Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Commodore Plus/4 - nagrywanie gry w Novaload-Turbo - jak ustalić adres startowy gry?

Nie ma róży bez kolców... Miejsce na dyskusję o najmłodszym bracie C64
Wiadomość
Autor
peter
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 29, 2019 7:08 pm

Commodore Plus/4 - nagrywanie gry w Novaload-Turbo - jak ustalić adres startowy gry?

#1 Postautor: peter » wt sty 29, 2019 7:11 pm

Chcę nagrać sobie grę w turbo Novaload. W tym celu skorzystałem z programu Novaload-Turbo:

http://plus4world.powweb.com/software/Novaload-Turbo

Jeśli wybiorę że program (w tym przypadku gra) jest kodzie maszynowym, to dalej program Novaload-Turbo pyta jaki jest adres startowy tego programu (w formacie $XXXX). Nie wiem co mu podać. Jak podam 0 to po wgraniu programu wywala do kodu maszynowego (MONITORA). Jak się wtedy wyjdzie przez X+Return i wpisze RUN+Return to gra startuje ale ja chcę żeby sama się uruchamiała. Czy da się ten adres startowy wyczytać z komendy SYS (zawsze w LIST jest jakiś SYS dla programu w kodzie maszynowym) czy może adres ten trzeba jakoś inaczej ustalić?

peter
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 29, 2019 7:08 pm

Re: Commodore Plus/4 - nagrywanie gry w Novaload-Turbo - jak ustalić adres startowy gry?

#2 Postautor: peter » wt sty 29, 2019 8:45 pm

OK już znalazłem (chyba) rozwiązanie. Większość gier ma adres startowy $100D. Adres można odczytać z komendy SYS. Należy wczytać grę, napisać LIST i nacisnąć Return. Wyskoczy linijka z komendą SYS (przeważnie będzie to SYS4109). Wartość decymalną po słowie SYS konwertujemy na tej stronie

https://www.binaryhexconverter.com/deci ... -converter

na wartość hexadecymalną. Otrzymaną wartość wpisujemy w programie Novaload-Turbo. Działa, gry się uruchamiają same po wgraniu.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 36
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Commodore Plus/4 - nagrywanie gry w Novaload-Turbo - jak ustalić adres startowy gry?

#3 Postautor: juntek » ndz lut 10, 2019 12:06 am

peter pisze:(...) Wartość decymalną po słowie SYS konwertujemy na tej stronie

https://www.binaryhexconverter.com/deci ... -converter

na wartość hexadecymalną.

Do przeliczania wartości DEC<->HEX wystarczy zwykły windowsowy kalkulator, trzeba go tylko przełączyć na widok programisty.


Wróć do „Strefa C16 116 Plus/4”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości