Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Pi1541

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: sob cze 24, 2017 2:29 pm

Re: Pi1541

#81 Postautor: Bartek2075 » pt lip 13, 2018 12:06 am

Chyba tak, bo na kineskopie idą 2 pasy poziome falujące z góry na dół

Nameless
Posty: 93
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Pi1541

#82 Postautor: Nameless » sob lip 14, 2018 12:26 am

Digital World u mnie nie przechodzi testów na PI 3B+ z shieldem w wersji A i B .
Tracks 36-40 loader init.... Done
Reading tracks 36-40.Please wait
Chyba ze mam jakaś skopaną wersję.
Inomnia przechodzi test tylko na wersji A 44/44 w wersji B njdalej doszło mi chyba do 36/44. Chociaz demo przeszło całe.
Generalnie jest tak ze PI się grzeje i w miarę upływu czasu następuje problem z poprawnym działaniem dem.
Karta U1 Samsung 32GB Zasilacz Kruger&Matz 5V/3A

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 46
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Pi1541

#83 Postautor: maliniak » sob lip 14, 2018 1:07 am

u mnie testy przechodziło bez problemu, wtedy to na kompilacji beta i zwykłym konwerterze napięć.
Sprawdzę jeszcze raz jeszcze dziś.

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 46
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Pi1541

#84 Postautor: maliniak » sob lip 14, 2018 1:10 am

Nameless pisze:w miarę upływu czasu następuje problem z poprawnym działaniem dem.


Ale mniej więcej po jakim czasie? :shock:
Masz na procku radiator?

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: sob cze 24, 2017 2:29 pm

Re: Pi1541

#85 Postautor: Bartek2075 » sob lip 14, 2018 1:16 am

Spróbuję podłączyć pi do zasilacza atx- nie ma szans by zabrakło mocy.

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 46
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Pi1541

#86 Postautor: maliniak » sob lip 14, 2018 1:21 am

Bartek2075 pisze:Chyba tak, bo na kineskopie idą 2 pasy poziome falujące z góry na dół


Też miałem paski ale to na "wybranych" zasilaczach wcale nie słabych prądową. I tak próbowałem z innymi i na jakimś chińskim 5V 2A POWER-TEK jest OK.

Nameless
Posty: 93
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Pi1541

#87 Postautor: Nameless » sob lip 14, 2018 8:54 am

maliniak pisze:
Nameless pisze:w miarę upływu czasu następuje problem z poprawnym działaniem dem.

Ale mniej więcej po jakim czasie? :shock:
Masz na procku radiator?

Myślę ze wystarczy niecałe pół godziny zabawy z demami, które wskazywał wegi w tym temacie, gdzie montujemy więcej niż jeden obraz. Zawieszki następują w różnych miejscach ale tylko w czasie gdy puszczamy demo najczęściej przy zmianach dysku C-L13, Uncensored lub w trakcie . i to nie PI się zwiesza tylko tak jakby emulacja nie wyrabiała. Bo dajmy na to po restarcie następne załadowane pójdzie. I raz zdarzyło mi się, że po półgodzinie pracy Insomnia też nie przechodziła mi testu na wersji A. Radiatory założone mam dwa na górze. Nie mam na tym chipie od spodu.
Testowałem na wersji 1.07 konwerter 4 kanałowy.

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#88 Postautor: rs2322 » sob lip 14, 2018 9:33 am

Podaj prosze linki do tych dem, chciałbym je przetestowac ale dokładnie w tych samych wersjach.

Co do zasilacza do RPI to wazne jest di/dt przy u=const, jezeli zasilacz nawet ma 10A ale napiecie jest slabej jakosci (niestabilne) to rpi bedzie sie wywalalo, zatem nawet zasilacz który ma 2A moze być lepszy niz taki na którym nabito 5A.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: sob cze 24, 2017 2:29 pm

Re: Pi1541

#89 Postautor: Bartek2075 » sob lip 14, 2018 10:45 am

rs2322 pisze:Co do zasilacza do RPI to wazne jest di/dt przy u=const, jezeli zasilacz nawet ma 10A ale napiecie jest slabej jakosci (niestabilne) to rpi bedzie sie wywalalo, zatem nawet zasilacz który ma 2A moze być lepszy niz taki na którym nabito 5A.

Na zasilaczu atx jest bodajże napięcie 5.11v lub 5.18v, nie będzie to zabójcze dla Raspberry?

starymarabut
Posty: 205
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Pi1541

#90 Postautor: starymarabut » sob lip 14, 2018 10:46 am

Cienkie żyły kabla od zasilacza może?
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: sob cze 24, 2017 2:29 pm

Re: Pi1541

#91 Postautor: Bartek2075 » sob lip 14, 2018 11:17 am

Ten zasilacz usb 3.1A co mam od zestawu z Raspberry ma oprócz zimtegrowanego kabla gniazdo usb i na dodatkowym kablu to samo.
Miałem pożyczony zasilacz ze sklepu(mogłem go zwrócić do wieczora) 2.4A spowodował że demko które na tym 3.1 zadziałało po chwili się zawiesiło.

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#92 Postautor: rs2322 » sob lip 14, 2018 11:37 am

Ja mam ten zasilacz niby dedykowany
https://kamami.pl/zasilacze-sieciowe-5- ... rousb.html

Mam RPI bez +.

Ale insomnia demo nie daje rady, z karta class 4 wywala, potem zmiana na karte Transcend Ultimate x600 tez wywala ale sekunde potem. Zatem to nie karta, ponadto test na wersji A jak i B jeżeli chodzi o translacje sygnałów. Ponadto bez względu na karte sd uwala rpi pliki czy to .lst czy .d64, nie jest jasne dla mnie po co on robi save tego co załadował wczesniej do pamieci ? jaki to ma sens bez zgody usera robic nadpisanie pliku .d64 bo taki napis pojawia sie na lcd.
Tak czy siak moje RPI jest zimne, uklady lekko cieple, nie mam radiatorów.
Czy wersja na UCY czy na SN, niczego nie zmienia efekt ten sam.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Nameless
Posty: 93
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Pi1541

#93 Postautor: Nameless » sob lip 14, 2018 12:10 pm

Ja mam taki zasilacz
https://kamami.pl/zasilacze-sieciowe-5-v/552595-zasilacz-do-raspberry-pi-3-5v3a-microusb-dc-krugermatz.html?search_query=zasilacz+raspberry&results=50
i najwieksze problemy sprawiaja w/w dema uncensored po pol godzinie uzywania pi poszedł w diabły jeszcze przed zmiana dysku, insomnia test 07/44.

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#94 Postautor: rs2322 » sob lip 14, 2018 12:28 pm

Teraz mialem totalna zwieche RPI, tylko reset zasilania pomógł. Zwiecha przy listowaniu katalogu.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Nameless
Posty: 93
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Pi1541

#95 Postautor: Nameless » sob lip 14, 2018 12:47 pm

Digital World działa maiłem zwaloną wersję , użylem g64 z csdb i poszlo

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#96 Postautor: rs2322 » pn lip 16, 2018 12:05 am

Nameless pisze:Digital World działa maiłem zwaloną wersję , użylem g64 z csdb i poszlo


Potwierdzam też poszło bez problemu w wersji z csdb.

Wielokrotnie sie zdaza ze pi1541 uwala pliki czy to .d64 czy tez .lst, trzeba mieć zawsze kopie na wszelki wypadek.
Ponadto dziś jakimś cudem poszła mi Insomnia, co prawda wywaliło demo ale posżło dość daleko co mnie dziwi, bo odpaliłem tak z czapy po 30mintach pracy pi, widać że dla bardziej wymagających dem jeszcze trąci hazardem, emulacja 1541 jeszcze wymaga dopieszczenia.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#97 Postautor: rs2322 » pn lip 16, 2018 12:11 am

maliniak pisze:
Nitro pisze:Insomnia - agresywne timingi których niektóre 1541 nie wytrzymują


Działa, dodatkowo zrobłem Drive Test i przechodzi 44/44 passed.

Nitro pisze:Digital World - 40'o ścieżkowe demo.


Również działa, przed uruchomieniem test track 1-35 done, 36-40 done.
:D


"maliniak" na jakiej wersji kernel'a pi1541 odpalaes Drive Test ? Podaj proszę linka do tej wersji Insomni która testowałeś.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 46
Rejestracja: czw maja 19, 2016 7:18 pm

Re: Pi1541

#98 Postautor: maliniak » pn lip 16, 2018 7:57 am

Na wersji beta, jeszcze przed release 1.0.
Najprawdopodobniej Steve naprawiając coś nowego, popsuł starego.
Sprawdzę u siebie jeszcze dziś, te wersje beta mam zapisane na dysku - zobaczę w której wersji to działało bez problemu i zaraportuje do Steva.

Nameless
Posty: 93
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Pi1541

#99 Postautor: Nameless » pn lip 16, 2018 10:11 pm

mi dziś na wersji B wywaliło lunatico ( uszkodzenie obrazu ) na wersji A poszło

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 62
Rejestracja: czw sty 25, 2018 8:39 pm

Re: Pi1541

#100 Postautor: rs2322 » pn lip 16, 2018 11:55 pm

To że z demami jest problem to jedno, jednak większy problem według mnie to fakt uwalania obrazów czy plików .lst jaki sens robić zapis ja sie pytam, w efekcie 90% plików jest uszkadzanych jak się demo wysypie, wersja 1.08 tego nie naprawiła, przydało by sie aby to sie pojawiło w opcjach do wyłączenia, pi1541 zacznie szybciej działać bez tego zapisu i nie będzie uwalało plików.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości