Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

problemy z C128D

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
carrion
Posty: 1602
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

problemy z C128D

#1 Postautor: carrion » pn sty 02, 2012 9:06 pm

witam
pytanko chyba hardware'owe ale dotyczące c128D.
mam problem z klawiaturą. to znaczy w trybie c64 klawiatura działą bez problemów wszystkie klawisze są ok.
w trybie c128 czy to w 40 czy w 80 znaków klawicze funkcyjne po wciśnięci produkują niewłaściwe efekty na keranie (np. f2 = znak 4, f3=enter, f1=graphic+2, return wyświetla a enter na numerycznej działa OK) ogólnie niektóre klawicze dają inny efekt na ekranie niż powinny.

co może być tego przyczyną. gdzieś w sieci znalazłem że trzeba przeresetować jakieś układy (epromy w c128d) ale jakoś mi to bezzensownie brzmi. oczywiście inne rady są takie że przeczyścić klawiaturęm ale też dla mnie jakieś nie bardzo no bo w trybie c64 wszystko działa OK.
jakieś pomysły ?

aha przy okazji stacja w tym C128D przestała działać. tzn po komendzie DIRECTORY dioda pomiga tak jak by nie było w środku dyskietki, a nawet nie słychać dziku poruszającej się głowicy w stacji. jakieś pomysły? jest to do naprawienia?

CRRN
retronavigator.com

Awatar użytkownika
Digger
Posty: 147
Rejestracja: pt lut 18, 2011 7:06 pm
Grupa: Agony
Kontaktowanie:

#2 Postautor: Digger » pn sty 02, 2012 11:17 pm

Z ta glowica to kiedys mialem cos takiego w 1541-II. Pomoglo wlozenie tekturowej dyskietki z "zebem" albo manualne popchniecie glowicy na koniec tak by po wlaczeniu sie ponownie skalibrowala...

Problem z klawiatura - jesli inne ROMy sa wykorzystywane w kazdym z trybow to by mialo sens...
4 x C64 Breadbox '83, C64C, C16 '84
DualSID, 1541 Ultimate, C64SD

http://www.flickr.com/photos/digger-c64
http://play.blog2t.net

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

Re: problemy z C128D

#3 Postautor: zyga » wt sty 03, 2012 7:30 am

carrion pisze:witam
w trybie c128 czy to w 40 czy w 80 znaków klawicze funkcyjne po wciśnięci produkują niewłaściwe efekty na keranie (np. f2 = znak 4, f3=enter, f1=graphic+2, return wyświetla a enter na numerycznej działa OK) ogólnie niektóre klawicze dają inny efekt na ekranie niż powinny.

co może być tego przyczyną. gdzieś w sieci znalazłem że trzeba przeresetować jakieś układy (epromy w c128d) ale jakoś mi to bezzensownie brzmi. oczywiście inne rady są takie że przeczyścić klawiaturęm ale też dla mnie jakieś nie bardzo no bo w trybie c64 wszystko działa OK.
jakieś pomysły ?


Zobacz czy masz jakiś układ w podstawce U36 (Internal Rom). Jeśli tak to go wyjmij i zobacz jak zachowują się funkcyjne.

carrion pisze:aha przy okazji stacja w tym C128D przestała działać. tzn po komendzie DIRECTORY dioda pomiga tak jak by nie było w środku dyskietki, a nawet nie słychać dziku poruszającej się głowicy w stacji. jakieś pomysły? jest to do naprawienia?
CRRN


Trudno powiedzieć. Uszkodzony układ - SONY CX20185 / Motorola MC2871A. Albo rozregulowana głowica. To bardzo częsta przypadłość wewnętrznej 1571. Można ją wyregulować, z tym że potrzeba dużo cierpliwości (mnie się udało). Najlepiej byłoby podstawić inny mechanizm od sprawnej stacji 1571 i wykluczyć uszkodzenie elektroniki.

carrion
Posty: 1602
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#4 Postautor: carrion » wt sty 03, 2012 10:26 pm

zyga
jakie u36???? o czym to do mnie rozmawiasz...
gadasz z gościem od software'u ;)

a tak serio
to rozkręciłem dzisiaj tego c128d i ... dupa więcej ekranów i blach nie mogli już włożyć...
udało mi się zdjąć ekran od elektroniki stacji dysków (hehe po raz pierwszy na własne oczy zobaczyłem MOS 6502 a nie jakś zamiennik) ale nie bardzo wiem czego szukać aby jakoś tę klawiaturę ponaprawiać.
jutro spróbuję zdjąć pozostałe blachy ale nie wiem czego szukać.

jakieś podpowiedzi?
retronavigator.com

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#5 Postautor: zyga » śr sty 04, 2012 7:19 am

dupa więcej ekranów i blach nie mogli już włożyć...


Acha, to znaczy masz wersję plastikową (starszą). Wersja 128DCR nie potrzebowała ekranów, bo miała obudowę z blachy :)

Tutaj: http://www.mos6502.com/commodore-tech-c ... -the-c128/

Podstawka oznaczona dwójką przeznaczona jest pod dodatkowy układ ROM (internal ROM). Np. Servant - przydatna rzecz. Druga pusta podstawka jest w REU (External ROM).

carrion
Posty: 1602
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#6 Postautor: carrion » wt sty 10, 2012 8:39 pm

walcze dalej
i na takim forum znalazłem to:
http://www.commodore128.org/index.php?topic=4124.0

i odkryłem że jeśli chodzi o klawisze to nie działają mi te z pierwszej lini:
http://sites.google.com/site/h2obsessio ... board-scan

więc od razu podmieniłem CIA wyciągnięte ze starej stacji dysków. O dziwo komputer nawet się uruchamia, ale niestety klawisze dalej nie działają.
w forum podanym wyżej piszą że to też może być ViCek. czy jest to możliwe aby przez tego vicka klawiatura nie działała? da się go podmienić np wyciągając z innej 128 (nie 128d tylko zwykły?)

jeśłi to nie CIA i nie VIC to co?
retronavigator.com

zyga
Posty: 143
Rejestracja: pt gru 05, 2008 8:58 am

#7 Postautor: zyga » śr sty 11, 2012 8:14 am

da się go podmienić np wyciągając z innej 128 (nie 128d tylko zwykły?)

Jeśli tylko symbol będzie się zgadzał, to czemu nie ? VDC np. zmienił się trochę między C128/128D a 128DCR (VDC 8563/VDC 8568 - dodano nowe nieudokumentowane możliwości). Co do VICa to nie wiem, ale wygląda na to że dla C128 PAL jest jeden typ 8566

jeśłi to nie CIA i nie VIC to co?


Najbardziej prozaicznie, przerwa w połączeniu gdzieś. Ja bym wziął omomierz i "po nitce do kłębka".

carrion
Posty: 1602
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontaktowanie:

#8 Postautor: carrion » śr sty 11, 2012 3:18 pm

OK
przdmuchałem wszystko sprężonymp powietrzem z puszki ;) - tzn okolice VICka i całą klawiaturę po uwcześniejszym rozebraniu na częsci.
klawisze jakby działają - tzn od czasu do czasu się zachowują jak przedtem - np naciśnięcie return powoduje wypisanie 8 ??? ale jak mocniej klepne to na jakiś czas jest OK.
co do stacji to nadal nie działa...
czy z zewnętrznej 1571 można spróbować przenieść jakieś części? co?

no i na koniec konkretne pytanko.
jak zdjąć te zamknięcie od stacji (tę roczkę którą się przekręca)?
chcę zdjąć obudowę do wyszyszczenia a nie chciałbym tego ułamiać.
retronavigator.com

k.

#9 Postautor: k. » śr sty 11, 2012 6:26 pm

tak jak panie w burdelu... delikatnie ciągnij ustami ;)


Wróć do „Strefa 128”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości