Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
slawas5555
Posty: 16
Rejestracja: pt mar 09, 2018 10:54 am

Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#1 Postautor: slawas5555 » wt kwie 17, 2018 4:25 pm

Witam
Mam następujący problem ze stacją dysków,podczas próby wgrania czegokolwiek,wyświetla się tylko komunikat searching for $.Stacja nie pracuje,świeci się tylko zielona dioda.Podczas włączania stacji świeci się zielona dioda oraz mignie czerwona,podczas resetowania C64 również taki sam objaw.Jestem zielony w elektronice,stację kupiłem niedawno i od początku tak już było.Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 54
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#2 Postautor: rs2322 » śr kwie 18, 2018 7:41 am

1. Sprawdz przepikaj przewód czy jest przejście lub wymień na przewód co do którego jesteś pewien.
2. Sprawdz pod innych adresem device id bo zakładam że sprawdzałeś wyłącznie na device 8,

LOAD"$",8
LOAD"$",9
LOAD"$",10
LOAD"$",11
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

slawas5555
Posty: 16
Rejestracja: pt mar 09, 2018 10:54 am

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#3 Postautor: slawas5555 » śr kwie 18, 2018 8:35 am

Sprawdzałem na trzech przewodach,które działają z 1541 II.
Sprawdzałem LOAD”$”,8 do LOAD”$”,15.Bez rezultatu. :(

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 54
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#4 Postautor: rs2322 » śr kwie 18, 2018 9:23 am

Dobrze, zatem czy zaglądałeś do stacji ? Czy sa układy na swoich miejscach ? Ponadto zacznij od sprawdzenia napieć czy sa poprawne oraz na "macejewa" czy któryś układ / układy sie zbytnio nie grzeją.

Podaj assy rev pcb jaki tam siedzi.

Jeżeli kabelek jest ok i masz do niego pewność to kolejny krok sprawdzenie ttl na wejsciu.

"UB1 7406 (M53206P) LOGIC
Partial failure most common causing "SEARCHING FOR" (also check UC3),
computer lockup or "DEVICE NOT PRESENT". Total failure: drive may power
up normally, but will not reset when the computer is turned on. "

http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/ ... 41chip.txt

przedatne:
http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/1541/
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

carrion
Posty: 1528
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#5 Postautor: carrion » pt kwie 20, 2018 10:00 pm

nie znam się na stacjach, ale ten kolega z YT chyba tak.
https://www.youtube.com/watch?v=pHY7lVCA4Ms
Od połowy filmu, mniej więcej, pokazuje jak diagnozował i naprawiał swoje stacje...

swoją drogą ciekaw jestem czy bywa tu albo na drugim forum?
retronavigator.com

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 54
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#6 Postautor: rs2322 » śr kwie 25, 2018 9:00 pm

Jakis postep ze stacja ? Podbijam bom ciekaw czy user cos poszedl do przedu w temacie.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

slawas5555
Posty: 16
Rejestracja: pt mar 09, 2018 10:54 am

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#7 Postautor: slawas5555 » śr kwie 25, 2018 9:16 pm

Oddałem stacje do serwisu,pracuje tam prawdziwy pasjonat elektronik.Niestety ja już wzroku takiego nie mam ,nie mówiąc już o zdolnościach.Jak stacja wróci do mnie to opiszę rozwiązanie problemu.Mam nadzieję.

slawas5555
Posty: 16
Rejestracja: pt mar 09, 2018 10:54 am

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#8 Postautor: slawas5555 » pt cze 15, 2018 8:29 pm

Stacja wróciła z serwisu,nie jest to serwis nawet komputerowy :).Chłopaki postarali się i naprawili stację,nie zagłębiałem się co dokładnie wymienili,ale mogę się postarać o listę części,jeżeli ktoś byłby zainteresowany.Z tego co na szybko się dowiedziałem ,nie miałem za dużo czasu przy odbiorze ,to wymienili dwa scalaki uszkodzone i jeden profilaktycznie.Stacja działa jak należy,jednak są jeszcze prawdziwi fachowcy. :D

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 139
Rejestracja: wt paź 06, 2009 10:31 am
Grupa: Agony Design

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#9 Postautor: Hornet » sob cze 16, 2018 8:11 am

A tak z ciekawości... ile w portfelu ubyło? Mam kilka gratów do ogarnięcia więc szukam jakiegoś odnośnika.
Oczko się urwało! Temu misiu!

slawas5555
Posty: 16
Rejestracja: pt mar 09, 2018 10:54 am

Re: Stacja 1541 błąd komunikacji z C64 ?

#10 Postautor: slawas5555 » sob cze 16, 2018 9:22 am

Niestety trochę dużo ,150 zlociszy.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość