Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Commodore 128D wreszcie mój

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

Commodore 128D wreszcie mój

#1 Postautor: BenHur » pt kwie 01, 2016 8:26 pm

Witam zacne grono użytkowników Commodore.
Wreszcie udało mi się zdybać ten komputerek :D
Od czego powinienem zacząć, prócz wybielenia klawiatury ;-) ?

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#2 Postautor: BenHur » pn kwie 04, 2016 2:44 pm

Czy jest sens kupować takie urządzenie SD2IEC LCD Atmega 1284 do tego komputerka?
Czy poszukać jakiegoś innego emulatora stacji?

comankh
Posty: 1182
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#3 Postautor: comankh » pn kwie 04, 2016 7:01 pm

sens jest, chociaz spokojnie znajdziesz taniej baz lcd (mam i jest wysoce zbędny).
jak masz więcej sosu - 1541 ultimate, ew ustawić się w kolejce do kisiela po 1541uk (o ile dostepne sa juz przejsciowki do 128d)

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#4 Postautor: BenHur » wt kwie 05, 2016 7:09 am

comankh pisze:sens jest, chociaz spokojnie znajdziesz taniej baz lcd (mam i jest wysoce zbędny).
jak masz więcej sosu - 1541 ultimate, ew ustawić się w kolejce do kisiela po 1541uk (o ile dostepne sa juz przejsciowki do 128d)


Hmmm jest na aledrogo bez LCD ale droższy niż z, a 1541 ultimate wyprzedane.

comankh
Posty: 1182
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#5 Postautor: comankh » wt kwie 05, 2016 11:18 am

wydanie więcej niż 100 na sd2iec mija się z celem.

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#6 Postautor: BenHur » wt kwie 05, 2016 6:20 pm

I dupa blada :cry: po podłączeniu do TV czarny ekran :cry:

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#7 Postautor: BenHur » wt kwie 05, 2016 6:25 pm

Przez modulator czarny obraz, przez VIDEO czarny obraz, to samo w trybie C64, stacja zaświeci się ale nie czyta dyskietek :cry:
Katastrofa 28 lat. czekałem :cry:

comankh
Posty: 1182
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#8 Postautor: comankh » śr kwie 06, 2016 10:39 am

[...]

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#9 Postautor: BenHur » pt kwie 08, 2016 5:41 pm

Witam ponownie, przeglądałem różne fora i koledzy sugerowali abym sprawdził zasilacz.
Więc dziś się zabrałem za miernik i napięcia +5V i +12V są OK ale ~9V pokazał 0.
Czyżby trafo padło?

Nameless
Posty: 78
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

#10 Postautor: Nameless » pt kwie 08, 2016 10:34 pm

przy braku 9 V to chyba obraz powinien jakiś być :-(

a jak mierzysz te 9V ?

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#11 Postautor: BenHur » sob kwie 09, 2016 9:38 am

Nameless pisze:przy braku 9 V to chyba obraz powinien jakiś być :-(

a jak mierzysz te 9V ?


Miernikiem uniwersalnym.
~9V oraz +5V jest wpinane do płyty głównej więc sądzę że jest potrzebne do wyświetlenia obrazu.

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#12 Postautor: BenHur » pn kwie 11, 2016 8:07 am

Zasilacz już sprawny, w dalszym ciągu czarny ekran, jakieś propozycje co, gdzie, jak sprawdzić?

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#13 Postautor: BenHur » pn kwie 11, 2016 10:09 am

Może jakbym zdybał C64, uklady byłyby zamienne za te co powodują czarny ekran?

KB777
Posty: 213
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#14 Postautor: KB777 » pn kwie 11, 2016 10:28 am

BenHur pisze:Może jakbym zdybał C64, uklady byłyby zamienne za te co powodują czarny ekran?


Krótko: nie.
always @(posedge Clk)

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#15 Postautor: BenHur » pn kwie 11, 2016 9:25 pm

Sprawdzałem czy któryś z układów sie nie przegrzewa i tyko VIC 8566 jest ciepły po około minucie od włączenia.

8bit2
Posty: 38
Rejestracja: wt gru 15, 2015 9:21 pm

#16 Postautor: 8bit2 » śr kwie 13, 2016 1:15 pm

Co znaczy cieply. A sprawdziles czy masz obraz z gniazd 80 kolumnowego ?
Tylko sprawdz jak masz klawsz 40/80 column. A najlepsza do tego modelu to jest stacja 1571 .

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#17 Postautor: BenHur » śr kwie 13, 2016 2:09 pm

8bit2 pisze:Co znaczy cieply. A sprawdziles czy masz obraz z gniazd 80 kolumnowego ?
Tylko sprawdz jak masz klawsz 40/80 column. A najlepsza do tego modelu to jest stacja 1571 .


Jak dotykam okładów palcem to tylko na nim wyczuwam zmianę temperatury. Nie sprawdzałem bo nie mam kabla RGB dopiero go robię, klawisz jest wyciśniety. Zresztą jak podłączałem przez RF lub Video i przełączałem 40/80 column nie było reakcji.

8bit2
Posty: 38
Rejestracja: wt gru 15, 2015 9:21 pm

#18 Postautor: 8bit2 » śr kwie 13, 2016 8:22 pm

Taka temp. jest prawidlowa. Czy masz stacje dyskow i jakas dyskietke ?
Gdybys mial mozliwosc to moglbys sprawdzic czy jest auto-boot.
Mozesz jeszcze podociskac uklady w podstawkach czasami pomaga ;)
Jesli masz multimetr to moglbys sprawdzic stan wyjsc na porcie i/o procesora czy wogole jest start reset.

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#19 Postautor: BenHur » śr kwie 13, 2016 8:35 pm

8bit2 pisze:Taka temp. jest prawidlowa. Czy masz stacje dyskow i jakas dyskietke ?
Gdybys mial mozliwosc to moglbys sprawdzic czy jest auto-boot.
Mozesz jeszcze podociskac uklady w podstawkach czasami pomaga ;)
Jesli masz multimetr to moglbys sprawdzic stan wyjsc na porcie i/o procesora czy wogole jest start reset.


Sprawdzałem "auto-boot" ale tylko zakręciła i się zaświeciła dioda po włączeniu.
No teraz to nie możliwe właśnie dziś wysłałem do speca płytę główną.
Ale dziękuję za rady :-)

BenHur
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 9:26 pm

#20 Postautor: BenHur » śr kwie 13, 2016 8:36 pm

A i wyciągałem wszystkie układy i czyściłem nóżki izopropanolem.


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość