Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
snifferman
Posty: 5
Rejestracja: sob kwie 28, 2018 2:51 pm

Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#1 Postautor: snifferman » sob kwie 28, 2018 3:23 pm

Witam, jako nowy użytkownik forum. Posiadam C64 z mobo o oznaczeniach 250469,2523II rev.B. Jestem na etapie testowania i ostatnio zauważyłem, że komputer nie nagrywa na taśmę. Wgrywanie odbywa się bez przeszkód. Podczas zapisu komendą SAVE w prosi o wciśnięcie Play i record. Obraz robi się niebieski i na tym koniec. Komputer nie reaguje na RUN STOP ani nic. Nagrywa w nieskończoność, ale na taśmie nic nie ma. Wcześniej wszystko było ok. Wcześniej dało się też zauważyć mignięcie diody(zakończenie nagrywania nagłówka). Teraz nawet tego nie ma. Mam 3 magnetofony z czego jeden nowy/leżak magazynowy. Na wszystkich to samo. Na pinie 26 układu 8500 (P3) jest 0,18v przy załączeniu komputera i 1,8V podczas nagrywania(pomiar DC). Podejrzewam uszkodzenie procesora 8500. jak sprawdzić wyjście P3. Jak zdiagnozować komputer/układy. Posiadam EasyFlash3(jeszcze nie uruchamiałem) i stację 1541II(nie uruchamiałem, nie wiem czy sprawna). Jest jakiś rozkaz/program, który podał by sygnał na pin p3 8500 aby można było to zmierzyć. Nie posiadam oscyloskopu. Czy w razie czego mogę wymienić 8500 na 6510.
Pozdrawiam

snifferman
Posty: 5
Rejestracja: sob kwie 28, 2018 2:51 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#2 Postautor: snifferman » ndz kwie 29, 2018 2:42 am

Dodam jeszcze, że gry wgrane przez magnetofon(z wejściem audi-jack i wave) również nie chcą się uruchamiać. Wczyta grę bez błędów a przy rozkazie run zawiecha. Head fit wczytuje się poprawnie. Możliwe, że uszkodzony procesor dawałby takie symptomy? Gry wcześniej działały bez błędnie i zapis na kasetę też :(

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 58
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#3 Postautor: rs2322 » śr maja 02, 2018 8:48 pm

Aktualnie jestem daleki od odpalania magnetefonu ale jutro sprawdze jaki stan jest na tym pinie P3 (8500). Co do podmiany na 6510 to jezeli jest to wina procka to powinno pomóc jezeli tylko ten twój 8500 jest w podstawce. Jeżeli faktycznie masz w podstawce cpu to proponuje wyjać i włożyć oraz obejrzeć styki czy nie zaśniedziały bo już miałem wiele takich przypadków.

This CPU is 100% pin compatible with the 6510 and is used in many boards 250466 and the 64c's 250469. It was made using HMOS process...

'source: http://www.melon64.com/forum/viewtopic.php?t=2775

Sprawdzałeś stacje czy bangla ?
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

snifferman
Posty: 5
Rejestracja: sob kwie 28, 2018 2:51 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#4 Postautor: snifferman » śr maja 02, 2018 11:34 pm

Stacji nie sprawdzałem jeszcze. Za to sprawdzałem czy gry się wgrywają. Wgrywanie z magnetofonu(przez złącze audio) jak i z kasety przebiega ok. Gorzej z uruchomieniem.Na razie udało mi się poprawnie uruchomić HEAD FIT i Turbo 250. Wszystko większe zawiecha. A pliki Wave i kaseta sprawna bo wszystko wcześniej działało.
Procek jest wlutowany w mobo. Zamówiłem podstawkę pod procka także wylutuje stary i wlutuję podstawkę i w niego "nowy" procek. Dać podstawkę precyzyjną czy zwykłą?

W między czasie kupiłem drugiego C64 i jest już w drodze, także w razie co będę miał więcej układów na wymianę i do testów porównawczych(o ile płyta będzie podobna/ bo widziałem że c64 miało kilka rewizji i różne chipy).

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 58
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#5 Postautor: rs2322 » pt maja 04, 2018 12:38 pm

Z doświadczenia tyko zwykład podstawaka, precyzjna tylko wtedy jak nie masz zmiaru tego ruszać :)
Jak udaje sie wgrać soft i sie uruchamia to raczej cpu jest ok, wedlug mnie sprawdz ram bo to może byc problem, dtest na poczatek polecam.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

snifferman
Posty: 5
Rejestracja: sob kwie 28, 2018 2:51 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#6 Postautor: snifferman » pt maja 11, 2018 3:11 am

Po wymianie procesora wgrywanie i nagrywanie na kasecie działa. Z powodzeniem wgrałem i uruchomiłem grę Vermeer. Wygląda na to, że winny był procesor. Niestety znalazłem inny problem. Chciałem uruchomić EasyFlash3 ale przy włączeniu komputera czarny ekran. Na innym egzemplarzu C64 pokazuję się menu, więc cartridge sprawny(przy okazji w tym drugim C64 nie działa magnetofon. Podejrzewam bezpiczenik, ale już dzisiaj nie zdążyłem tego sprawdzić.. Ahh) Nie wiem czy gniazdo catridga wcześniej działało, bo nie sprawdzałem. Planuję sprawdzić wszystkie kontakty w gnieździe. Co jeszcze mogę sprawdzić?

snifferman
Posty: 5
Rejestracja: sob kwie 28, 2018 2:51 pm

Re: Problem z zapisem na kasetę. Podejrzewany CSG 8500

#7 Postautor: snifferman » pn maja 14, 2018 1:27 am

Problemem były zwarte cyną pady przy układzie PLA. Po poprawieniu lutowania port cartridga ożył.
Przy drugim egzemplarzu nie działał magnetofon prawdopodobnie przez zły kontakt bezpiecznika z gniazdem. Po sprawdzeniu bezpiecznika, wyjęciu go i włożeniu wszystko zaczęło działać.
Dla testów zamieniałem jeszcze CSG 8500 Na MOS 6510. Ten drugi mocniej się grzeje. Innych różnic nie zauważyłem
SID`a też zamieniałem między 6581 a 8580R5. Jest różnica w brzmieniu dźwięku, ale można powiedzieć, że są w pełni zamienne. Zostało mi jeszcze przetestować stację dysków.
Do naprawy został mi ostatni egzemplarz C64. Wersja z 1983 roku. ASSY NO. 250407 ARTWORK NO. 251137. W nim mam połamane piny niektórych układów i uszkodzone gniazda na nie. Ale to już temat na kolejny wątek.
Prosiłbym jeszcze o nazwy programów do testów podzespołów/całego komputera, bo w tym temacie jestem na C64 kompletnie zielony
Dziękuje za pomoc.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość