Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

problemy z klawiaturą

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
johny73
Posty: 28
Rejestracja: wt gru 10, 2013 1:08 am
Grupa: Lamers

problemy z klawiaturą

#1 Postautor: johny73 » wt lip 22, 2014 9:01 am

Witam

Mam problem z klawiaturą w C128. W moim przypadku nie pracują klawisze 7,8,y,u,g,h,v,b. Rozebrałem klawiaturę. Przejście od styków do wiązki jest. Przejście od wiązki do podstawki CIA jest. Gumki zwierają, CIA podmieniałem na inny, objaw ten sam. Co jeszcze mogę sprawdzić?

carrion
Posty: 1526
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm

#2 Postautor: carrion » wt lip 22, 2014 10:45 am

z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek
retronavigator.com

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 28
Rejestracja: wt gru 10, 2013 1:08 am
Grupa: Lamers

#3 Postautor: johny73 » wt lip 22, 2014 11:55 am

carrion pisze:z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek


Dzięki za info. Spróbuję jeszcze raz postawić innego CIA i sprawdzę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 28
Rejestracja: wt gru 10, 2013 1:08 am
Grupa: Lamers

#4 Postautor: johny73 » sob lip 26, 2014 1:11 am

johny73 pisze:
carrion pisze:z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek


Dzięki za info. Spróbuję jeszcze raz postawić innego CIA i sprawdzę. Pozdrawiam



OK. Sprawdziłem jeszcze raz. Linia, pod którą podczepione są ww klawisze podłączona jest do punktu 17 w klawiaturze, natomiast wyprowadzenie tego punktu we wtyczce jest na miejscu 4. Pin tego punktu styku nie jest podłączony do niczego (nie ma wyprowadzenia do CIA - nie ma tam ścieżki do żadnego elementu). Nie mam tego z czym porównać. W serwisówce na tej nóżce wtyczki jest ogólnie 5v ?. Czy to prawidłowe ?

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 28
Rejestracja: wt gru 10, 2013 1:08 am
Grupa: Lamers

#5 Postautor: johny73 » pn lip 28, 2014 12:18 am

Sprawa załatwiona. Przerwana ścieżka na płycie głównej. Sprawę nieco utrudnił fakt, iż ścieżka była pod krawędzią złącza klawiatury, nie była dobrze widoczna. No do tego brak doświadczenia :( ale zrobione :P Pozdrawiam.


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość