Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Procedura poszukiwana

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
xpo
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 11, 2010 3:09 am

Procedura poszukiwana

#1 Postautor: xpo » czw paź 30, 2014 6:35 pm

Witam kolegów.

Potrzebuję procedurę która wyświetlałaby pełnowymiarową grafikę w formacie NUFLI a u dołu ekranu (25 wiersz) byłby scroll 1x1. No i w tle muzyka. Całość bez zbędnych bajerów. Ważne, żeby procedurka nie była pod tubro assemblera tylko po prostu do edycji w monitorze z action replaya. Muzyczka 1000-2000, czcionka dowolnie, miejsce na scrolla tak zeby sie zmiescilo trochę tekstu no i grafika w Nufli w fromacie rozkompresowanym.

Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo dziękuję. Oczywiście autor kodu zostanie uwzględniony w credtych.

XPO

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#2 Postautor: nes » śr lis 05, 2014 11:31 pm

To tak na serio czy żart ? :D
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban
http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
skull
Posty: 758
Rejestracja: pn wrz 15, 2008 8:18 am
Grupa: samar

#3 Postautor: skull » czw lis 06, 2014 9:46 am

NUFLI nie ma uniwersalnej procedury wyświetlania, bo cały program wyświetlający zajmuje znaczną część pamięci, i jest modyfikowany w zależności od użytych kolorów (tam nie ma pętli). Moża rzec że każdy obrazek w nufli ma inną procedurę.
Tak więc zostaje ci wziąć konkretny obrazek i dokleić w monitorze w kodzie, w momencie "rysowania" 25 wiersza własnego scrolla.
Bo pecet to zwykły banan...

kotrobot
Posty: 2189
Rejestracja: czw lis 06, 2008 1:55 pm
Grupa: URDAD

#4 Postautor: kotrobot » czw lis 06, 2014 2:32 pm

A nie było jakiejś prostej pokazywaczki w packu z edytorem?
Olo forum atakuje. Żadnej litości nie czuje.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#5 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » czw lis 06, 2014 7:34 pm

Xpo, wstap do jakiejs grupy ktora ma kodera, szef wyznaczy kodera ktory bedzie musial to zakodowac albo pozegna sie z ciepla posadka w grupie. Ramos jest szefem Skulla :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#6 Postautor: wegi » czw lis 06, 2014 10:55 pm

the best coder pisze:Ja posralem sie ze szczescia wygrywajac demo kompo na Silesii :)


Radziłbym się zgłosić do geniusza "wygrywającego silezję" specjalizującego się w takich zagwozdkach :roll:

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#7 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » czw lis 06, 2014 11:26 pm

wegi pisze:Radziłbym się zgłosić

Dobra rada, ale czy sam umialbys napisac procedurke o ktora prosi Xpo?
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#8 Postautor: wegi » pt lis 07, 2014 12:07 am

xpo za bardzo nie wie o czym pisze - kod do edycji w monitorze ma z wygenerowanego spidkoda przez nufliedytor - czyli ma wszystko czego potrzebuje bo jak rozumiem kodu z tasa nie da się skompilować i edytować w monitorze. Może obrazek 320x192 albo 320x190 będzie miał automatycznie wygenerowany spidkod tylko do 190 linii ? W najgorszym razie można puścić scroll na borderze na sprajtach. Czy ja grafik ? Czy ja wygrałem silezje czy ty "wygrałeś" ?

Edit:
Skoro daje się zrobić nufli 320x200 to dziwne byłoby żeby się nie dało 320x192.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#9 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pt lis 07, 2014 12:35 am

Informacja dla Xpo: szefem Wegiego w Black Sun jest Nitro, szefem Wegiego w Fatum jest Grabba. Inaczej sie tego zalatwic nie da. Chyba ze jestes zwyciezca :)
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

xpo
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 11, 2010 3:09 am

#10 Postautor: xpo » pt lis 07, 2014 5:22 pm

no ładnie. kilka dni nie zaglądałem tu i bach ;)

skull: dzięki za objaśnienie odnośnie NUFLI. jakoś czułem, że prosto w tym temacie nie będzie. poszperałem trochę w necie i nie znalazłem nigdzie nic w temacie takiej procedury jakiej szukam i pewnie nie bez powodu.

kotrobot: to prawda, ta pokazywarka jest w tym packu ale to jednak tylko sama pokazywarka i z tego co poczytałem tutaj ciężko byłoby coś więcej z nią zrobić. no trudno.

nes: hahaha pytałem na serio ale w sumie podobała mi się ta wesoła dyskusja w tym temacie ;)

wegi: dzięki za wyjaśnienia. tego scrolla w ostanim wierzu ekranu to sobie wymyśliłem w oparciu o to, że przy obrazkach we fli taki mych chyba przechodził (można było obciąć ostatni wiersz i wykorzystać go w innym celu). a skoro nie da się tego zrobić w NUFLI albo chociaż w IFLI to nie będe dalej męczył tematu. ale dzięki za wyjaśnienia :)

Sebaloz: witaj kolego. my to chyba ze 20 lat nie gadaliśmy (ostatni raz to chyba jeszcze przy pomocy notek nagrywanych na dyskach ;) dzięki za podpowiedź jak można spróbować wybrnąć z tej mojej "zachcianki" z procedurą - powiem szczerze, że uśmiałem się nieźle bo zaproponowana taktyka w swej przebiegłości i nikczemności jest genialna haha ;]

z góry dzięki wszystkim za podpowiedzi w tym temacie.

ps.pozdrawiam szefa wegiego w Black Sun i w Fatum oraz zwycięzce silezji hehe 8)

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 411
Rejestracja: wt lip 14, 2009 1:17 am
Grupa: ESM
Kontaktowanie:

#11 Postautor: wegi » sob lis 08, 2014 12:06 am

Jak się nie da, co ma się nie dać. Prosty temat jedziesz z breakpointa w VICe z z z aż dojedziesz do interesującej ciebie linii rastra zapisujesz sobie adres i potem w spidkodzie zmieniasz na zapisanym adresie na:

lda #bank
sta $dd00
lda #charset
sta $d018
lda #d011 value
sta $d011

We wskazanym przez $d018 textscreen wskaźniki duszków powinny wskazywać na pustego sprajta. Wskazany pezez ciebie bank ma zawierać dane dla charsetu i ekran tekstowy.

xpo
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 11, 2010 3:09 am

#12 Postautor: xpo » sob lis 08, 2014 9:24 am

wegi: brzmi obiecująco. faktycznie coś nie doczytałem poprzednich odpowiedzi, bo nie ma tam info, że nie da się tego zrobić. więc mea culpa. tak czy siak ja koderem nie jestem i sam takiej procedury nie zmajstruje.

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

Re: Procedura poszukiwana

#13 Postautor: nes » ndz lis 16, 2014 4:54 pm

Mnie to bawi pod jednym względem:

xpo pisze:Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo dziękuję. Oczywiście autor kodu zostanie uwzględniony w credtych.


Biorąc pod uwagę, że jest z tym trochę roboty, to tak jakby napisać, że "mam procedurkę wyświetlającą ale potrzebuję do niej obrazek, ma być krajobraz morski, z przewagą turkusu, na dalszym planie ma być twarz lekko wychylona zza drzewa na skalistym brzegu, autor oczywiście zostanie uwzględniony w credytach" ;)
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#14 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » ndz lis 16, 2014 6:31 pm

Za same kredyty nikt sie nie podejmie tego wyzwania, trzeba by flaszke dolozyc = jako wygrana w kompo na jednoplikowe demo z grafika nufli, muzyka i scrollem :)
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

xpo
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 11, 2010 3:09 am

Re: Procedura poszukiwana

#15 Postautor: xpo » pn lis 17, 2014 11:20 pm

nes pisze:Biorąc pod uwagę, że jest z tym trochę roboty, to tak jakby napisać, że "mam procedurkę wyświetlającą ale potrzebuję do niej obrazek, ma być krajobraz morski, z przewagą turkusu, na dalszym planie ma być twarz lekko wychylona zza drzewa na skalistym brzegu, autor oczywiście zostanie uwzględniony w credytach" ;)


nes: to oczywiste, że żeby coś zrobić trzeba trochę nad tym posiedzieć i pogłówkować. jakby programowanie było łatwe i przyjemne to mielibyśmy samych koderów klasy Crossbowa i innych ;) poza tym to chyba normalne, że jedni parają się rysowaniem a inni programowaniem i czasem ludzie się wymieniając swoją pracą - to jest właśnie scena ;). ale co tam, zawsze lepiej na forum poklikać niż coś zadziałać ;)

sebaloz: no flaszeczka to jest zawsze niezawodny argument w pertraktacjach hehe ;)

dobra, kończę ten wątek. dzięki za zainteresowanie.
Ostatnio zmieniony wt lis 18, 2014 12:05 am przez xpo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#16 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » pn lis 17, 2014 11:36 pm

A co to za grafika w nufli? Jesli to Twoja praca to moge Cie wkrecic do dema ktore jest szykowane na niemieckie party w lutym i znajde kodera ktory to zakoduje tak jak chcesz ze scrollem jako end part w demie czy cos takiego.
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

Awatar użytkownika
nes
Posty: 509
Rejestracja: pt maja 21, 2010 10:03 pm
Grupa: Impact

#17 Postautor: nes » czw lis 20, 2014 12:16 am

Myślę, że to najrozsądniejsza propozycja (o ile oczywiście jest realna a grupa nie najgorsza), ewentualnie zrobić tak, żeby obrazek był zarówno w demie jak i jako osobna wyświetlarka ze scrollem np. na GFX Compo :)
"A ile zrobisz pompek ?" (c) 2o11 eLban

http://apt.hopto.org/nes/impact/

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3636
Rejestracja: ndz wrz 14, 2008 12:02 am

#18 Postautor: Sebaloz/Lepsi.De » czw lis 20, 2014 12:31 am

Sprawa zostala przekazana do Project Managera tego dema.
__________________________

Socjopatyczna Legia Commodore

xpo
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 11, 2010 3:09 am

#19 Postautor: xpo » pt lis 21, 2014 11:00 pm

poczytalem troche o NUFLI w C&A Fan #5. uff, ciężka lektura dla laika ;) jak teraz spojrzeć na moje pytanie z początku to faktycznie nes miał racje pisząc "To tak na serio czy żart ?" ;)

Skull: niezły artykuł tak przy okazji. Ogólnie te wydania C&A Fan to niezła lektura. Szacun dla autorów.

splatterpunk
Posty: 1451
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#20 Postautor: splatterpunk » pt lis 28, 2014 4:09 pm

xpo pisze: a skoro nie da się tego zrobić w NUFLI albo chociaż w IFLI to nie będe dalej męczył tematu.


W IFLI chyba nie będzie problemu?


Wróć do „Programowanie & Produkcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości