja sterownika EasyFlash ( najlepiej XP / jeśli win10 to wyłączasz sprawdzanie certyfikatów sterowników)
2. Wsadź EF3 do gniazda w C64 ( zworki w EF3 na PROG)
3. Włącz C64
4. w lini komend wklepujesz easp -p 0x8738 -v ef3-cpld-1.2.1.svf
5. czekasz na "ALL TDO outputs matched to be expected values!"
6. Odpal EasyProg 1.8.1 i flaszuj SYSTEM AREA plikami Ef-menu-1.3.1.crt i ef-init-1.3.1.crt

I tak mi wszystko zadziałało.

Nameless pisze:u mnie wszystko poszło bez problemu tylko po update FC3 nie uruchamia się i dostaję tylko ramkę


Flaszujesz BINem , nie CRT.

Nameless
Posty: 91
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#9 Postautor: Nameless » ndz sie 05, 2018 4:19 pm

dokładnie maliniak . właśnie miałem się pochwalić, że pipa ze mnie. zrobiłem sobie bin'a i poszło wszystko jak ta lala

aniol
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#10 Postautor: aniol » ndz sie 05, 2018 7:27 pm

Ad6 Jednym z 2 a nie 2 na raz

ef3-menu.crt
============

This image contains:

- The menu
- EasyProg

This is the file you should use to update an existing cartridge which has
already software on it.

ef3-init.crt
============

This image contains:

- The menu
- EasyProg
- Example KERNALs
- A directory which contains the KERNALs but is empty otherwise

This is the file you should use to initialize a new EasyFlash 3. If your
System Area got erased or overwritten, you can use this image to repair it.

How to write a Menu Image to Flash
==================================

Use EasyProg to write ef3-menu.crt or ef3-init.crt. Select Slot 0, confirm the
warning message and select the file. See Write a CRT to EF/EF3 with EasyProg.


Aczkolwiek 5 pkt przechodzę bez problemu a w 6 wywala wspomniany błąd.

A na starym cpld nowe menu wchodzi bez problemu - dzieki temu przynajmniej easyprog mam w najnowszej wersji

Nameless
Posty: 91
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#11 Postautor: Nameless » ndz sie 05, 2018 7:46 pm

rozumiem ze wywala ci ten błąd tak samo na init jak i na menu ?
ja nie przestawiałem zworek na DATA bo mi sie nie chciało u mnie cały czas są na PROG.
CPLD wgrywałem przez USB, całą resztę z C64 i SD2IEC
a nie zadziała w ten sposób ze skoro masz nowe menu to wgraj tylko cpld i sprawdz czy ci FC3 złyka

aniol
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 5:04 pm

Re: Easy Flash 3 - wsparcie FC3++ , BBv4 , BBv8

#12 Postautor: aniol » ndz sie 05, 2018 8:19 pm

Sprawdziłem -nowe menu na starym cpld a potem na to nowe cpld - brak easyprog (nic dizwnego, nowe cpld zmienai adresy slotow), próba flasha nowego menu czy init - error.

Możliwe, że to już jakieś drobne różnice w budowie samych cartów. Gdzieś we wcześniejszych wersjach EF3 były podobne problemy z takimi błędami - skoe robił poprawki do cpld.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości