Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

Nie ma róży bez kolców... Miejsce na dyskusję o najmłodszym bracie C64
Wiadomość
Autor
goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#1 Postautor: goer21 » śr kwie 04, 2018 11:51 pm

Witam.
Kupiłem kilka dni temu C16, było jako nietestowane i bez zasilacza.
Zasilacz dobrałem od Atari Jaguar, wymieniłem bezpiecznik i po odpaleniu na ekranie mam taki obraz
jak załączony, monitor za każdym razem, raz na kilka resetów uszkodzony ekran startowy.
Klawiatura klawisze wybija, eFy działają, ale jako że jest aktywny Monitor to komend nie przyjmuje ( znak zapytania zawsze ).
Sądziłem że to wina klawiatury że coś wciśnięte na stałe, ale po jej odłączeniu nadal to samo.
Więc podejrzenie spadło na Basic zapisany w układzie ROM.
Wobec tego mam prośbę o pomoc w znalezieniu albo wsadu do zaprogramowania ( programator mam ).
Ewentualnie odkupię działający ROM z zepsutej płyty. Ponoć siadają często Tedy jak tu czytam, więc ROM z takiej płyty powinien być OK.
Jeśli ktoś ma inny pomysł albo się z tym spotkał i wie że to co innego to bardzo proszę też o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.
PS. Czy magnetofon powinien przewijać kasetę od razu po włączeniu komputera, czy dopiero po "LOAD" i RETURN ?
Załączniki
IMG_20180404_232505.jpg
IMG_20180404_232505.jpg (101.61 KiB) Przejrzano 892 razy
IMG_20180404_232319.jpg
IMG_20180404_232319.jpg (114.09 KiB) Przejrzano 892 razy

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#2 Postautor: Nameless » czw kwie 05, 2018 7:26 pm

Ja dostawałem TedMona przy starcie i miałem problem z obsługą klawiatury (sama klawiatura sprawna ) , u mnie padnięte było PLA i układ od klawiatury 6529B

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#3 Postautor: goer21 » czw kwie 05, 2018 8:23 pm

1. Co rozumiesz przez problem z obsługą klawiatury?
Ja jak wpisuje komendę jakąkolwiek np : LOAD to po Return zamienia się to na LOA?
Każdy ostatni znak komendy staje się znakiem zapytania.
2. Czy TedMon to to co się odpala u mnie?
Ja nigdy n miałem żadnego z rodziny C16 C116 +4 i poprostu mało o nich wiem.

carrion
Posty: 1568
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#4 Postautor: carrion » czw kwie 05, 2018 8:38 pm

u ciebie wypisuje LOA? zamiast LOAD bo właśnie jesteś w monitorze TedMon. Tam są inne komendy niż Basica.
Do basica możesz wyjść wpisując
X [RETURN]

Co do diagnozy to faktycznie może to być PLA. takie wejście do monitora w rodzinie C264 jest wtedy kiedy przy resecie przytrzymasz klawisz Run/STOP. Jak wyjdziesz do Basica (komenda X jak podałem wyżej) to napisz jakiś prosty programik w basicu
10 print
20 goto 10

i zobacz co się stanie.
retronavigator.com

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#5 Postautor: goer21 » czw kwie 05, 2018 10:24 pm

Komenda X powoduje jedynie ponowne przepisanie ekranu TedMona, nad 2 linijkami danych jest tez napis Break.
Wyjście do zwykłego Basica nie jest możliwe.
Gdy uruchamiam komputer z wciśniętym RUN/STOP to zamiast napisu BREAK na górze jest napis MONITOR.
Podpowiedź z tym X podsuneła mi pomysł na sprawdzenie jeszcze innych liter i tak po wciśnięciu D i M wykonują się jakieś komendy TedMona.
Po wciśnięciu V i L prosi o wciśnięcie przycisku w magnetofonie i po wciśnięciu PLAY obraz znika jakby próbował wczytywać z kasety.
Niestety silniczek w magnetofonie nie startuje także jutro sprawdze też i jego podłączając mu bezpośrednio 6V

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#6 Postautor: Nameless » czw kwie 05, 2018 10:49 pm

U mnie komp nie reagował w ogóle na klawiaturę wina była po stronie 6529B. U Ciebie klawiatura reaguje więc ten układ będzie ok. Trzeba by przełożyć ze sprawnego PLA i sprawdzić.
Jak nic nie wykombinujesz to 21 jest RETROnizacja w Pawłowicach na Śląsku. Zabiorę C16 to możemy sprawdzić na miejscu.

a po resecie masz z powrotem tedmona ?

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#7 Postautor: goer21 » pt kwie 06, 2018 10:30 am

Dziękuję za zaproszenie i nawet chętnie bym przyjechał ale mam ponad 400 km więc odpada.
Podejrzewam że prędzej zaprogramuje sobie sam drugi ROM.Czy te wsady są poprawne :
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... index.html
Konkretnie skłaniałbym się do użycia tego BINa : basic.318006-01.bin
Jaki układ scalony mogę użyć, domyślam się że oryginalnego nie ma sensu próbować programować od nowa? Widzę że potrzeba 16 kb.
PS. Po resecie mam też TedMona, jak pisałem nie sposób wyjść do BASIC ani przez X ani przez Reset.

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#8 Postautor: goer21 » wt kwie 10, 2018 8:05 pm

Zdiagnozowałem sobie co mam zepsute w C16 samodzielnie.
Dla informacji kolegów jako że próbowaliście pomagać to podpowiem:
Komputer ma 2 ROMy i wspominany układ PLA który koledzy sugerowali.
Otóż układ PLA - U16 - nie ma żadnego związku z ekranem startowym, po jego wyjęciu poprostu komputer nie reaguje na przyciski, być może nie działają też jakieś porty ale ekran startowy jest taki sam.
Układ ROM U4 zawiera na pewno TedMon, po jego wyjęciu jest czarny ekran.
I dochodzimy do - U3 - układ zawiera sam BASIC ale nie TEDmon, po jego wyjęciu komputer odpala się tak samo jak u mnie caly czas czyli wchodzi od razu do TEDmon.
Po wciśnięciu X i RETURN komputer zamraza się i nie da się nic zrobić, gdyż pewnie próbuje odczytać zawartość U3 w którym siedzi BASIC.
Części już zamówiłem na Ebay,jak przyjdą i się odpali biorę się za naprawę magnetofonu.

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#9 Postautor: Nameless » wt kwie 10, 2018 9:24 pm

Trzymam kciuki.

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#10 Postautor: goer21 » pn kwie 16, 2018 10:42 pm

sukces C16 odpalił poprawnie i mogę już pisać w BASICU.
Niestety magnetofon nadal nie działa, jak należy
Rozkręciłem i po poruszaniu gumkami zaczęły się kręcić kółeczka jak nie jest wciśnięty any PLAY ani FF ani REWIND
Na FF jak się pomoże ruszyć to nawet zaczął przewijać kasetę, wygląda to jakby silniczek był za słaby, albo coś blokuje.
Czy ktoś już naprawiał podobny problem?
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 11:08 pm przez goer21, łącznie zmieniany 1 raz.

Nameless
Posty: 98
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#11 Postautor: Nameless » pn kwie 16, 2018 11:03 pm

super
Dioda świeci wtedy jak zapisujesz czyli Record + Play.
a wydaj komendę load
i wtedy sprawdz czy działa przeiwjanie i play

goer21
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 04, 2018 11:22 pm

Re: C16 - uruchamia się, ale wchodzi do programu Monitor

#12 Postautor: goer21 » pn kwie 16, 2018 11:10 pm

sorki akurat przeedytowalem posta jak odpisywales bo zajrzalem w miedzyczasie do magnetofonu.
Jeśli chodzi o komunikacje to tak po LOAD jak wcisne play to ekran znika po uprzednim SEARCHING
Czy masz pomysł na ten "słaby silniczek"


Wróć do „Strefa C16 116 Plus/4”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości