Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Jak we własnym zakresie zrobić SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#221 Postautor: szu » pt lis 02, 2012 4:01 pm

progrmowalem wsadem.
avrdude -p m644p -c usbtiny -U flash:w:sd2iec-0.10.3-larsp-m644p.bin:r -U lfuse:w:0xef:m -U hfuse:w:0x91:m -U efuse:w:0xfd:m

i wszystko pokazalo dobrze. ale jak podlacze do 64, to niema nawet LED oswietlenia o powinno byc nawet jak SD Reader nie dziala.
ani niemam "73 73 SD2IEC v0.10.3 00" Komputer niewidzi wogle ten SD2IEC.

na zdjeciu wogle odciolem ten SD Reader bo chcialem zobaczyc czy komputer wogle widzi ten SD2IEC i nic.

http://i49.tinypic.com/1e9wzp.jpg
http://i46.tinypic.com/jseh76.jpg
http://i47.tinypic.com/qn71bs.jpg
http://i45.tinypic.com/2k1p4m.jpg

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#222 Postautor: andysto » pt lis 02, 2012 9:49 pm

SD odciąłeś niepotrzebnie bo interface powinien zameldować się nawet bez karty.
Po podpięciu zasilania led odczytu powinien mignąć raz niezależnie czy SD jest czy nie.
Popatrzę na te fotki i zobaczymy.
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#223 Postautor: andysto » pt lis 02, 2012 10:01 pm

Musisz porozlutowywać tego gluta poniżej ledów. Wydaje się jakbyś wszystko tam dał do masy. Jak to rozkleisz to powinieneś mieć ,8. Zwieranie do masy włącza inne ustawienia a ty chyba wszystko zmasowałeś... Piny 23,24,25 i 26 wolne, nie podłączone nigdzie.
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#224 Postautor: szu » pt lis 02, 2012 10:27 pm

"Musisz porozlutowywać tego gluta poniżej ledów."

mozesz mi zaznaczyc na moim zdjeciu? tam tyle tych drutuw ze sam jusz niewiem.

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#225 Postautor: andysto » sob lis 03, 2012 10:26 am

Chodzi o piny procesora od 23 do 26. Nie mogą być zwarte do masy. Są one u góry z prawej strony procesora (tam gdzie wlutowałeś goldpiny. Pierwsze 2 od góry - sterowanie diodami led, 4 poniżej służą do zmiany id urządzenia i zmiany dysku i zwiera się je do masy tylko wtedy,gdy chcesz zmienić konfigurację.
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#226 Postautor: starymarabut » ndz lis 04, 2012 5:25 pm

Szu
Sprawdź czy zasilanie jest obecne na nogach atmegi
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#227 Postautor: andysto » ndz lis 04, 2012 6:57 pm

Pisał, że zasilanie ma...
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#228 Postautor: szu » pn lis 05, 2012 2:03 am

nic niemam podloczone do masy, i nawet dalem ten "Device#8/9 Switch"
(masa+Pin38) i nic...

To cos musi byc z tym SD Card Reader..chyba gdzies te sciezki odcilem zle.

Ale nic, sprubuje to zrobic tak jak na Forum64.de z osobnym stabilizatorem 3V.

Nic z masa nie poloczone co niepowinno byc.

czekam na nowe czesci i zaczne walke na nowo.

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#229 Postautor: andysto » pn lis 05, 2012 6:20 am

Ja też dałem stabilizator 3,3 bo miałem zwykły czytnik
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#230 Postautor: starymarabut » pn lis 05, 2012 3:43 pm

Przeoczyłem.
Bez zasilania dla karty sd, sd2iec gdy poprawnie złożone i zaprogramowane powinni dawać oznaki życia. Tak było u mnie, gdy czytnik okazał się felerny.
Sprawdź jeszcze raz zgodność połączeń ze schematem, i czy nie zmieniłeś sygnałów we wtyczce serial.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#231 Postautor: andysto » pn lis 05, 2012 6:56 pm

A oto moje dzieło - najnudniejsze mmc2iec :-)
Załączniki
DSCF2521 kopia.jpg
góra
DSCF2521 kopia.jpg (67.82 KiB) Przejrzano 5278 razy
DSCF2522 kopia.jpg
dół
DSCF2522 kopia.jpg (61.48 KiB) Przejrzano 5278 razy
DSCF2525 kopia.jpg
i do paczki :-)
DSCF2525 kopia.jpg (61.38 KiB) Przejrzano 5278 razy
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#232 Postautor: szu » śr lis 07, 2012 10:10 pm

troche sukcesu..zrobilem SD card (bez tego stabilizatora) i mam komunikacje z komputerem.

ale teraz niemam "74,Drive Not ready,00,00"
prubowalem LOAD"$",8 i 9 i 10 i 11 i to samo

ta pin 38 dalem do switch pin 38 i do masy tesz i nic.

czy to cos z moze z SD1,SD2,SD5,SD7?

Obrazek
Obrazek

mam ladowanie z 8 ale potem to

Obrazek

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#233 Postautor: szu » czw lis 08, 2012 1:24 am

mam pytanie, na tym SD CARD piny gniazdo kart SD WRITE_PROTECT i SD CARD_DETECT to musza byc poloczone z gniazda kart do Pin 16 i 20 Atmega? bo jaje mam poloczone do Masy od Atmega.

suchy
Posty: 282
Rejestracja: śr paź 21, 2009 4:16 pm

#234 Postautor: suchy » czw lis 08, 2012 10:29 pm

szu pisze:mam pytanie, na tym SD CARD piny gniazdo kart SD WRITE_PROTECT i SD CARD_DETECT to musza byc poloczone z gniazda kart do Pin 16 i 20 Atmega? bo jaje mam poloczone do Masy od Atmega.


Piny 16 i 20 ATmegi mają byc podłaczone do masy, jesli nie potrafisz właściwie i ze zrozumieniem podłączyć do tych pinów mikrokontrolera przełączników (trybu pracy karty SD) z gniazda karty SD (w różnych gniazdach SD te przełacznik są rozmaicie rozmieszczone/rozwiązane).

Piny 35, 36, 37, 38 ATmegi zostaw NA RAZIE W SPOKOJU, tzn wiszące NIGDZIE NIE PODŁĄCZONE (rozlutuj te gluty pod spodem płytki, widoczne na Twoich fotkach i zostaw te piny wiszące). SD2IEC będzie wtedy NA BANK jako urządzenie nr 8 na szynie IEC i nie trzeba nic kombinować z innymi numerami. SD2IEC (wersja LarsP) sprawdzaj bez podłączonej stacji floppy.

Zmierz czy masz na pewno (tak jak pisałeś wcześniej) na zasilaniu karty SD ok. +3V, a na zasilaniu ATmegi ok. +5V i sprawdź czy NA PEWNO procek readera jest ODCIĘTY od pinów gniazda karty SD, z których korzysta ATMega?!

Sprawdź (zmierz) czy rezystory 3k3 (te w dzielniku rezystorowym, pracującym jako konwerter napięcia 5V -> 3V) mają NA PEWNO ok. 3,3 kiloohma wartości, bo z fotek wyglądają na jakieś dziwne z kodem pięciopaskowym, czy jak (?), z którego by wynikało, że to jakieś precyzyjne o małej wartości (33,2 Ohma ??? , ale może się mylę). Jesli jest tak jak myślę, to wtedy napięcia na szynie karty SD nie będą uzyskiwały właściwych poziomów logicznych i DUPA! Rezystory dobrze jest przemierzyć (trafiaja się braki) zanim wlutujesz do układu. Nigdy nie sugerować się tym co Ci mówią/sprzedają w sklepie! :P

Poza tym luty na Twojej płytce "wołają o pomstę do Nieba" :roll: :? Podstawa to CZYSTY i POPRAWNY montaż przy uzyciu SPRAWNYCH i WŁAŚCIWYCH elementów i DOBRZE wykonane luty (a nie gluty). :wink:
Oprócz tych rezystorów sprawdź poprawność połączenia gniazda karty SD z mikrokontrolerem ATMega!
C64PLC

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#235 Postautor: andysto » pt lis 09, 2012 9:12 am

A ja dziś trochę obok tematu - dotarła moja m1284P :-). Układ śmiga. Tylko jestem ciekaw jak jest z fastloaderami. Mam kilka kartów, w tym AR6 niestety chyba żadnego z nich układ nie obsługuje. Jaki softwarowy fastloader będzie działał? Wiem, że najlepiej byłoby mieć jiffy dosa ale po pierwsze nie mam jak zaprogramować epromu a po drugie trochę nie chcę ingerować w Commodorsa (chcę zachować oryginały bo 2 z 3 moich komców są zaplombowane).
Myślałem też o zrobieniu FIII ale ten sam problem - eprom!
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#236 Postautor: starymarabut » pt lis 09, 2012 11:27 am

Może Ciebie Multi Action zainteresuje?
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#237 Postautor: andysto » pt lis 09, 2012 6:56 pm

more info plizz
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII

starymarabut
Posty: 156
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

#238 Postautor: starymarabut » pt lis 09, 2012 7:35 pm

C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

szu
Posty: 18
Rejestracja: pn lip 02, 2012 12:58 am

#239 Postautor: szu » pt lis 09, 2012 8:52 pm

Wkoncu Sukces!! No to mi dalo popalic caly tydzien!

Suchy mial racje, to byly te Resistory 3.3K, ja zamuwilem takie, i nawet na paczce pisalo 3.3K A TO BYLY 330 OHM!!! Od pocztku wszystko dobrze powiazalem i zaprogramowalem Atmege. Ok teraz tak jak Suchy muwi, tzreba wszystko sprawdzac co wysylaja. Ja to teraz zrobie od pocztku czysto i ladnie.

Dzieki Suchy, masz dobre oczy!

Obrazek
Obrazek

Obrazek

andysto
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2012 1:29 pm

#240 Postautor: andysto » sob lis 10, 2012 10:16 am

gratulacje!
C64 II, C64G, C64G Jiffy dos, 1541, 1541 II, SD2IEC, AR6, FII, FIII


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości