Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Commodore 64C problem

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Metinczyk
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 13, 2018 5:24 pm

Commodore 64C problem

#1 Postautor: Metinczyk » wt mar 13, 2018 5:29 pm

Cześć.
Niedawno udało mi się dostać Commodore 64C z uszkodzonym zasilaczem, stacją kaset i kartridżem.
Naprawiłem zasilacz, wymieniając oryginalny regulator 5V na nowoczesny. 9V jest jak najbardziej w porządku.
Po sprawdzeniu zasilacza podłączyłem komputer, dioda zapaliła się.
Podłączyłem komputer do telewizora, włączyłem zasilacz i szukałem obrazu.
Na częstotliwości ~580MHz otrzymywałem znaczące zmiany sygnału kiedy wyłączałem i włączałem komputer wiec to raczej dobra częstotliwość.
Ale niestety komputer nie działa prawidłowo.
Czy ktoś może pomóc w znalezieniu przyczyny?

Dodaje krótkie wideo jak to wygląda.

https://youtu.be/2WH4tmYEBAM?list=UUfrO ... 9yI6s0hbqw

Nameless
Posty: 81
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Commodore 64C problem

#2 Postautor: Nameless » wt mar 13, 2018 8:07 pm

A podepnij, że to przez AV a nie po RF

Metinczyk
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 13, 2018 5:24 pm

Re: Commodore 64C problem

#3 Postautor: Metinczyk » wt mar 13, 2018 10:05 pm

Cześć.
Chodzi ci o gniazdo 8PIN VIDEO?
Z tego co tu widzę na schemacie powinienem podłączyć pin 4 do środkowego bolca wtyczki Chinch, a masę do masy czyli pin 2 , tak? Jeżeli pomieszałem proszę o sprostowanie. Korzystałem z tej strony: https://www.c64-wiki.com/wiki/A/V_Jack

EDIT
Czy wtyczka 5Pin DIN będzie również pasować?

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

Re: Commodore 64C problem

#4 Postautor: Beda » wt mar 13, 2018 11:12 pm

DIN5 będzie pasować i schemat także jest dobry :)
Oczywiście radziłbym pod PIN 3 także podpiąć drugi środkowy bolec CINCH i masa na PINie 2, jak w masie VIDEO i wtedy będzie także głos się wydobywał z głośników ;)

Metinczyk
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 13, 2018 5:24 pm

Re: Commodore 64C problem

#5 Postautor: Metinczyk » śr mar 14, 2018 2:58 pm

Cześć.
Udało mi się zakupić taki kabel DIN-Chinch.
Załączam film jak teraz to wygląda.

https://www.youtube.com/watch?v=9zt4ww0 ... 9yI6s0hbqw

Nameless
Posty: 81
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Commodore 64C problem

#6 Postautor: Nameless » śr mar 14, 2018 7:06 pm

czarny ekran czyli popsuty.
Pewnie bez lutowania sie nie obejdzie

Metinczyk
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 13, 2018 5:24 pm

Re: Commodore 64C problem

#7 Postautor: Metinczyk » czw mar 15, 2018 5:57 pm

Co powinienem teraz najpierw sprawdzić??

Stoopi
Posty: 16
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 8:26 pm

Re: Commodore 64C problem

#8 Postautor: Stoopi » czw mar 15, 2018 6:11 pm

Kabel. Masa to pin 2, audio to pin 3, video to pin 4. Patrzac od strony lutowań.

Nameless
Posty: 81
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Commodore 64C problem

#9 Postautor: Nameless » czw mar 15, 2018 6:39 pm

Metinczyk pisze:Co powinienem teraz najpierw sprawdzić??

jeżeli kabelek wporządku . Czy coś sie nie grzeje :-)

Beda
Posty: 23
Rejestracja: pt gru 21, 2012 4:41 am

Re: Commodore 64C problem

#10 Postautor: Beda » czw mar 15, 2018 10:44 pm

Przy takim przekładaniu wtyków, to możesz mieć także później problemy z głosem...
SID może nie wytrzymać, jak robisz takie rzeczy na złączonym kompie :(
Lepiej stracić te parę sekund i każdą zmianę wtyków robić na wyłączonym Commodorku :)
Też tak kiedyś przekładałem niejednokrotnie, aż któregoś razu zniknął głos...

Metinczyk
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 13, 2018 5:24 pm

Re: Commodore 64C problem

#11 Postautor: Metinczyk » sob mar 31, 2018 11:46 pm

Cześć.
Dziękuje za pomoc.
Komputer trafił w inne, bardziej obeznane z tematem ręce.
Pozdrawiam


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość